GAUDÍ I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arts Decoratives

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   Música  

     Àrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme català fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Propòsit   Contacti’ns   Dades d'audiència

ARTS DECORATIVES EN EL MODERNISME A CATALUNYA

 [English] [Français] [Castellano]
 Sobre les Arts Decoratives:  Ceràmica   Decoració   Metall   Mobles i ebenistes   Vidre   Disseny gràfic   Joieria    Moda   Mosaic   Tèxtil
 Fonts i informació addicional:  Links   Bibliografia
 

 

CERÀMICA
Domènech i Montaner: Casa Navàs Aplacat ceràmic

DECORACIÓ
Domènech i Montaner: Casa Navàs Vitralls

METALL: FERRO FORJAT i LLAUTÓ
Gaudí: La Pedrera Balcó de ferro forjat

Casa Navàs Reus: Penjador de roba

MOBLES i EBENISTES
Casa Navàs: Marqueteria en un moble de Gaspar Homar

VIDRE
Casa Navàs Reus Vitrall

DISSENY GRÀFIC 
Alexandre de Riquer: Retol

JOIERIA
Masriera: Joia Modernista

MODA

MOSAIC
Casa Navàs Reus: Paisatge amb parella Mosaïc

TÈXTIL
Puig i Cadafalch: Estendard de Ripoll
Font: "Grup d'història
del Casal de Mataró"

Arts Decoratives:

Els decisius canvis en les tendències artístiques viscuts a Europa durant el final del segle XIX i primers anys del XX (veure Modernisme), es van estendre a tots tipus d’arts (veure Arquitectura, Escultura, Pintura, Literatura, Música) relacionats o no amb l’arquitectura.
Les noves tendències en el dibuix de línies i formes seguint la natura van influir totes les arts, primer a l’arquitectura i arts decoratives però posteriorment també altres arts com la literatura i la música.
Com a conseqüència de la explosió de noves actituds davant del fet artístic, qualsevol objecte de us comú evolucionarà cap a un objecte artístic freqüentment construït amb nous materials: vidre, ceràmica, ferro forjat, noves fustes d'alta qualitat, etc. 

Els arquitectes d’aquest període eren professionals amb enormes coneixements i capacitats per desenvolupar les seves ideés basades en el Modernisme. Per a ells els edificis eren no únicament les estructures i els elements arquitectònics bàsics, sinó també tots els objectes decoratius creats durant el període modernista, freqüentment per ells mateixos. Aquest es el camí que van seguir Gaudí, Puig i Cadafalch, Domènech i Montaner i altres a Catalunya - per aquesta raó aquestes excepcionals figures estan classificades no només com a arquitectes, sinó també com a decoradors i dissenyadors de mobles, ceràmiques, ornaments tèxtils, etc.-  com en d’altres països van fer altres arquitectes com Guimard, Van de Velde, Victor Horta, Otto Wagner i altres. 

El fort desenvolupament del moviment "Arts and Crafts" durant el segle XIX va col·laborar en aquest procés. Aquest desenvolupament permeté la creació d’una important infraestructura de especialistes, artesans, tècnics i artistes, que van permetre la realització de qualsevol tipus de objectes artístics sovint amb formes tècnicament impossibles abans. El paper de les Arts Decoratives va ser essencial en el desenvolupament del Modernisme a Catalunya i la col·laboració entre artistes i artesans va impulsar aquesta evolució. 

El moviment Arts and Crafts va ser ràpidament assimilat i adaptat a les necessitats d’unes circumstancies nacionals diferents. El desenvolupament industrial, els nous valors socials juntament amb la superació de la anterior rigidesa de l’eclecticisme van ser essencials per al triomf de les noves ideés. 

L’artesania Modernista catalana experimentà un fort creixement, especialment des dels treballs de Francesc Vidal i Jevellí (1848-1914), decorador, ebenista i fonedor, que va tenir una gran activitat en la decoració d’interiors.

En aquest procés, el Taller del “Castell dels Tres Dragons” que va impulsar Lluís Domènech i Montaner, va ser una iniciativa pionera creada amb l’objectiu de recuperar arts i procediments antics, per aplicar-los a la nova arquitectura modernista.
El Taller es creà arran de l’Exposició Universal del 1888, l’esdeveniment més important de la Barcelona dels últims anys del segle XIX. Un cop clausurada, començà l’enderroc dels pavellons i edificis de caràcter temporal. Se’n van conservar alguns, com el Cafè-Restaurant de Domènech i Montaner, anomenat popularment “Castell dels Tres Dragons”.
Com que l'immoble no s’havia acabat del tot per l’Exposició, l'Ajuntament encarregà a Domènech de dirigir-ne de nou les obres i convertir-lo en Museu de la Història. Domènech acceptà l’oferiment i per portar-lo a terme, va acabar la torre més alta, anomenada Torre de l’Homenatge, la decoració i d’altres reformes de condicionament. Un plantejament decisiu pel futur del Modernisme, va ser la instal·lació de diversos obradors en els que van tenir una important presencia  artistes com l’escultor Eusebi Arnau, el vitraller Antoni Rigalt o el ceramista Pau Pujol i Vila (de la fàbrica Hijo de Jaime Pujol i Bausis), als quals s’hi sumaren arquitectes com Gallissà i Josep Puig i Cadafalch.
Tots ells tenien interès en retrobar els mètodes que els antics artesans havien utilitzat, per recuperar-los, adaptar-los i aplicar-los a l’arquitectura modernista que començava la seva volada. Els contactes entre aquests artistes i artesans van ser molt profitosos, perquè els permetien intercanviar experiències, discutir propostes i dibuixar models.
Malauradament el Taller va ser una experiència de molt poca durada al haver-s’hi d’instal·lar el Museu de la Història.
Tots els coneixements que aquesta iniciativa va permetre acumular, son avui en dia presents a tota la geografia de Catalunya, en centenars d’edificis d’arquitectes modernistes - Gaudí, Domènech, Puig i Cadafalch, Gallissà, Jujol, .... - que encara presenten - en molts casos - un estat de conservació notable i una bellesa que ja s’inscriu en la brillant història de l’art a Catalunya.

Els arts mencionats més avall son desenvolupats en pagines específiques, o ho seran properament  

La Ceràmica va ser molt utilitzada durant el Modernisme. Això no es estrany si tenim en compte que la ceràmica era tradicionalment usada a Catalunya i València per a la cobertura de superfícies en l’edificació. D’aquest tipus de ceràmica a la que denominarem Ceràmica arquitectònica, se’n varen desenvolupar moltes variants amb diferents tècniques que s’expliquen en una pagina específica.
Alguns importants artesans de la ceràmica durant el Modernisme van ser Pujol i Bausis, Hipòlit Monseny i els Germans Oliva.
El dissenys més interessants son potser els que van dibuixar Lluís Brú i Josep Maria Jujol i que adornen monuments tant significatius com l'Institut Pere Mata, l'Hospital de Sant Pau i el Park Güell a Barcelona.
No podem oblidar, però les ingents aportacions dels arquitectes a aquesta especialitat, en especial l'obra de Gaudí, Domènech i Montaner, Puig i Cadafalch, Gallissà i altres.
Un altre aspecte molt diferent, de menor importància dintre del capítol ceràmic al Modernisme, va ser la producció d’objectes decoratius com gerros, figures, elements diversos d’aixovar domèstic, càntirs, etc., que agruparem en un futur en una pagina que denominarem Ceràmica decorativa.

La Decoració va ser òbviament essencial en els acabats dels edificis modernistes i va ser curosament elaborada per els arquitectes conjuntament amb una gran quantitat d’artesans com en Francesc Vidal, Joan Busquets i Gaspar Homar, que en realitat més que artesans es poden també considerar artistes. Una figura com Alexandre de Riquer, també va desenvolupar una important tasca com a decorador.
El Metall va tenir també una forta presencia en els edificis modernistes en peces com poden ser les reixes, tanques, portes, fanals, baranes construïdes en ferro forjat amb excel·lents artesans com Masriera i Campins, i picaportes, tiradors, manetes, etc. en bronze o llautó. Els arquitectes, com Gaudí, Domènech i Montaner i Puig i Cadafalch van completar els seus edificis amb elements metàl·lics de gran riquesa decorativa. De Gaudí en particular, podem citar, entre molts altres treballs, els fanals a la Plaça Mercadal de Vic, avui desafortunadament desapareguts i els de la Plaça Reial i el Pla del Palau de Barcelona.
Els Mobles i els Ebenistes que els realitzaven també van tenir un gran protagonisme en la decoració interior dels edificis. El disseny de mobles es va basar en diferents formes i materials de gran qualitat com fustes nobles i tèxtils amb dibuixos que sovint adoptaven la forma del "coup de fouet" tan propi del modernisme, així com dibuixos inspirats en la natura. 
Els dissenyadors més importants foren Antoni Gaudí, Josep Maria Jujol i Domènech i Montaner i els artesans més coneguts en aquesta especialitat van ser Joan Busquets i Jané, Gaspar Homar i Francesc Vidal i Jevellí. En un àmbit més especialitzat també Alexandre de Riquer va destacar en aquesta especialitat.
El Vidre: La tecnologia dels vidriers catalans es va desenvolupar extraordinàriament  a conseqüència dels treballs del arquitecte Joan Martorell i Montells, que va ser el primer en recuperar el neogòtic català. Martorell va treballar conjuntament amb el vidrier Eudald Amigó per restaurar les vidrieres de les esglésies de Santa Maria del Mar i El Pi a Barcelona i construir les vidrieres del monestir de les Saleses, el Paranimf de la Universitat de Barcelona i altres. Alexandre de Riquer va fer algunes aportacions d’interès.
Els arquitectes també van dissenyar nombrosos elements decoratius, especialment vitralls per la decoració dels seus edificis. Podem veure, en especial, l'obra de Gaudí en aquest camp, així com la de Domènech i Montaner i altres.
Les vidrieres modernistes van incorporar una amplia gamma de colors i formes com vidre decorat, cercles, estels, serpentins i altres. 
El Disseny gràfic es una activitat que va experimentar un enorme expansió durant el Modernisme en diverses manifestacions com publicació de llibres i revistes, publicitat, cartells, ex-libris, etc. 
Aquestes activitats es van desenvolupar normalment basades en principis d’alta qualitat artística. Algunes de les figures més representatives d’aquest art foren Alexandre de Riquer i Apel·les Mestres.
La Joieria va ser molt important en el Modernisme. A més dels treball realitzats per joiers com els germans Masriera, Cabot o Carreras, escultors com Eusebi Arnau i Pau Gargallo, arquitectes com Domènech i Montaner i Josep Maria Jujol i altres artistes com Alexandre de Riquer van col·laborar amb els joiers en el disseny d’objectes personals i de l’aixovar domèstic com joies, coberts, jocs de cafè i elements litúrgics com calzes, patenes i custodies.
La Moda reflexa també els nous gustos imposats per el Modernisme. Buscant a la vegada una major llibertat de moviment per a les dones, es va eliminar la cotilla i es van estilitzar les línies.
La millor dissenyadora de moda femenina va ser Maria Molist.
El Mosaic: decorar superfícies per mitja de la introducció de petites peces de pedra, marbre, vidre, ceràmica, etc. va ser una tècnica molt arrelada durant el Modernisme.
El dibuix va ser sovint fet per arquitectes com Lluís Domènech i Montaner, Josep Maria Jujol, Antoni Maria Gallissà i la realització per artistes i artesans com Jeroni Granell, Lluís Brú o Mario Maragliano.
Tèxtil: El dibuix d’elements tèxtil com tapisseries, cortines, estàndards, banderes, escuts d’armes, etc. està representat per arquitectes com Puig i Cadafalch (estàndard de Ripoll), Antoni Maria Gallissà (estàndard de l'Orfeó Català) o dissenyadors gràfics com Alexandre de Riquer (bandera de la Unió Catalanista).
 

LINKS seleccionats a d'altres Webs sobre Arts Decoratives

-Can Tinturé Web del Museu Can Tinturé d'Esplugues de Llobregat, inclou imatges de ceràmica modernista  
-Museu de Ceràmica Web del Museu de la Ceràmica de Barcelona amb referències a ceràmica decorativa  
  
- http://www.masriera.com/  Una excel·lent web sobre el present dels Masriera 
  
 

Bibliografia específica sobre Arts Decoratives

Títol del llibre Autor Publicat per Any
Reseña y Catálogo de arquitectura modernista (2 vols.) Bohigas, Oriol Editorial Lumen 1983
El arte modernista catalán Cirici, Alexandre Aymá, Editor 1951
Arquitectura Modernista en Catalunya Lacuesta, Raquel / González, Antoni Ed. Gustavo Gili, S.A. 1990
Dels bells oficis al disseny actual. FAD 80 anys Mainar, Josep / Corredor-Mateos, Josep Editorial Blume 1984
Butlletí d’Artesania 08 - Mosaïcista, un ofici mil·lenari Martínez, J.M. i altres autors Generalitat de Catalunya - Centre Català d’Artesania 2005
Arquitectura Modernista a Reus   Pragma Edicions 2003
La Casa Navàs de Reus   Pragma Edicions 2005
L'Institut Pere Mata de Reus   Pragma Edicions 2004
El Mosaico Rossi, Ferdinando Editorial Daimon 1971
Lluís Brú fragments d’un creador de mosaics modernistes Saliné, Marta (comissària) i altres autors Ajuntament d'Esplugues de Llobregat 2005
Pujol i Bausis Subias Pujadas, M. Pia Ajuntament d'Esplugues de Llobregat 1989
Summa Artis - Volum XLII - La cerámica un arte industrial en la época del Modernismo Subias Pujadas, M. Pia Editorial Espasa Calpe, S.A. 1998
Joies Masriera, 200 anys d'historia Velez, P Ambit Serveis Editorials

1999

Modernisme i Modernistes Varis autors Lunwerg editores 2001
Esplugues i el Modernisme - Patrimoni i ciutat Vidal i Jansà, Mercè / Amigó,J. / Lacuesta, R. / Moragas, A. / Subias, M.P. Ajuntament d'Esplugues de Llobregat Grup d'estudis 2000
 Joies Masriera, 200 anys d'historia  Velez, P  Ambit Serveis Editorials

1999

 

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI