GAUDÍ I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arts Decoratives / Alexandre de Riquer - Decoració -

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   Música  

     Àrea especial Catedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme català fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Propòsit   Contacti'ns   Dades d'audiència

ALEXANDRE DE RIQUER I YNGLADA   (1856-1920)
Decoració

 [English] [Français] [Castellano]
  Sobre Alexandre de Riquer:  Biografia   Obra:  Cartells   Decoració   Ex-libris   Literatura   Pintura   Altres activitats
  Fonts i informació complementaria:  Bibliografia   Links   Llibreria de temes Modernistes   Cultivadors de les Arts Decoratives en el Modernisme Català
  La decoració d’interiors en l’obra de Riquer:  Inicis  L'absis de Montserrat  Triomf de l’estètica modernista  Llista d’obres  Imatges
 

Riquer  Plafons del Presbiteri de Montserrat 1897  *
Decoració interior dels plafons verticals de l'absis.
Església de Montserrat

Inicis:
La primera incursió coneguda de Riquer en la decoració d’interiors és de considerable importància, ja que es tracta ni més ni menys, que de la decoració de l'Hotel Internacional que Domènech i Montaner va erigir per a l'Exposició Internacional de Barcelona de 1888. Aquesta obra va ser un prodigi de capacitat constructiva del seu autor i la decoració interior en que Riquer va intervenir activament va ser una demostració de luxe i de bon gust.
Lamentablement aquest hotel va ser enderrocat en acabar l'Exposició ja que estava  construït de forma provisional, encara que amb tècniques molt elaborades, en terrenys cedits solament amb aquesta finalitat. Per aquest motiu, no són moltes les imatges que en posseïm actualment.
També correspon a aquesta època la xemeneia monumental que Riquer va dissenyar per encàrrec de Gaudí per al Palau Güell de Barcelona.

Els plafons de l'absis de Montserrat:
Entre els anys 1896 i 1897, Riquer va decorar els plafons verticals de l'absis de l’altar major de l'Església del monestir de Montserrat (patrona de Catalunya), que ja li havien estat encarregats el 1894. Encara que aquest treball el va realitzar amb la col·laboració d’altres artistes pertanyents al Cercle Artístic de Sant Lluc, aquests anys pertanyen a un període en que la obra de Riquer evoluciona diferentment que la dels seus companys i ja s’insereix completament en l’estètica modernista, que constitueix segons Eliseu Trenc la mes reeixida de la seva obra.
Teresa Macià i Bigorra, ens descriu aquestes pintures de Riquer de la següent manera: Les sis grans pintures de l'absis s’ordenen simètricament, tres i tres, a cada banda de la fornícula que permet la visió de la imatge de la Mare de Déu des de l’església.
Els dos plafons laterals son el doble d’amples  (12x6 m.) que els quatre plafons modernistes que tanquen l'absis (12x3m.). Aquests quatre plafons centrals son obra d'Alexandre de Riquer. Riquer representà en dues de les grans teles una composició vegetal, en que la natura estilitzada des de les mateixes arrels evoluciona i s’enfila fins a tocar el sol, representat com un símbol dual, el sol-creu. Entre els brancatges i les fulles entortolligades, Riquer hi col·loca els escuts de Montserrat i de Catalunya, i de l'Església i dels Benedictins, respectivament. El fons es d’un color fosc uniforme. La composició està organitzada de manera ascendent.
Als altres dos plafons Riquer hi situa dos estols de figures femenines alades. Son dues composicions verticals i ascendents amb una vintena d’àngels representats en cos sencer  - que son representacions de l’ideal femení de bellesa típic de l’època - i una quinzena de petits angelets amb només cap i ales a l’angle superior. El fons es blavós.

Riquer  Decoració  Absis de l'Església de Montserrat  Fotograf Daniel Rovira Riquer  Decoració  Absis de l'Església de Montserrat  Fotograf Daniel Rovira
Dues imatges del presbiteri de l'Església de Montserrat **

Triomf de l’estètica modernista:
El 1897, va decorar l'interior de la casa Alomar, els elements més destacats de la qual van ser sis panells representant les quatre estacions i al·legories de la poesia i de la música, que actualment son part d’una col·lecció privada .
El 1900, va realitzar la decoració de la farmàcia del seu parent Grau Ynglada al carrer Nou de la Rambla de Barcelona, col·laborant amb Gaspar Homar per a la realització de la marqueteria i amb Granell pels vidres artístics.
Una de les més espectaculars realitzacions en aquest camp va ser la que Riquer va realitzar per al "Cercle del Liceu" (situat dintre de l’edifici del teatre de l’opera de Barcelona) l’any 1900, els seus dissenys de llums combinant la fusta, el metall i l’esmalt, mostren un dels treballs més delicats de l’artista, que encara sobreviuen en tot el seu esplendor en el mateix lloc pel qual Riquer els va dissenyar. En aquest treball va comptar amb la col·laboració d’artesans com Gaspar Homar pel que fa als mobles i A. Rigalt per les vidrieres, els industrials fabricants de mosaic hidràulic Escofet i altres.
En el mateix any, va realitzar la decoració de l'Institut Industrial a Terrassa i malgrat que les seves pintures de nus femenins representant la indústria tèxtil i el comerç van ser rebutjades per la direcció de la institució que les va considerar massa atrevides - l’encàrrec va ser acabat anys més tard per Joaquim Vancells - es poden actualment contemplar a la Casa Museu Alegre de Sagrera de Terrassa (Vallès Occidental).
També va decorar el Cafè Català amb la col·laboració dels germans Vives, la Maison Dorée el 1903 i una mica més tard el 1905 La Vaqueria Catalana.

Riquer:  Decoració  Plafó decoratiu la Primavera (Col·lecció particular) Riquer:  Decoració  Plafó decoratiu l'Estiu (Col·lecció particular) Riquer:  Decoració  Plafó decoratiu la Tardor (Col·lecció particular) Riquer:  Decoració  Plafó decoratiu l'Hivern (Col·lecció particular)

Plafons decoratius: Primavera, estiu, tardor i hivern a la Casa Alomar

Riquer: Plafó decoratiu de l'Institut Industrial de Terrassa. Foto de Teresa Llordés
Plafó decoratiu de l'Institut Industrial de Terrassa (actualment al Museu Alegre de Sagrera)*

Riquer  Decoració  Porta Riquer  Decoració  Porta Riquer  Decoració  Rebedor

 

Riquer  Decoració  Marqueteria Riquer  Decoració  Aplic de paret Riquer  Decoració  Mosaic
Elements decoratius, portes, vestíbul, plafons decoratius, aplic i mosaic
 
Riquer  Decoració  Marqueteria "La Botànica" a la Farmàcia Grau Ynglada Riquer  Decoració  Marqueteria "La Medicina" a la Farmàcia Grau Ynglada

Marqueteria, "La Botànica" i "La Medicina" a la Farmàcia Grau Ynglada (avui desapareguda)
 

 

Riquer  Decoració  Porta principal de la Farmàcia Grau Ynglada

Riquer  Decoració  Interior de la Farmàcia Grau Ynglada Riquer  Decoració  Interior de la Vaqueria Catalana

Porta i decoració interior de la Farmàcia Grau Ynglada

La Vaqueria Catalana

 

Decoració Lista d'obres:
-Casa Bofill (MNAC 1887)

-Hotel Internacional (1888)
-Llar de foc neogòtica del Palau Güell (1888)
-Decoració dels plafons interiors del presbiteri de l'Església de Montserrat (1896)
-Casa Alomar (1897)
-Farmàcia Grau Ynglada al carrer Nou de la Rambla (Barcelona)
-Cercle del Liceu (Teatre de l’Opera de Barcelona)
-Plafó al Vestíbul de l'Institut Industrial (Terrassa -Vallès Occidental-) actualment a la Casa Museu Alegre de Sagrera de Terrassa)
-Cafè Català (Barcelona)
-La Maison Dorée (1903)
-La Vaqueria Catalana (1905)


Imatges amb
* publicades amb l’autorització del Cercle Artístic de Sant Lluc.
Imatges amb
* publicades amb l’autorització del Museu Alegre de Sagrera de Terrassa.
Imatges amb ** publicades amb l’autorització de l’Abadia de Montserrat.
 

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI