GAUDÍ I EL MODERNISME A CATALUNYA / Pintura

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   Música  

     Àrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme català fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Propòsit   Contacti'ns   Dades d'audiència

 PINTURA MODERNISTA A CATALUNYA

[English] [Français] [Castellano]
 Pintors

Nonell: Dona asseguda

Els pintors de l’època varen donar la benvinguda al Modernisme de la mateixa manera que arquitectes i escultors, com un moviment que alliberava el tractament de les formes en contraposició a la anterior rigidesa academicista. 
El Modernisme significa llibertat, la possibilitat de desenvolupar qualsevol forma, color, o idea i la pintura no va ser una excepció. La llibertat d’expressió es pot veure tant en les amables escenes burgeses de Ramon Casas com en les dures figures marginals de Nonell.

El Modernisme pictòric català presenta una gran varietat i riquesa de temes, aquesta es la raó per la que alguns especialistes prefereixen parlar de "Pintura del període modernista" en comptes de "Pintura Modernista". Malgrat tot, alguns pintors com Rusiñol, Ramon Casas, Meifrèn, Mir, Utrillo, Lluïsa Vidal i altres son considerats a vegades com els estrictes representants del Modernisme. Altres com els germans Masriera representen, sota aquest punt de vista, una tendència més tradicional -més a prop del academicisme, però com un refinament del realisme no basat en normes clàssiques- dintre del Modernisme.

Les diferencies d'estil no es troben només entre artistes, sinó també dintre de la pròpia obra de cada un d'ells. Això es fa evident en la obra de Ramon Casas, aquest excepcional pintor caracteritzat per les seves amables escenes burgeses com "Plein air", "Ball de tarda", decoració del Cercle del Liceu a Barcelona, retrats de l'alta societat catalana i altres de similar contingut, es també l'autor de pintures presentant temes de motiu social com "La càrrega", "Garrote vil". etc.
Aquest es també el cas d'Isidre Nonell, ja que essent imatges de la dura vida i aparença d'éssers marginals el motiu central de la seva pintura, presenta també especialment en el període als voltants de 1907, una sèrie d'obres que retraten l'alta societat catalana, amb trets per descomptat molt més amables que en la pintura que forma la base de la seva obra. 

Santiago Rusiñol, conjuntament amb Ramon Casas es el pintor més característic d'aquest període. La seva activa promoció del Modernisme, la celebració de les "Festes Modernistes", les seves activitats al voltant del Cau Ferrat i la seva obra literària li van permetre adquirir un gran prestigi dintre del moviment. La varietat de temes que pintava: retrats (Eric Satie), paisatge ("El port de Barcelona" i jardins), temes de la vida (La "Cuina del Moulin de la Galette"), ens poden donar una idea dels seus viatges i les diferents fonts d'inspiració dintre de la seva vida bohèmia.

Retrats i paisatges son els motius més freqüents dintre de la pintura Modernista.  Això es evident en l'obra dels germans Masriera, Eliseu Meifrén, Utrillo, Lluïsa Vidal, Joaquim Mir i altres. De fet aquest es un dels pocs elements comuns en un estil -el Modernisme- que agrupa una gran quantitat d'artistes normalment autodefinits com Modernistes, però que manifesten una gran llibertat creativa i no estan massa preocupats per la seva fidelitat a les normes molt laxes del moviment, el que no es difícil si pensem que en aquest, la norma es precisament l'absència de normes. 

PINTORS:
Hermen ANGLADA i Camarassa
Joan BRULL i Vinyoles
Ricard Canals
Agapit Casas i Abarca
Ramon CASAS i Carbó
Josep CUSACHS
Manuel Cusí
Xavier Gosé i Rovira
Sebastià Junyent
Joan Llimona i Bruguera
Josep Maria Marqués
Francesc MASRIERA i Manovens
Josep MASRIERA I Manovens
Lluís MASRIERA i Rosés
Eliseu MEIFRÈN i Roig
Joaquim MIR i Trinxet
Francesc Miralles
Isidre NONELL i Monturiol  
Josep Pinós i Comes
 

Marià PIDELASERRA i Brias
Josep Reynés
Alexandre Riquer i Ynglada
Pau Roig i Sisa
Santiago RUSIÑOL i Prats
Antoni Serra i Fiter
Josep Maria Tamburini
Modest Urgell
Miquel UTRILLO i Morlius
Lluïsa VIDAL i Puig
Pere Ysern i Alié

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI