GAUDÍ I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arts Decoratives / Mosaic

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   Música  

     Àrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme català fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Propòsit   Contacti’ns   Dades d'audiència

 MOSAIC MODERNISTA A CATALUNYA

 [English] [Français] [Castellano]
• Mosaic Modernista a Catalunya:   Història   Varietats   Tècniques   Mosaistes: Dibuixants / Decoradors  Arquitectes  Fabricants de mosaic hidràulic  Imatges    
• Fonts i Informació addicional:   Bibliografia   Llibreria de temes Modernistes  
Cultivadors de les Arts Decoratives en el Modernisme Català
 Casa Comalat de l'arquitecte Salvador Valeri i Pupurull, mosaic de Lluís Brú.

 

MOSAISTES:

Dibuixants / Realitzadors:
Lluís Brú i Salelles
Magí Fita
Jeroni Granell
Mario Maragliano Navone
Eliseu Querol

Alguns arquitectes modernistes amb aplicacions de mosaic a la seva arquitectura:
Lluís Domènech i Montaner
Antoni Maria Gallissà i Soqué
Antoni Gaudí i Cornet
Josep Maria Jujol i Gibert

Josep Puig i Cadafalch
Salvador Valeri i Pupurull

Fabricants de mosaic hidràulic:
Butsems
Escofet
OrsolaSolà
Bulet

Fabricants de mosaic cristàlic:
Germans Oliva

El mosaic es un dels elements decoratius més antics que es coneixen i es molt utilitzat en l’arquitectura  Modernista.

Història:

Generalitats:
Antiguitat:
Els primers antecedents coneguts de mosaic es situen a Turquia a la regió d'Anatòlia als voltants del segle VII a.C. i son paviments de còdols.
Al segle IV a.C. a Pel·la - Macedònia, Grècia - s’hi fan paviments acolorits i amb ombres per donar volum a les figures. Posteriorment, al segle II a.C. a la ciutat de Pèrgam ja trobem mosaics fets amb pedres tallades que corresponen a una concepció semblant a l'actual.
Altres excavacions en àrees de la Mesopotàmia (Ur i Uruk) i a Grècia i Roma han permès de conèixer altres mosaics d’aquestos temps tan remots, inclòs es coneix el nom d’artistes mosaïcistes de l’antiguitat com Hefestió autor dels mosaics del Palau del rei Èumenes que ja va utilitzar fragments de vidre combinats amb pedra natural i Sosos de la ciutat de Pèrgam de qui es conserva una còpia romana d’un dels seus treballs.
A partir del segle I a.C. la tècnica dels mosaics s’implanta amb força, però sempre son utilitzats com paviment. Marc Vitruvi i Plini el Vell ja ens descriuen amb detall les tècniques.
A mida que es va implantant el cristianisme, els mosaics passen també a embellir les parets, omplin les voltes i les cúpules de les esglésies. Però, no només les esglésies s’adornen amb mosaics, sinó que també el mosaic es torna a traslladar a l’orient mitjà, a on nombroses mesquites - la Meca, Medina i Damasc - presenten unes meravelloses decoracions de mosaic.
Renaixement: A Europa, novament a Itàlia i al segle XV, a la Florència dels Mèdici reneix amb força el mosaic. En tenim un impressionant exemple en l'Anunciació de Ghirlandaio. Més tard la decoració de la Basílica de Sant Pere a Roma va permetre també un important renaixement d’aquesta tècnica.

El mosaic a Catalunya: El mosaic té també una antiquíssima tradició a Catalunya. Els primers mosaics que es conserven a Empúries, en son una bona demostració. Durant els segles I i II es segueix la moda romana amb paviments geomètrics en blanc i negre dels que en trobem exemples en poblacions com Barcelona, Caldes de Montbui i Badalona.
Encara dintre del període de dominació romana, anem trobant nombrosos exemples de mosaics que es conserven en diverses poblacions del país com Sabadell - imatge de Posseïdó -. Cap el segle III els mosaics passen a ser policroms, pertanyen a aquest període els mosaics amb motius de curses al circ de Barcelona i Bell-lloc i els motius funeraris de Centcelles.
Durant tota la història de Catalunya anem trobant en cada període exemples d’aquest art. Paviments a les esglésies paleocristianes de Terrassa. Mosaics sepulcrals a Barcelona, Sant Cugat del Vallès, Terrassa i Tarragona.
Més tard, ja al segle XII ens trobem amb elements decoratius a l’art romànic amb els notables exemples de Sant Miquel de Cuixà o Santa Maria de Ripoll.
La tradició mosaïcista es va mantenir i a finals del segle XIX el modernisme en va ser un element impulsor de primera categoria. No en va, el decorativisme tant característic d’aquest període, va ser una ajuda important pel desenvolupament de totes les arts decoratives i en particular el mosaic.
Es conegut que freqüentment es defineix més un edifici com a Modernista per la seva decoració que per les seves característiques estructurals. Això va donar una extraordinària rellevància i riquesa al mosaic que va ser un element decoratiu molt usat.
Els elements decoratius com els paviments, els vitralls, guixos, pedra esculpida, la serralleria, els revestiments ceràmics i el mosaic, són determinants per atribuir-li aquest caràcter modernista a un edifici.

El paper dels artistes:
Els dibuixants i decoradors tenen, doncs, un paper molt important, al costat dels arquitectes, en el dibuix ornamental. Aquest paper ha estat molt poc valorat històricament, però cada vegada es més investigat i es coneix millor (gracies a la tasca d’un nombrós grup d’estudiosos que estan profunditzant en el coneixement d’aquesta especialitat), la vàlua i el paper molt important que van desenvolupar aquests artistes. Parlem de figures com les Lluís Brú, Mario Maragliano i Eliseu Querol.
Al mosaic de l’època modernista hi retrobem dibuixos clàssics, en la línia del mosaic romà, així com experiments de dibuixos i colors de nova creació dins dels gustos estètics propis del Modernisme que tant va aportar a la renovació artística de les decoracions exteriors (Casa Batlló, Palau de la Música, Casa Comalat, etc.), i sobretot interiors (Institut Pere Mata, Hospital de Sant Pau, Palau Güell, innombrables cases de l’eixample de Barcelona molt conegudes per els delicats mosaics de terra, etc.) dels edificis.

Varietats:

El mosaic tradicional:
Mosaic Romà: Està realitzat a partir de materials de gran duresa, normalment marbre, el que el fa molt adequat per els paviments. Consisteix en l’aplicació de petites peces - tessel·les - d’aquest material de diversos colors, de tal manera que es facin dibuixos d’un gran valor decoratiu.
Dintre del Modernisme, a més del marbre, s’utilitza el gres que a la seva resistència uneix la possibilitat d’incorporar a les realitzacions, una gran diversitat cromàtica.
Mosaic Ceràmic: Es fa a partir de peces ceràmiques de formes regulars. S’utilitza més aviat pel revestiment de parets, sostres i columnes, ja que no es tan resistent com el marbre o gres normalment utilitzat en els paviments.
Aquest mosaic es el que més es va utilitzar durant el Modernisme
Mosaic Venecià: Es un mètode de gran bellesa, ja que està realitzat amb tessel·les de vidre opac que al seu origen es fabricaven a les fabriques de vidre dels voltants de Venècia, a Murano i altres poblacions. Al tractar-se d’un material d’alt cost i de no massa resistència, ja que es un material cuit, s’ha usat tradicionalment per mosaics petits i per recobriments verticals. En el període del Modernisme no es va utilitzar gaire a Catalunya i en canvi en el Noucentisme es va usar amb més freqüència.

El trencadís:
El tractem com un element diferenciat dels anteriors, ja que es tracta d’una tècnica d’aplicació relativament nova que no es va utilitzar fins al Modernisme i que va ser impulsat com a mètode decoratiu per Gaudí i els seus deixebles, molt especialment Jujol.
En el trencadís, normalment les tessel·les irregulars son de ceràmica o altres materials de fàcil fragmentació.  Això permet realitzar magnifiques obres d’art amb restes de rajoles trencades (d’aquí el nom de trencadís) que d’altre manera no tindrien cap utilització pràctica.
Normalment el trencadís s’utilitza per la decoració de superfícies verticals exteriors, en que gracies a la seva policromia, inclús amb peces de reflex metàl·lic, s’obtenen un efectes decoratius d’una gran varietat i riquesa. Per altra banda, en el que es denomina mètode d’aplicació directa, en que les tessel·les es posen directament de cara amunt sobre la superfície de morter tou, normalment sense disseny previ, es creen desnivells que permeten un reflex de la llum sobre els diferents fragments.
El trencadís té l’avantatja de la seva ràpida aplicació i d’oferir un disseny molt espontani.

El mosaic hidràulic:
No podem deixar de mencionar aquesta modalitat que tan intensament es va utilitzar durant el modernisme i posteriorment a Catalunya.
El mosaic hidràulic s’empra freqüentment com a paviment d’interiors. Es composa de rajoles de morter de ciment hidràulic, emmotllades i premsades, en que la capa superior que es la visible, presenta un acabat fi normalment amb dibuixos geomètrics.

Tècniques:
Mètode Indirecte: es dibuixa primer una plantilla a mida real sobre la que s’encolen les tessel·les seguint la forma del dibuix. El paper amb el dibuix tapa, doncs, el mosaic del que només se’n pot veure el revers. Aquesta operació es realitza normalment en el taller i una vegada portada a terme, s’adhereix a la seva ubicació final al morter pel cantó del revers. Quan està sec, es treu el paper amb esponja i aigua, quedant a la vista l’anvers amb una superfície llisa i anivellada.
Mètode Directe: Les tessel·les es posen cara amunt, directament sobre el morter tou, generalment sense dibuix previ. L’aparença final, queda,doncs, no tan perfecte com amb el Mètode Indirecte, però els desnivells i canvis de pla que queden a la superfície, donen a l’acabat que produeix efectistes reflexos de llum.
El trencadís: Es pot realitzar de variades maneres, tal com estudis recents d' especialistes del Museu de Can Tinturé a Esplugues de Llobregat i molt especialment per part de l’estudiosa Marta Saliné han pogut determinar:
• 1) De manera aleatòria, com deia en Gaudí "A grapats s’han de posar, si no, no acabarem mai".
• 2) Amb creació de noves formes a partir dels dibuixos de les tessel·les irregulars.
• 3) Amb dibuixos originals fragmentats.
• 4) Amb fragments ajuntats per similitud de colors i/o tonalitats.
• 5) Amb detalls extrets de les rajoles.
• 6) Amb fragments del mateix motiu, que amplien el dibuix original.

1 2* 3* 4* 5* 6*

Procedència: "Lluís Brú, fragments d’un creador", publicat per l'Ajuntament d'Esplugues de Ll.

 
Imatges:

Projectes de mosaics*:
Imatge extreta del llibre "Lluís Brú, fragments d'un creador" de Marta Saliné i altres autors, Reg. 946 / 179 x 134 cm, AMEL. Fons taller Lluís Brú Imatge extreta del llibre "Lluís Brú, fragments d'un creador" de Marta Saliné i altres autors, Fotògraf Lluís Carbonell, Reg. 51 / 86 x 74 cm, AMEL. Fons taller Lluís Brú Imatge extreta del llibre "Lluís Brú, fragments d'un creador" de Marta Saliné i altres autors, Fotògraf Lluís Carbonell, Reg. 235 / 119,5 x 80 cm, AMEL. Fons taller Lluís Brú

Imatge extreta del llibre "Lluís Brú, fragments d'un creador" de Marta Saliné i altreautors, Reg. 234 / 94 x 79 cm, AMEL. Fons taller Lluís Brú

Imatge procedent del llibre "Lluís Brú, fragments d'un creador" de Marta Saliné i altres autors Imatge extreta del llibre "Lluís Brú, fragments d'un creador" de Marta Saliné i altres autors, Fotògraf Lluís Carbonell, Reg. 57 / 110 x 76 cm, AMEL. Fons taller Lluís Brú

Detall de projecte a escala natural
AMEL. Fons Taller Lluís Brú
(Veure ceràmica acabada Ref. 4)

Projecte a escala natural, Pao
AMEL. Fons Taller L. Brú

Projecte a escala
natural - AMEL. Fons Taller Lluís Brú
 

Detall de projecte a escala natural
AMEL. Fons Taller L. Brú

Dibuix imitant mosaic
AMEL. Fons Taller L. Brú
Projecte a escala natural
AMEL. Fons Taller L. Brú

Mostres de mosaics:

     
Mosaic al terra de la Sala de música de l'Institut Pere Mata de Reus, obra de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner, mosaic de Lluís Brú. Imatge extreta del llibre "Lluís Brú, fragments d'un creador" de Marta Saliné i altres autors, Mosaic romà, Col·lecció Muñoz-Varela Mosaic de Lluís Brú a la Sala de Música de l'Institut Pere Mata de Reus obra de l'arquitecte L. Domènech i Montaner. Imatge extreta del llibre "Lluís Brú, fragments d'un creador" de Marta Saliné i altres autors, Fotografia de Marta Saliné
Terra de mosaic a l'Institut Pere Mata de Reus ** Retrat del gos de Lluís Brú * Mosaic a la Sala de Música de l'Institut Pere Mata de Reus ** Detall de mosaic ceràmic
Columna entrada Palau de
la Música Catalana
(foto M. Saliné) Ref 4
*

Trencadís:

     
Diverses mostres de trencadís en els bancs del Park Güell de Gaudí (Trencadís obra de Jujol)
 
Diverses mostres de trencadís en el Park Güell de Gaudí: Medalló al sostre de la sala hipòstila i altres detalls i medallons ceràmics

* Fotos publicades amb l’autorització de l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat
Agraïm la important col·laboració de les institucions i persones següents:
Museu Tinturé d'Esplugues de Llobregat i en particular a Marta Saliné.
Arxiu Municipal d'Esplugues de Llobregat i en particular a Roser Vilardell.
(Ambdues institucions dependents de l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat).

** Fotos publicades amb l’autorització
del Patronat Municipal de Turisme i Comerç de Reus.
 

Bibliografia específica sobre Mosaic Modernista a Catalunya

Títol Autor Publicat per Any
Butlletí d’Artesania 08 - Mosaïcista, un ofici mil·lenari Martínez, J.M. i altres autors Generalitat de Catalunya - Centre Català d’Artesania 2005
Lluís Brú fragments d’un creador de mosaics modernistes Saliné, Marta (comissària) i altres autors Ajuntament d'Esplugues de Llobregat 2005
Pujol i Bausis Subias Pujadas, M. Pia Ajuntament d'Esplugues de Llobregat  
Modernisme i Modernistes Varis autors Lunwerg editores 2001
Esplugues i el Modernisme - Patrimoni i ciutat Vidal i Jansà, Mercé / Amigó,J. / Lacuesta, R. / Moragas, A. / Subias,M.P. Ajuntament d'Esplugues de Llobregat Grup d’estudis 2000
 
Llibreria de temes Modernistes
Amazon.com logo
Amazon.com logo Louisiana's Art Nouveau
Suzanne Ormond
New $16.50!
Used $13.95!
Amazon.com logo Adrien Dalpayrat, 1844-1910
Horst Makus
New $68.49!
Amazon.com logo English Decorative Ceramics
John A. Bartlett

Used $23.94!
Amazon.com logo Meiji Ceramics
Gisela Jahn
New $91.35!
Amazon.com logo Art Nouveau Tiles
Hans Van Lemmen
New $46.03!
Used $41.99!
Amazon.com logo Art Nouveau Tiles
Sandie Fowler
New $32.97!
Used $26.38!
Amazon.com logo Jakob Julius Scharvogel
Arnoldsche
New $75.00!
Amazon.com logo Art Nouveau Glass and Ceramics
Inc. Book Sales

Used $35.00!
Amazon.com logo Louis Comfort Tiffany
Marilynn A. Johnso...
New $32.97!
(Prices May Change) Privacy Information

 
 
Cultivadors de les Arts Decoratives en el Modernisme Català:

CERÀMICA:  ARQUITECTÒNICA:  Joan Alós i Peris   Lluís Brú i Salelles   Lluís Domènech i Montaner   Antoni Maria Gallissà i Soqué   Adrià Gual  Hipòlit Monseny  Germans Oliva  Josep Pascó   Pujol i Bausis   Francesc Quer i Selvas   Alexandre de Riquer i Ynglada   Sebastià Ribó.
ARTÍSTICA: Serra Fité.
DECORACIÓ:  Joan Busquets  Gaspar Homar  Alexandre de Riquer i Ynglada  Francesc Vidal.
METALL - FERRO FORJAT I LLAUTÓ:  Masriera i Campins.
MOBLE I EBENISTES:  Joan Busquets i Jané  Antoni Maria Gallissà i Soqué  Antoni Gaudí i Cornet  Gaspar Homar  Josep Maria Jujol  Lluís Domènech i Montaner  Alexandre de Riquer i Ynglada  Francesc Vidal i Jevellí.
VIDRE:  Eudald Amigó  Alexandre de Riquer i Ynglada.
DISSENY GRÀFIC:  Ramon Casas  Apel·les Mestres i Oñós  Alexandre de Riquer i Ynglada.
JOIERIA:  Eusebi Arnau i Mascort  Cabot  Carreras  Lluís Domènech i Montaner  Pau Gargallo i Catalán  Josep Maria Jujol  Germans Masriera  Dionís Renart  Alexandre de Riquer i Ynglada.
MODA: 
Maria Molist. 
MOSAIC:  Lluís Brú i Salelles  Germans Oliva  Jeroni Granell  Mario Maragliano  Alexandre de Riquer i Ynglada  J. Romeu Escofet.
TÈXTIL:  Antoni Maria Gallissà  Josep Puig i Cadafalch  Alexandre de Riquer i Ynglada.
 

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI