GAUDÍ I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arts Decoratives / Alexandre de Riquer - Ex Libris -

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   Música  

     Àrea especial Catedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme català fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Propòsit   Contacti'ns   Dades d'audiència

ALEXANDRE DE RIQUER I YNGLADA   (1856-1920)
Ex Libris

  [English] [Français] [Castellano]
• Sobre Alexandre de Riquer:  Biografia   Obra:  Cartells   Decoració   Ex-libris   Literatura   Pintura   Altres activitats
• Fonts i informació complementaria:  Bibliografia   Links  
Llibreria de temes Modernistes   Cultivadors de les Arts Decoratives en el Modernisme Català

• Ex libris d’Alexandre de Riquer:  Generalitats  El llibre Ex-libris d’Alexandre de Riquer  Obra i significat  Des del punt de vista formal  Creador d’una escola d’exlibristes  La valoració actual de l’obra ex-libristica de Riquer  Llista d’ex-libris  Imatges d’ex-libris
 


Compendi d'ex-libris
d'Alexandre de Riquer,
any 1903. Edició Barcelona.


Compendi d'ex-libris
d'Alexandre de Riquer,
any ca. 1904. Edició Leipzig.


Compendi d'ex-libris
d'Alexandre de Riquer,
any ca. 1904/1905.
 Edició de Williams
 and  Norgate (Gran
 Bretanya).


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Ex-libris Llista d' obres:

-A. de Riquer (3) (1900 - 1901 - 1903)
-Rafel Patxot (1901)
Joan Llongueras (1) (1901)
Joan Llongueras (2) (1901)
-Narcís Clavell (1902)
-Rafael Domènech (1902)
-Macario Fau (1902)
-Vicente García de Paredes (1902)
-Federico Larrañaga (1902)
-Marquina (1902)
-Teresa i María (1902)
-Francesc Matheu (1902)
-Leonor Miquel (1902)
-Eugeni Ors (1902)
-J. Pin y Soler (1902)
-Josep M. Roca (1902)
-Santiago Rusiñol (1902)
-Hermann Schultze (1902)
-F. Soler (1902)
-Joseph Thomas (1902)
-Emili Cabot (1903)
-Joaquim Cabot (1903)
-Raymond Casellas (1903)
-Comte de Casa Davolos (1903)
-Luís M. Febrer (1903)
-De la llibreria de Pau Font de Rubinat (1903)
-Pau Font de Rubinat (1903)
-Oriol Martí (1903)
-R. Miquel (1903)
-Dr. Rudolf Newmann (1903)
-Víctor Oliva (1903)
-Paquita (Francisca Bonnemaison) (1903)
-Lluís Plandiura (1903)
-W. Porter-Truesdell (1903)
-Alfonso XIII (1904)
-Apel·les Mestres (1904)
-Joan Subirachs (1904)
-Jordi Montsalvatge (ex-musicis 1905)
-Joseph Montsalvatge (1905)
-Hugo Sanner (1906)
-José Espasa e Hijos, Editores (1909)
-Anton Dalmau (2) (1913 - 1914)
-Trinidad Montsalvatge (1913)
-Joseph Montsalvatge (Ex-musicis 1913)
-Josep Fabregat (1913)
-Enrique Granados (Ex-musicis 1913)
-José Mª de Careaga  Montsalvatge (1913)
-Andrée Bearn (1916)
-Frederich Miracle (2) (1916 - ?)
-Lluís Bartrina
-Rita Benapres
-Hans Bethge
-Emilio Canals
-Fernando Coll
-Alfons Gallardo
-Garcia Novell
-Carmen J. de F.
-Auguste Laborde
-Lemingen-Westerburg
-F. Lliurat
-J. Llorens
-J. Maragall
-J. Meifrèn
-Manuel de Montoliu
-J. L. Pagano
-M. Parera
-Ramón Perés
-Angelica Prat
-Jaume Ponsa
-Alexandre J. Riera

-Emilio de Riquer i Palau
-Ludwig Saeng
-Leon V. Solon
-Eudalt Thomas
-F. Thomas
-Eduard de Toda
-Miquel Utrillo

-A. VallLlobera
-A. de Riquer i de Palau
-Salvador Vilaregut

 

 

Generalitats:
Els ex-libris d'Alexandre de Riquer, són petites obres d’art, a Catalunya ex-libris i Alexandre de Riquer són conceptes inseparables.
Alexandre de Riquer no només va introduir l'ex-libris modern a Catalunya, també va ser el primer en promoure’l a través de publicacions com Luz (1898) o Joventut (1900) i de dignificar-lo per mitjà del gravat calcogràfic.
Riquer va ser el primer artista català que va publicar un llibre amb ex-libris (1903) que recull la seva producció fins a aquell moment. El llibre va ser prologat pel prestigiós artista modernista Miquel Utrillo.

El llibre "Ex-libris d'Alexandre de Riquer":
Aproximadament fins a la data de publicació del seu llibre els ex-libris d'Alexandre de Riquer són inequívocament modernistes. La majoria són fotogravats de petit format impresos a una o dues tintes, que tenen com element central del dibuix motius variats com poden ser un rostre, una figura femenina - amb freqüència un nu -, una dama llegint, ocells i altres animals, motius vegetals o paisatges, en general envoltats per fines i sinuoses línies i decorats amb marcs florejats, fulles d’acant, garlandes, etc. en el més pur estil modernista.
En el llibre citat "Ex-libris d'Alexandre de Riquer", es recullen fins a 63 exemplars. D’aquest llibre, en recollim imatges de les portades de les tres varietats existents, impreses entre
Barcelona i Leipzig l’any 1903 i distribuït quasi simultàniament també a Barcelona i Leipzig i en una data lleugerament posterior - 1904 o 1905 - a la Gran Bretanya per mitjà de Williams and Norgate.
Del Llibre, editat en francès, se’n va fer una tirada de 300 exemplars sota el mecenatge del compte Leiningen-Westerburg repartits entre Barcelona i Leipzig. També van aparèixer 10 exemplars sobre paper especial, amb ex-libris acolorits i signats per l’autor. El 1904 es va esgotar. D’aquest darrer exemplar, (únicament canvia la coberta) no se’n parla enlloc, i no és conegut per cap dels especialistes en la matèria, se’n devia fer una tirada de molts pocs exemplars.

Obra i significat:
En el període 1902-1904 Lluís Yebra cataloga fins a 142 ex-libris dels quals en recollim en aquesta pagina una bona part. Algun altre autor arriba a esmentar la xifra de 200, encara que aquesta sembli una xifra exagerada.
A partir d’aquesta última data, Riquer es decanta cap a un estil més clàssic per a la part central del dibuix, el que constitueix el nucli dels seus dissenys, mantenint en canvi el disseny modernista de les voreres dintre de la seva línia tradicional. Per altra banda, Alexandre de Riquer s’orienta cap a formats més grans i pel que fa a la tècnica, generalitza l’ús de l’aiguafort.
Des de les seves primeres creacions, Riquer es va adaptar perfectament a la filosofia que presidia en aquella època l’elaboració d'ex-libris: va comprendre el seu valor al·legòric, en la línia dels antics blasons.
Va incloure dintre dels seus dissenys els temes favorits de la seva època (figura femenina, vegetals, flors, fauna, paisatge), sempre amb una extraordinària elegància. La dona és una figura normalment present en bona part de la seva producció; pot tractar-se de figures femenines en actituds diverses, vestides o nues, de vegades en actituds sensuals. Un dels exemples en que podem apreciar detalls d’una innegable sensualitat és el dels ex-libris que va realitzar per a Pau Font de Rubinat, especialment en el titulat “De la llibreria de Pau Font de Rubinat”.

Des del punt de vista formal:
Eliseu Trenc divideix l’obra de Riquer en cinc grups.
El primer grup al que pertanyen els ex-libris de Rafel Patxot, Joan Llongueras i altres son molt allargats i contenen una forma femenina elegant al·legòrica en primer pla sobre un fons d’arbres per on corra un riu. Riquer expressa amb aquestes imatges la poesia d’una natura melancòlica.
El segon grup format per ex-libris com els de Manuel de Montoliu, Eudald Thomas i altres, son de forma circular o ovalada amb un element figuratiu al centre, estant l’exterior del cercle decorat amb motius florals que envolten el nom del propietari i la llegenda si n’hi ha.
El tercer grup, el dels ex-libris de Emili Cabot i R. Casellas es de format rectangular més tradicional sense elements decoratius i figures com rostres i cossos de dones.
El quart grup que comprèn els ex-libris de Paquita, Rita Benapres, Miquel Utrillo i altres es el més original i modern i està integrat per uns pocs elements florals amb dos o tres colors.
Finalment, el cinquè grup al que corresponen ex-libris com els de Carl Neumann, Anton Dalmau i ex-musicis com el de F. Lliurat es compon de marques de mida gran d’aiguaforts que generalment presenten un medalló central ovalat amb una al·legoria envoltat de nimfes i fullatge. Aquests ex-libris tardans, els últims de Riquer, daten de 1907 a 1914.

Creador d’una escola d’exlibristes:
Riquer va ser el creador d’una brillant escola d’exlibristes, els deixebles de la qual van ser artistes tan importants com J. Triadó, J. Renart, J. Dieguez, J. Llongueras, F. Galí, I. Moya, que es conten actualment entre els exlibristes catalans més reconeguts.
L'Eugeni d'Ors, creador del Noucentisme (Moviment artístic successor i enfrontat al Modernisme) va reconèixer a l’estudi de Riquer a Barcelona, malgrat les seves profundes discrepàncies artístiques, la seva qualitat d' "únic seminari de veritable art a Barcelona".

La valoració actual de l’obra de Riquer:
Els ex-libris d'Alexandre de Riquer són cada vegada més apreciats pels experts de tot el món, com ho evidencien l’èxit de les exposicions realitzades cada vegada amb més freqüència, com l'Exposició que es va fer a Ortona a Itàlia (1993), l'Exposició de la Caixa de Terrassa (2000) o el continu creixement de la bibliografia sobre Alexandre de Riquer.
També contribueixen a aquesta difusió diverses webs, a més d’aquestes pagines que tenim la satisfacció de presentar i que s’aniran ampliant properament.
 

 
Ex-libris d'Alexandre de Riquer
 
Rafel Patxot
 
Joan Llongueras
 
Marquina 
 
Francesc Matheu 
 
Leonor Miquel 
 
Eugeni Ors 
 
F. Soler
 
Emili Cabot
 
Joaquim Cabot
 
Raymond Casellas
 
Comte de Casa Davolos
 
Luís M. Febrer
 
Pau Font de Rubinat
 
Oriol Martí
 
R. Miquel
 
Dr. Rudolf Newmann
 
Victor Oliva
 
Paquita
(Fca. Bonnemaison)
 
Lluís Plandiura
 
Alfonso XIII
 
Joan Subirachs
 
Lluís Bartrina
 
Carmen J. de F.
 
Lemingen-Westerburg
 
F. Lliurat
 
J. Llorens
 
J. Maragall

 
Manuel de Montoliu

 
J. L. Pagano

 
M. Parera (una rara versió en vermell)
 
Ramón Perés
 
F. Thomas
 
Eduard de Toda Miquel Utrillo
 
Auguste Laborde V. García de Paredes De la Llibreria de Pau Font de Rubinat
 
W. Porter-Truesdell
 
A. de Riquer i de Palau
 
Joseph Thomas Salvador Vilaregut

 

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI