GAUDÍ I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arts Decoratives / Ceràmica i Mosaic / Lluís Brú i Salelles

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   Música  

     Àrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme català fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Propòsit   Contacti'ns   Dades d'audiència

LLUÍS BRÚ I SALELLES  (1868-1952)

 [English] [Français] [Castellano]
  Sobre Lluís Brú i Salelles:   Biografia   ObraCeràmica Mosaic   Imatges
  Fonts i informació addicional:   Bibliografia   Links   Llibreria de temes Modernistes   Cultivadors de les Arts Decoratives en el Modernisme Català
 

Obra principal:

Ceràmica:

   
-Dibuixos per a arrambadors ceràmics nº 30 del catàleg de la Fàbrica Pujol i Bausis
 
-Institut Pere Mata: Plafons ceràmics de decoració exterior amb rajola amb la tècnica del estergit.
Col·labora amb Pujol i Bausis en el disseny de rajoles dels arrambadors ceràmics.

Mosaic:

-Casa Barbey a La Garriga: Xemeneia i altres mosaics exteriors i interiors de tipus ceràmic i trencadís.

-Casa Comalat a l´Avinguda Diagonal de Barcelona: Mosaics exteriors i interiors de tipus ceràmic.

-Casa Garí en el Passeig de Gràcia de Barcelona: (Obra desapareguda) Mosaics interiors romans i de ceràmica.

-Casa Lleó Morera a Barcelona: Mosaics en sòls i parets del tipus romà, ceràmic i trencadís.

-Cementiri de Sentmenat (Vallès Oriental): Mosaic exterior ceràmic i trencadís.

-Edifici La Rotonda (antic Hotel Metropolitan) de Barcelona: Mosaics ceràmics exteriors parcialment desapareguts.

-Hospital de Sant Pau a Barcelona: Panells ceràmics de decoració exterior en taulell amb la tècnica de l' estergit.

-Església dels Carmelites a l´Avinguda Diagonal de Barcelona.

-Església de Sant Josep Oriol de Barcelona.

-Institut Pere Mata a Reus: Sòls i mosaics en parets en el Pavelló dels distingits. Plafons ceràmics de decoració exterior de rajola amb la tècnica de l'estergit.

-Lactància Municipal a la Gran Via de Barcelona: Mosaics exteriors i interiors del tipus romà, ceràmic i trencadís.

-Palau de la Música Catalana a Barcelona: Mosaics interiors i exteriors, en columnes, del tipus romà, ceràmic i trencadís.

-Temple Expiatori del Tibidabo a Barcelona.

 

 

 Retrat de Lluís Brú i Salelles cap a 1909. Imatge extreta del llibre "Lluís Brú, fragments d'un creador" de Marta Saliné i altres autors, Col·lecció família Brú Figueras, Fotògraf E. Puig *

Biografia:
Nascut a Ondara (País Valencià) en 1868. El seu avi i el seu pare eren pintors i possiblement per a continuar la tradició familiar, Lluís Brú va desenvolupar des de nen les seves habilitats artístiques.
Es va traslladar a Barcelona quan encara era un nen. No tenim informació sobre les seves activitats fins a al voltant de 1900 que ja tenia una edat de trenta-tres anys.

El seu treball com escenògraf:* Imatge extreta del llibre "Lluís Brú, fragments d'un creador" de Marta Saliné i altres autors, Escena de l´obra "Hänsel i Gretel" per al Teatre del Liceu any 1901, 41 x 30 cm, AMEL. Fons taller Lluís Brú
El trobem a l’any següent treballant com escenògraf en el Gran Teatre de l’òpera (Liceu) de Barcelona.
En aquesta activitat, va realitzar en l’any 1901 diversos escenaris per a l’òpera "Hänsel i Gretel" del que es conserven dos dibuixos - la cabanya dels nens del primer acte i el bosc en que es perden del segon acte - a l'Arxiu Municipal d'Esplugues de Llobregat, prop de Barcelona. Aquests dibuixos signats per l’artista són un encàrrec de Maurici Vilomara segons anotació al revers del mateix Brú.

La seva etapa de dibuixant i pintor:
Una de les seves activitats artístiques més conegudes, va ser la que va realitzar per a la fàbrica de ceràmica "Pujol i Bausis" d'Esplugues de Llobregat per a la qual va realitzar nombrosos dissenys i també per encàrrec d’arquitectes com Lluís Domènech i Montaner i Josep Puig i Cadafalch.
Molts d’aquests elegants dissenys de rajoles d’us molt freqüent a l’època del triomf del Modernisme, els podem veure en els catàlegs de l’empresa, així com, al natural, en els edificis en que van ser col·locades, com per exemple el Palau de la Música Catalana, l'Hospital de Sant Pau, l'Institut Pere Mata de Reus, la Casa Lleó Morera, La Rotonda, etc. Aquestes realitzacions en edificis tan emblemàtics, ens permeten imaginar el prestigi artístic que Lluís Brú va aconseguir en la seva època.

La seva activitat com mosaïcista:*
Aquesta és l’activitat a la qual va dedicar una major atenció. Ja al voltant de 1900 té elsImatge extreta del llibre "Lluís Brú, fragments d'un creador" de Marta Saliné i altres autors, Targeta comercial de L. Brú, ca. 1901, 9 x 14 cm, AMEL. Fons taller Lluís Brú primers contactes amb Lluís Domènech i Montaner. Aquest arquitecte és qui, pel que sembla, l’orienta cap a la realització de mosaics. A aquesta activitat dedica bàsicament el seu primer taller del carrer Universitat (actualment Enric Granados).
L’any 1904, realitza un viatge d’aprenentatge de la tècnica del mosaic a Itàlia.
Durant el Modernisme, Brú atén normalment els encàrrecs de grans arquitectes que estan destinats a les seves importants obres arquitectòniques com les citades més amunt i que es componen de grans panells decoratius en façanes i interiors, recobriment de columnes amb espectaculars dissenys en mosaic, espectaculars sostres i sòls de grans edificis públics o privats, etc. En canvi quan el Noucentisme va substituint el Modernisme com estil hegemònic, Brú s’adapta als nous corrents realitzant petits panells, mobiliari, paviments de mosaic romà i tot tipus d’elements decoratius.
La labor de Brú té en aquesta època un gran reconeixement que estén les seves activitats no solament a les sumptuàries citades, sinó també a fabriques, botigues i cases particulars, en un procés de gran difusió del mosaic com element decoratiu.
L’any 1911, Lluís Brú guanya una medalla de primera classe a l'Exposició Internacional d'Art de Barcelona amb una llar de foc que representa a Sant Jordi, dibuixat per l’artista Josep Triadó.
A l'Exposició Internacional de les arts decoratives de París de 1925, va obtenir la Medalla d'Or, obtinguda per la presentació d’un brollador decorat amb mosaic.
Amb diverses alternatives originades per les crisis econòmiques, especialment la de 1929, el taller de Lluís Brú va continuar treballant en la realització i restauració de mosaics, en obres tan importants com l'Església dels Carmelites de la Diagonal, Sant Josep Oriol, el Temple del Tibidabo, etc, no solament fins a la mort de Lluís Brú l’any 1952, sinó que perdura fins al 1999, en que va morir l’últim dels seus descendents.
Fora de Catalunya, a Palma de Mallorca, Lluís Brú va realitzar els mosaics de la Casa Àrab.
Per tota aquesta immensa producció, Lluís Brú és considerat el mosaïcista més important del Modernisme català.
 

Imatges:

Models de rajoles ceràmiques i projectes diversos*:

Imatge extreta del llibre "Pujol i Bausis, centre productor de ceràmica arquitectònica a Esplugues de Llobregat" de Pia Subias, Fotograf J. G. Noddings. Capitol III (XXV) Imatge extreta del llibre "Pujol i Bausis, centre productor de ceràmica arquitectònica a Esplugues de Llobregat" de Pia Subias, Fotograf J. G. Noddings. Capitol III (XXIX) Imatge extreta del llibre "Lluís Brú, fragments d'un creador" de Marta Saliné i altres autors, Reg. 20 / 259 x 85 cm, AMEL. Fons taller Lluís Brú Imatge extreta del llibre "Lluís Brú, fragments d'un creador" de Marta Saliné i altres autors, Fotògraf Lluís Carbonell, Reg. 51 / 86 x 74 cm, AMEL. Fons taller Lluís Brú Imatge extreta del llibre "Lluís Brú, fragments d'un creador" de Marta Saliné i altres autors, Fotògraf Lluís Carbonell, Reg. 57 / 110 x 76 cm, AMEL. Fons taller Lluís Brú

Arrambador nº 30 del catàleg de la fàbrica "Pujol i Bausis". Projecte de Lluís Brú, 1910

Projecte a l’aquarel·la per la fàbrica "Pujol i Bausis". Idea de L. Brú ca. 1910 amb anotació dels colors Detall d’un projecte a escala natural, llapis, aquarel·la i estergit.
AMEL. Fons taller L. Brú
Projecte a escala natural, Pao
AMEL. Fons Taller L. Brú
Projecte a escala natural
AMEL. Fons Taller L. Brú


Mostres de decoracions ceràmiques a l'Institut Pere Mata de Reus**:

Façana de l'Institut Pere Mata de l'arquitecte L. Domènech i Montaner, rajola decorada per L. Brú Institut Pere Mata de Reus, obra de l'arquitecte L. Domènech i Montaner. Detall del sostre de la Sala de Música. Ceràmica decorada per L. Brú Institut Pere Mata de Reus, obra de l'arquitecte L. Domènech i Montaner. Detall del sostre de la Sala de Música. Ceràmica decorada per L. Brú Institut Pere Mata de Reus, obra de l'arquitecte L. Domènech i Montaner. Detall del sostre de la Sala de Música. Ceràmica decorada per L. Brú

Decoració amb rajoles realitzades pel procediment de l'estergit


Mostres de mosaics:

     
Mosaic al terra de la Sala de música de l'Institut Pere Mata de Reus, obra de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner, mosaic de Lluís Brú. Imatge extreta del llibre "Lluís Brú, fragments d'un creador" de Marta Saliné i altres autors, Mosaic romà, Col·lecció Muñoz-Varela Mosaic a la Sala de Música de l'Institut Pere Mata de Reus Imatge extreta del llibre "Lluís Brú, fragments d'un creador" de Marta Saliné i altres autors, Fotografia de Marta Saliné
Terra de mosaic a l'Institut Pere Mata de Reus ** Mosaic retrat del gos de L. Brú * Mosaic a la Sala de Música de
l'Institut Pere Mata de Reus
**
Detall de mosaic ceràmic
Columna entrada Palau de
la Música Catalana. Ref 4
*
* Fotos publicades amb l’autorització de l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat.
**Fotos publicades amb l’autorització del Patronat Municipal de Turisme i Comerç de Reus.
 

LINKS seleccionats a d’altres webs sobre Lluís Brú i Salelles

-Lluís Bru i Salelles Barcelona Biografia i imatge d’un mosaic de Lluís Brú 
-FAÇANES - Lluís Bru i Salelles Biografia de Lluís Brú
   

 

Bibliografia específica sobre Lluís Brú i Salelles

Títol Autor Publicat per Any
Reseña y Catálogo de arquitectura modernista (2 vols.) Bohigas, Oriol Editorial Lumen 1983
El arte modernista catalán Cirici, Alexandre Aymá, Editor 1951
Arquitectura Modernista en Catalunya Lacuesta, Raquel / González, Antoni Ed. Gustavo Gili, S.A. 1990
Dels bells oficis al disseny actual. FAD 80 anys Mainar, Josep / Corredor-Mateos, Josep Editorial Blume 1984
Arquitectura Modernista a Reus   Pragma Edicions 2003
La Casa Navàs de Reus   Pragma Edicions 2005
L'Institut Pere Mata de Reus   Pragma Edicions 2004
El Mosaico Rossi, Ferdinando Editorial Daimon 1971
Lluís Brú fragments d’un creador de mosaics modernistes Saliné, Marta (comissària) i altres autors Ajuntament d'Esplugues de Llobregat 2005
Pujol i Bausis Subias Pujadas, M. Pia Ajuntament d'Esplugues de Llobregat 1989
Summa Artis - Volum XLII - La cerámica un arte industrial en la época del Modernismo Subias Pujadas, M. Pia Editorial Espasa Calpe, S.A. 1998
Modernisme i Modernistes Varis autors Lunwerg editores 2001
Esplugues i el Modernisme - Patrimoni i ciutat Vidal i Jansà, Mercè / Amigó,J. / Lacuesta, R. / Moragas, A. / Subias, M.P. Ajuntament d'Esplugues de Llobregat Grup de Treball 2000
 
Llibreria de temes Modernistes
Amazon.com logo
Amazon.com logo Louisiana's Art Nouveau
Suzanne Ormond
New $16.50!
Used $13.95!
Amazon.com logo Adrien Dalpayrat, 1844-1910
Horst Makus
New $68.49!
Amazon.com logo English Decorative Ceramics
John A. Bartlett

Used $23.94!
Amazon.com logo Meiji Ceramics
Gisela Jahn
New $91.35!
Amazon.com logo Art Nouveau Tiles
Hans Van Lemmen
New $46.03!
Used $41.99!
Amazon.com logo Art Nouveau Tiles
Sandie Fowler
New $32.97!
Used $26.38!
Amazon.com logo Jakob Julius Scharvogel
Arnoldsche
New $75.00!
Amazon.com logo Art Nouveau Glass and Ceramics
Inc. Book Sales

Used $35.00!
Amazon.com logo Louis Comfort Tiffany
Marilynn A. Johnso...
New $32.97!
(Prices May Change) Privacy Information

 
 
Cultivadors de les Arts Decoratives en el Modernisme Català:
CERÀMICA:  ARQUITECTÒNICA:  Joan Alós i Peris   Lluís Brú i Salelles   Lluís Domènech i Montaner   Antoni Maria Gallissà i Soqué   Adrià Gual  Hipòlit Monseny  Germans Oliva  Josep Pascó   Pujol i Bausis   Francesc Quer i Selvas   Alexandre de Riquer i Ynglada   Sebastià Ribó.
ARTÍSTICA: Serra Fité.
DECORACIÓ:  Joan Busquets  Gaspar Homar  Alexandre de Riquer i Ynglada  Francesc Vidal.
METALL - FERRO FORJAT I LLAUTÓ:  Masriera i Campins.
MOBLE I EBENISTES: 
Joan Busquets i Jané  Antoni Maria Gallissà i Soqué  Antoni Gaudí i Cornet  Gaspar Homar  Josep Maria Jujol  Lluís Domènech i Montaner  Alexandre de Riquer i Ynglada  Francesc Vidal i Jevellí.
VIDRE:
 
Eudald Amigó  Alexandre de Riquer i Ynglada.
DISSENY GRÀFIC:  
Ramon Casas  Apel·les Mestres i Oñós  Alexandre de Riquer i Ynglada.
JOIERIA: 
Eusebi Arnau i Mascort  Cabot  Carreras  Lluís Domènech i Montaner  Pau Gargallo i Catalán  Josep Maria Jujol  Germans Masriera  Dionís Renart  Alexandre de Riquer i Ynglada.
MODA: 
Maria Molist. 
MOSAIC:  Lluís Brú i Salelles  Germans Oliva  Jeroni Granell  Mario Maragliano  Alexandre de Riquer i Ynglada  J. Romeu Escofet.
TÈXTIL:  Antoni Maria Gallissà  Josep Puig i Cadafalch  Alexandre de Riquer i Ynglada.
 

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI