GAUDÍ I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arts Decoratives / Alexandre de Riquer - Cartells -

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   Música  

     Àrea especial Catedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme català fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Propòsit   Contacti'ns   Dades d'audiència

ALEXANDRE DE RIQUER I YNGLADA   (1856-1920)
Cartells

  [English] [Français] [Castellano]
  Sobre Alexandre de Riquer:  Biografia   Obra:  Cartells   Decoració   Ex-libris   Literatura   Pintura   Altres activitats
   Fonts i informació complementaria:  Bibliografia   Links   Llibreria de temes Modernistes   Cultivadors de les Arts Decoratives en el Modernisme Català
   Cartells d’Alexandre de Riquer:  Generalitats  Els concursos  Format i influències  Llista de cartells  Imatges
 

Alexandre de Riquer: Cartell d'Anís del Mono
Anís del Mono

 

 

 

Generalitats:
El cartell comença a tenir una importància especial, manifestant una nova estètica, a la fi del segle XIX. En aquest procés el treball de Riquer, al costat del de Ramon Casas i Adrià Gual, tindrà una importància fonamental.
L’any 1897, Riquer presenta un cartell per al Saló del Pedal que reflecteix un simbolisme molt refinat d’una gran elegància tant pel que fa a la idea com a la seva realització.
El cartell veu créixer la seva importància com element de promoció comercial. Qualsevol tipus de producte - aliments, begudes, medicaments, mobles, espectacles, vehicles, etc. - és anunciat per aquest procediment.
Riquer, Gual i Casas usen freqüentment com element central la figura femenina acompanyada habitualment de formes corbes, molt pròpies del modernisme, al costat de representacions d’elements naturals, bàsicament vegetals.
Els motius que es representen en els cartells, estan a més caracteritzats per una imatge de vitalitat que exalta la joventut, la vida, la representació del que es positiu: el sol naixent, l’alegria.

Els concursos:
Per a la selecció dels cartells, els anunciadors utilitzen ben aviat el sistema de concurs que els permet escollir entre una gran varietat de propostes d’artistes d’anomenada. Així, per exemple a l’abril de 1898, es va realitzar el concurs de cartells de "Anís del Mono", al que es van presentar 162 propostes, essent seleccionada la de Ramon Casas, quedant Alexandre de Riquer en segon lloc.
La producció de cartells de Riquer és molt extensa i les seves creacions en aquest camp van ser molt ben rebudes. La contemplació del que ara es considera una veritable obra d’art, ens permet gaudir de les etèries formes tan pròpies del modernisme.
Els seus mèrits com a dissenyador de cartells es reconeixen a diverses revistes europees com "The Poster Collector" (1899), "Circular" (1899), "The Poster" (1899), els "Maîtres de l'Affiche" (1899) o "The Studio" (1900).

Format i influències:
Segons Eliseu Trenc, els millors cartells de Riquer "es caracteritzen per llur decorativisme simbòlic, per la tècnica japonesa del format molt allargat i per la disposició dels colors en taques sense relleu, separades per línees espesses, resseguides dins una tonalitat cromàtica apagada, molt harmònica".
Vista des d’un àmbit europeu més ampli, s’ha considerat tradicionalment que l’obra cartellística de Riquer estava influenciada pel txec Alphonse Mucha, però més recentment, Eliseu Trenc considera molt més evident l’influencia dels cartellistes belgues Edmond Meunier i Privat-Livemont.

Alexandre de Riquer: Cartell per a Catifes "Antigua Casa Franch" Alexandre de Riquer: Cartell per a Catifes "Antigua Casa Franch"
Catifes Antigua Casa Franch, dues variants
 
Alexandre de Riquer: Cartell de la 3ª Exposició de Belles Arts i Industries Artístiques Alexandre de Riquer:  Cartells   Betums Ricart
3ª Exposició de Belles Arts i Industries Artístiques Betums Ricart
 
Alexandre de Riquer: Cartell per a "Pastilles Morelló" Alexandre de Riquer: Cartells  Quarta Exposició del Cercle Artístic de Sant Lluc Riquer: Cartells  Juan Torra Fábrica de Salchichon Riquer: Cartells  Salchichon de Vich
Pastilles Morelló Quarta exposició del
Cercle de Sant Lluc
*
Fàbrica d’embotits Juan Torra de Vic
 
Riquer: Cartells  Joventut Periodich Catalanista Riquer: Cartells  Mosaicos Escofet, Tejera y Cia.
Joventut Periòdic Catalanista Mosaics Escofet, Tejera y Cia.
 
Riquer: Cartells Ovo Lecithine Billon Riquer: Cartells  Anyoranses  Poesies per A. de Riquer Riquer: Cartells  Fotògraf Napoleón Riquer: Cartells  Salón del pedal
Ovo Lecithine Billon Anyoranses Fotògraf Napoleón Salón del pedal
Cartells Llista d’obres:
- Vidal i Cia, Taller i Magatzems 1888)
- 3ª Exposició Art i Industria (
1896)
- Fotògraf Napoleón (1896)
- Eureka, Grau i Cia, Badalona (1897)
-Saló del Pedal (1897)
- Mosaics Hidràulics Orsolá, Solá i Cia (1898)
- Betums Ricart (1898)
- Xampany i Vins Garcia Viver (1898)
- Codorniu (Casa Codorniu 1898) ?
- Anís del Mono (1898)
- Quarta exposició del Círcol de Sant Lluc (1898)
- Joan Torra, Vic, Fàbrica d’embotits (2) (1899)
- Pastillas Morelló (1899)
- Joventut, Periòdic catalanista (1900)
-Anyoranses (1902)
- Ovo Lecithine Billon - A. Riera i fills (1902)
- Catifes Antigua Casa Franch
- Escofet, Tejera i Cia
- Faura i Arañó
- Granja avícola de Sant Lluís
 
Imatges amb * publicades amb autorització del Centre Artístic de Sant Lluc

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI