GAUDÍ I EL MODERNISME A CATALUNYA / Música

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   Música  

     Àrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme català fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Propòsit   Contacti'ns   Dades d'audiència

 MÚSICA MODERNISTA A CATALUNYA

  [English] [Français] [Castellano]  
  Musics   Links   Bibliografia
Música

El Modernisme musical, com l'arquitectònic i artístic en general es va desenvolupar essencialment entre els anys 1890 i 1920. Els seus orígens son també comuns i es situen a Anglaterra, entre els anys 1850-1880 (veure Modernisme).
Igual que en les altres arts, el Modernisme es manifesta en la música per la llibertat que aporta a la creació artística, buscant l’autenticitat per sobre de la bellesa. Això fa que els músics que segueixen aquesta tendència s’interessin extraordinàriament per la música popular i folklòrica - Albéniz, Granados, Nicolau i Morera especialment -. A Catalunya en particular, també trobem un altre factor distintiu que es el sentiment nacionalista de les composicions: Millet amb "El cant de la Senyera", a tall d’exemple. 
També s’ha de citar com un dels factors diferenciadors, el que es va qualificar com Wagnerisme - influència de l’obra de Wagner - que es palesa en l’obra d’alguns dels compositors i que va ser molt viva a Catalunya durant el primer quart del segle XX, fins al punt de que Barcelona es considerava una de les ciutats més "wagnerianes" del mon.
El Modernisme musical, malgrat tot, no té un component d’escola i els músics es classifiquen més com a modernistes per l’època en que van desenvolupar la seva activitat que perquè s'autoincloguessin dintre del moviment, malgrat que en el cas de Morera es evident la seva adscripció al Modernisme, ja que com es sabut, es va sentir fortament implicat en el moviment. Recordem a tall d’exemple la seva participació molt activa en les festes modernistes que va organitzar Santiago Rusiñol a Sitges. També va ser molt activa la presencia de músics en les reunions que els modernistes feien als "Quatre gats".
Aquesta falta d’una escola declaradament modernista, fa que els criteris a l’hora d’incloure o no alguns compositors dintre de la tendència siguin divergents. Així, alguns autors inclouen també músics com Josep Anselm Clavé - mort el 1874, amb anterioritat doncs a l’eclosió del moviment - potser per la seva obra en favor de la música popular pel que se’l podria classificar com a pre-modernista, l'Antoni Massana, l'Eduard Toldrà i d’altres.

MUSICS:
Isaac ALBÉNIZ i Pascual
Enric GRANADOS i Campiña
Joan LAMOTE DE GRIGNON i Bocquet
Antoni Laporta i Astort
APEL·LES MESTRES i Oñós
Lluís MILLET i Pagès
Enric MORERA i Viura
Antoni NICOLAU i Parera
Jaume Pahissa i Jo
Felip Pedrell i Sabaté
Josep Ribas i Gabriel
Amadeu Vives i Roig
 

LINKS seleccionats a altres webs sobre Música Modernista a Catalunya

http://www.xtec.es/~sargemi/moviment/moderni2.htm  Una web sobre Música Modernista a Catalunya 

 

Bibliografia específica sobre Música Modernista a Catalunya

Títol Autor Publicat per Any
La música i el Modernisme Aviñoa, Xosé Curial 1985
Modernisme i Modernistes - Musica i Modernisme: Definició i Període - Aviñoa, Xosé Lunwerg editores 2001
Síntesi històrica de la música catalana Martorell, Oriol Els Llibres de la Frontera 1985
 

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI