GAUDÍ I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arquitectura / Gaudí / Barcelona / Palau Güell

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   Música  

     Àrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme català fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Propòsit   Contacti'ns   Dades d'audiència

Gaudí: PALAU GÜELL

[English] [Français] [Castellano]
 Sobre el Palau Güell:  Dades pràctiques   Historia   Descripció   Artistes i col·laboradors   Imatges: Exterior Interior Terrat  
 Accessibilitat per a minusvalids
 Fonts i informació addicional:  Links   Bibliografia   Altres obres de Gaudí
 
G Palau Güell Lateral terrat 2.JPG (17939 bytes)


Dades pràctiques:
Adreça:
  C/ Nou de la Rambla, 3     
Barcelona
.
Interès:
xxxxx  (5 sobre 5)
Estat actual:  Exterior / Interior. Només es pot visitar la planta baixa i el soterrani, la resta de l’edifici està en procés de restauració.
Transport: Metro: L3, (parada Liceu)
                 Autobusos: 14, 59, 91, 120
Visites: El Palau Güell està en procés de restauració. A partir de l'1 de Juny de 2010 fins el mes de Abril de 2011 el Palau romandrà tancat.
El règim de visites, els horaris, preus i altres dades poden variar, aconsellem que ho comproveu prèviament.
Accessibilitat per a minusvalids:  Durant el procés de restauració, el Palau romandrà tancat.
Informació: Telèfon: (34) 93 317 39 74
                   Fax: (34) 93 317 37 79
                   Email: palauguell@diba.cat

                   Web: www.palauguell.cat

Ruta del Modernisme

Història: 
Aquest edifici, un dels més luxosos de Barcelona, va ser encarregat per Eusebi Güell i Bacigalupi (Comte de Güell, industrial tèxtil i gendre del marquès de Comillas - veure retrat a la dreta-) a Antoni Gaudí i Cornet, qui va iniciar el projecte als voltants de l’any 1880 i el va signar l’any 1886.
Aquest palau que s’aixeca al costat mateix de La Rambla, en una zona que en la seva època era el centre de Barcelona, és una casa entre parets mitgeres, adossada a altra casa que també era propietat de la família Güell.
La construcció es va desenvolupar entre 1886 i 1888, data que s’esmenta en la part alta de la façana, encara que la decoració no s’acabaria fins l’any 1889.
Retrat del comte de Güell
La família Güell va viure en aquesta casa des de 1888, celebrant-se en els  seus salons algunes fastuoses festes - recepcions i actes diversos - de l'Exposició Universal de 1.888.
Segueix sent la residència dels Güell, encara que el centre de gravetat de la ciutat s’ha anat traslladant durant aquests anys al Passeig de Gracia i en  general a l’eixampla, fins que l’any 1910 el comte abandona l’edifici per anar  a viure a una casa que havia adquirit dintre del recinte del Park Güell en la part alta de Barcelona, que Gaudí també realitzava per a ell en aquella època.             
A partir d’aquest moment, el palau és habitat per la filla del comte Mercè Güell fins l’any 1945, en que el palau va ser venut a la Diputació de Barcelona, que va instal·lar-hi, el Museu d'Art Escènic.
Entre 1974 i 1976, aquesta institució va realitzar alguns canvis en l’edifici, restaurant la primera planta, per permetre la seva obertura al públic.
L’ultima restauració general de l’edifici, dirigida per Antoni González Moreno s’inicia l’any 1983 i finalitza el 1997. Aquesta restauració inclou una reinterpretació, a càrrec de diversos artistes, de les xemeneies i respiradors del terrat, en la que només es conserva una xemeneia amb el trencadís original de Gaudí.
El Palau Güell va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1986.

Descripció:
Aquest palau residència de la família Güell, va ser construït amb materials de la major qualitat, bàsicament en pedra recoberta de marbre i decorada amb els més delicats mobles i objectes artístics. 
L’edifici és de planta pràcticament quadrada i la distribució canvia en cada pis des del soterrani - antigues quadres - a les golfes, per a adaptar-se a les seves específiques funcions.
En l’exterior ens trobem amb una façana principal de factura molt sòbria, construïda en pedra de color gris clar procedent de les pedreres del comte a Garraf -a uns 30 quilòmetres al sud de Barcelona -. 
Les seves dues portes situades en el centre - amb les inicials E i G del propietari en ferro forjat en la seva part superior - presenten entre elles un escut de Catalunya també en ferro forjat. 
En la primera planta una tribuna correguda abasta gairebé tota l’amplària de l’edifici. 
En plantes superiors la façana es fa plana i culmina amb uns petits frontons triangulars de vora esglaonada sobre els quals se situen els extrems cònics de xemeneies o respiradors.
La façana posterior també de gran sobrietat, presenta un original disseny basat en una tribuna amb persianes venecianes de fusta i adornada amb ceràmica de gran bellesa, en la planta que correspon al primer pis i en el pis superior trobem una balconada decorada amb una sorprenent pèrgola.
L'interior sorprèn pel seu magnifica decoració que s’observa en gran quantitat de detalls d’un luxe extraordinari que reflecteix alhora el bon gust i originalitat de l'arquitecte - Gaudí va dissenyar diversos elements del mobiliari, la il·luminació i les vidrieres - i els propietaris de l’edifici, fins i tot en una època amb una estètica molt més ampul·losa que la que es considera acceptable avui en dia. 
La luxosíssima decoració inclou columnes de marbre, sostres coberts amb fustes precioses, mobles i aplics de marqueteria de qualitat extraordinària.
Destaca el sorprenent saló central coronat per una cúpula parabòlica que sobrepassa el terrat en forma de con que està perforada per cercles que, sota la llum del dia, li donen des de l'interior una aparença de planetari. 
També trobem en aquesta sala una petita capella encastada en la paret i un sens fi d’elements decoratius.
Tot l’edifici està organitzat al voltant d’aquesta peça central  
El Terrat amb les seves xemeneies i respiradors cònics que recorden avets representa probablement un dels primers esbossos - però ja magistral - del que arribaria a la perfecció, com element funcional i decoratiu alhora, amb els guerrers del terrat de La Pedrera.
En aquesta obra, Gaudí va usar per primera vegada el "trencadís" (revestiment de superfícies amb fragments de mosaic irregulars, que després va ser àmpliament usada en el Modernisme).

Col·laboradors de Gaudí en la construcció de l'edifici: 

Arquitectes i artistes

Artesans

 Arquitectes
 Francesc Berenguer i Mestres
 Camil Oliveras Gensana
(Decoració del menjador)
 Constructor   
 
Agustí Massip
 Fusters   
 
Julià Soley
 Eudald Puntí

 
Ceràmica      
 Pujol i Bausis
 
Manyans
 
Joan Oñós
 
Decoradors (Mobles)  
 Francesc Vidal i Jevellí
 
Decorador en fusta  
 
Antoni Oliva
 
Estructura de ferro  
 Torres Ferreria i Construccions
        
 
Ferro forjat
 Salvador Gabarró 
 Taller Badía Germans
 
Marbre           
 
Taller Ventura Germans
 
Pintors decoradors 
 Aleix Clapés i Puig

 
Vidrieres         
 Tallers Pelegrí
 Orgue de la capella  
 Aquilino Amezcua
 Escultors 
 
Joan Flotats (Imatge de la capella)
 Rosend Nobas i Ballbé 
(Bust de J. Güell i Ferrer)
 Pintors    
 Alexandre de Riquer i Ynglada
 Ramon Tusquets i Maignon
Imatges:

Exterior: Façana principal

G Palau Güell Façana contrapicat.JPG (31883 bytes)         G Palau Güell Dues portes.JPG (42450 bytes)         G Palau Güell Porta G.JPG (41072 bytes)         G Palau Güell Escut central i finestrals.JPG (35121 bytes)

Exterior: Façana posterior  *

G Palau Güell Façana posterior VG.JPG (52083 bytes)       G Palau Güell Façana post Tribuna.JPG (58692 bytes)    

Interior: Soterrani, pati i planta baixa  *  

G Palau Caballerisses.JPG (31558 bytes)             G Palau Güell Caballerisses 2.JPG (29680 bytes)            G Palau Güell Voltes soterrani.JPG (30157 bytes)            G Palau Güell Pati.JPG (34868 bytes)

G Palau Güell Pati 2.JPG (48200 bytes)  G Palau Güell Sostre planta baixa posterior.JPG (40605 bytes)  G Palau Güell Planta baixa capitell.JPG (23526 bytes)  G Palau Güell Escalinata.JPG (30491 bytes)

Interior: Espais de representació  *  
G Palau Güell Columnes.JPG (42041 bytes)        G Palau Güell Despatx comte.JPG (39959 bytes)        G Palau Güell Enteixinat 2.JPG (74595 bytes)        G Palau Güell Enteixinat.JPG (64136 bytes)

G Palau Güell Estatues de Güell i Gaudí.JPG (21209 bytes)    G Palau Güell Moble Sofà.JPG (20981 bytes)    G Palau Güell Salò.JPG (35445 bytes)    G Palau Güell Sostre Salò.JPG (42806 bytes)    G Palau Güell Vidriera 2.JPG (49970 bytes)

G Palau Güell Vidriera.JPG (29341 bytes)    G Palau Güell Voltes al salò.JPG (43472 bytes)    G Palau Güell Finestral sup Saló centralJPG.JPG (25967 bytes) 

Interior: Espais privats  * 

G Palau Güell Zona privada una porta.JPG (21744 bytes)               G Palau Güell Decoracio llar.JPG (29496 bytes)              G Palau Güell Detall habitació 2.JPG (43951 bytes)              G Palau Güell  Llit.JPG (24952 bytes)

G Palau Güell Taula parada.JPG (44690 bytes)               G Palau Güell Toilets.JPG (34561 bytes)

Terrat  * 

G Palau Güell Terrat Cúpula .JPG (19549 bytes)     G Palau GÜell Terrat varies xemeneies façana.JPG (26295 bytes)     G Palau Güell Terrat xemeneia 69.JPG (18099 bytes)     G Palau Güell Terrat xemeneia de pedreta.JPG (22192 bytes)     G Palau Güell Terrat xemeneia groga amb linies blaus.JPG (20861 bytes)

G Palau Güell Terrat xemeneia multicolor.JPG (16538 bytes)     G Palau Güell Terrat xemeneia top blanc.JPG (24933 bytes)     G Palau Güell varies xemeneies 2.JPG (24315 bytes)     G Palau Güell varies xemeneies 3.JPG (37176 bytes)     G Palau Güell xemeneia bases esglaonades.JPG (28307 bytes) 

G Palau Güell xemeneia blanca.JPG (27102 bytes)     G Palau Güell xemeneia fruita verda.JPG (11415 bytes)     G Palau Güell xemeneia llistat ondulat sergantana.JPG (19434 bytes)     G Palau Güell xemeneia original 2.JPG (37853 bytes)     G Palau Güell xemeneia original.JPG (28452 bytes)

G.Palau Güell Terrat xemeneia llarga.JPG (22160 bytes)     G Palau Güell Terrat Turistes.JPG (27734 bytes)

Imatges amb publicades amb autorització de la Diputació de Barcelona 

LINKS seleccionats a altres webs sobre el Palau Güell

http://www.bluffton.edu/~sullivanm/spain/barcelona/gaudiguell/guell.html  Text i imatges sobre el Palau Güell   
http://www.ics.uci.edu/~eppstein/pix/bar/palg/  Algunes interessants imatges del Palau Güell   
http://www.archiseek.com/guides/spain/catalunya/barcelona/palau_guell.html  Fotos i texts sobre el Palau Güell
 

Bibliografia específica sobre el Palau Güell

Títol Autor Publicat per Any
Guia del Modernisme a l'Eixample Bancells, Consol Edicions de Nou Art Thor 1990
Gaudí Bassegoda Nonell, J. Edicions de Nou Art Thor 1986
Gaudí l'home i l'obra Bergos, J / Llimargas, M Lunwerg 1999
El Quadrat d'Or. Centre de la Barcelona modernista Garcia-Espuche, A OCSA-Lunwerg 1990
Arquitectura modernista en Cataluña Lacuesta,R / Gonzalez,A Editorial Gustavo Gili 1990
Un passeig per la Barcelona modernista Permanyer, Ll / Levick,M. Edicions Poligrafa 1998
Antoni Gaudí Zerbst, R Taschen 1985
Gaudí Art i Técnica  (CD-Rom)   Fundació Caixa Catalunya 2002
Altres obres de Gaudí:

A CATALUNYA:
A Barcelona: Bellesguard   Casa Eduard Calvet   Casa Batlló   Casa Vicens  
Col·legi Santa Teresa   Escoles Sagrada Família   Fanals de la Plaça Reial i del Pla del Palau   La Pedrera   Pavellons Güell   Palau Güell  Park Güell   Sagrada Família   Tanca Finca Miralles   Viaducte del carrer Bellesguard
A La Pobla de Lillet:  Xalet del Catllaràs  Jardins Artigas
A Mataró:  Cooperativa Obrera (atribuit)
A Montserrat:  Rosari Monumental (1er misteri de Glòria)
A Santa Coloma de Cervelló: 
Colònia Güell
A Sitges (Garraf):   Cellers Garraf

A Tarragona:   Altar de la Capella de Jesús i Maria

ALS PAÏSOS CATALANS: 
A Mallorca:  Renovació de la Catedral de Palma de Mallorca

A FORA DE CATALUNYA:  El Capricho (Comillas - Cantabria - Espanya)   Casa Botines (Lleó - Espanya)    Palau Episcopal (Astorga - Lleó - Espanya)

 
OBRA DESAPAREGUDA: 
A Vic:   Fanals de la Plaça del Mercadal (Enderrocats)

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI