GAUDÍ I EL MODERNISME A CATALUNYA / Pintura / Alexandre de Riquer

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   Música  

     Àrea especial Catedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme català fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Propòsit   Contacti'ns   Dades d'audiència

ALEXANDRE DE RIQUER I YNGLADA   (1856-1920)
Pintura

 [English] [Français] [Castellano]
  Sobre Alexandre de Riquer:  Biografia   Obra:  Cartells   Decoració   Ex-libris   Literatura   Pintura   Altres activitats
  Fonts i informació complementaria:  Bibliografia   Links   Llibreria de temes Modernistes   Altres pintors Modernistes Catalans   Cultivadors de les Arts Decoratives en el Modernisme Català
  La pintura d’en Riquer:  Inicis  Influències i motius pictòrics  Exposicions  El final del modernisme  El trasllat a Mallorca  Llista d’obres  Imatges
 
Riquer: Pintura "Falconer"
Falconer d'Alexandre de Riquer

 

Llista d’obres:

Pintura

-Paisatge de La Segarra (1876)
-Paisatge amb figura eqüestre (1876)
-
Sant Julià Hospitalari (1886)
-Nimfa alada davant de la sortida del sol (1887)
-Figura femenina olorant adormidera (1887)
-Figura femenina portant un got  (1887)
-Esquema de paisatge japonitzant (2)
- Plafons decoratius MNAC (1887)
-Sant Francesc i els ocells - Plafó decoratiu MNAC (1890)
-Entre lliris (1889-90)
-Oques (1890)
-Aus de pas (1891)
-Divina Pastora (1891)
-L'Anunciació (1893)
-Dones amb catàleg en el Ateneu Barcelonès  (1893)
-Música (Plafó decoratiu 1897)
-Poesia (Plafó decoratiu 1897)
-Les quatre estacions: Primavera, Estiu, Tardor, Hivern (Plafons decoratius 1897)
-Excursió a Vallvidrera (1911)
-Marguerite Laborde (MNAC 1911)
-Nu femení -esboç per Leda i el cigne- (1912)
-Tronc d’arbre (1912)
-Paisatge de bosc (1912)
-Ramat prop d'Oloron (1912)
-Paisatge d'Eivissa (1912)
-Aranjuez: Font de Baccus (1913)
-Jardí d'Aranjuez (1913)
-Festa de Watteau (1915?)
-Emilia de Riquer i Palau (1916)
-Le premier soin (1917)
-Oliveres (1918)
-L’arribada de Merlí buscant Viviana en el bosc encantat
-Camp amb núvols
-Costa de Deià
-Costa d'Eivissa
-Crisantemes
-Dona i ocell
-El bosc
-Els jardins de Luxemburg
-Falconer
-Faune
-La paleta de l’artista
-Les temptacions de Sant Antoni
-Mare de Deu esperant la Nativitat
-Nimfa amb clar de lluna
-Nimfa del bosc
-Nimfes al bosc
-Ocells pintats sobre una paleta
-Ocells al bosc
-Paisatge (2)
-Paisatge de bosc
-Paisatge de Mallorca

-Panteisme
-Roselles
-L'appel de l'oiseau

Aquarel·les:
-Figures en un paisatge
-Interior de bosc

Inicis:
Com pintor Riquer desenvolupa una important obra, especialment basada en olis i aquarel·les sobre motius naturals i al·legòrics entre els que destaquen la seva producció de paisatges i motius religiosos. Entre aquests cap destacar els seus San Julià Hospitalari, l'Anunciació i Sant Francesc i els ocells.
Participa en diverses exposicions amb aquarel·les i olis i l’any 1890, realitza la seva primera exposició individual a la Sala Parés de Barcelona, on exhibeix vint-i-cinc olis amb motius diversos com paisatges molt realistes en els que es poden contemplar ocells, flors, boscos i altres variats elements de la natura.

Influències i motius pictòrics:
Els Pre-rafaelitas anglesos el van influir profundament. En aquesta època evoluciona des d’una fase d’iconografia basada en els motius abans citats cap a una fase més idealista dominada per imatges de sants i de la Verge Maria i en general un culte a la puresa femenina el que podem observar en les seves pintures Entre lliris (1890), Divina Pastora (1891) i Anunciació (1893).
A partir del seu segon matrimoni amb l’escriptora francesa Marguerite Laborde (Andrée Béarn) contret als seus 54 anys i la seva introducció en cercles francesos, recobra el gust pel paisatge, pintant boscos Pirinencs alguns dels quals exposarà a Pau l’any 1912 .

Exposicions:
Entre aquest mateix any i 1913, realitza tres exposicions en les Sales Parés i Fayans Català, presentant a més paisatges d’altres llocs com Andalusia, Mallorca i Eivissa que recentment havia visitat.
A l’abril de 1915, munta altra àmplia exposició a la sala d’exposicions "Fayans Català" de Barcelona que divideix en quatre seccions: Espanya - inspirada en Goya i el romanticisme -, Eivissa i Mallorca - paisatges -, Pirineus - paisatges del Pirineus francès d’un fresc realisme - i Diversos - on Riquer reflecteix un món d’al·lusions literàries i musicals. Aquesta exposició té un gran èxit de públic i crítica, però Riquer busca la pau que redueixi les tensions a que es veu sotmès per distintes raons entre les que cal citar el triomf del Noucentisme. Per aquesta raó, es desplaça de nou a Mallorca a on torna a dedicar-se al paisatge.
El canvi que representa el triomf del Noucentisme - que Riquer critica enèrgicament al considerar que presenta una gran pobresa d’estil - representa una forta caiguda de la demanda d’obres d’estil Modernista - excepte per als ex-libris - fins al punt que Riquer considera emigrar a l’Argentina.

El final del Modernisme:
Entre 1906 i 1911 el Modernisme es totalment arraconat pel Noucentisme.
Eliseu Trenc contempla aquesta evolució i constata que l’atac més contundent es produeix en les Arts Decoratives, el que fa que Riquer es concentri en la poesia i la literatura en una mateixa exaltació panteista de la natura.
La producció pictòrica d’aquest període es pot dividir geogràficament en tres grans espais: el primer Catalunya i Espanya entre 1907 i 1912. El segon els Pirineus del 1912 al 1914, i finalment el tercer que inclou Mallorca i Eivissa que es desenvolupa entre 1917 i la seva mort l’any 1920.
Encara que entre 1908 i 1910, trobem pintures de faunes, sàtirs i nimfes amb fons de caràcter eròtic, la dedicació al paisatge es creixent. La línia va desapareixent de les seves teles i les formes es realitzen amb taques fetes amb espàtula o pinzell.

Trasllat a Mallorca:
Finalment, l’any 1917 s’instal·la a Palma de Mallorca a on realitza exposicions a "El Círculo Mallorquin" a l’abril de 1918 i maig de 1919 i als salons de "La Veda" el gener de 1920, que van ser molt apreciades especialment pels sectors més conservadors de les illes.
L’any 1920, poc abans de la seva mort, encara va tenir temps de presentar els seus paisatges mallorquins al "Casino Sabadellenc" de Sabadell, novament a la Sala Parés de Barcelona i a Paris, al "Salon d'Automne", el que ens dóna idea de la vitalitat que va conservar fins als últims moments.
La mort el va sorprendre als 64 anys d’edat, en aquesta illa amb el record posat en els paisatges de la seva pàtria, de la seva infància i joventut que van ser la seva darrera passió.

Pintura de temàtica religiosa:

Riquer: Pintura "Les temptacions de Sant Antoni" oli Riquer: Pintura  "L'Anunciació" 1893
Les temptacions de Sant Antoni
 
L'Anunciació
 

Paisatge:

Riquer: Pintura "Paisatge de la Segarra" 1876 oli

Riquer: Pintura  "Interior de bosc" aquarel·la

Riquer: Pintura "Camp amb núvols" oli

Paisatge de La Segarra
 

Interior de bosc
 

Camp amb núvols
 

Riquer: Pintura  "Paisatge" Riquer: Pintura "Ramat prop d'Oloron" 1911 Riquer: Pintura  "Jardí d'Aranjuez" 1913 oli

Paisatge

Ramat prop d'Oloron
 
Jardí d'Aranjuez
 
Riquer: Pintura "Molí" oli Riquer: Pintura  "Camí entre arbres" oli Riquer: Pintura  "Jardí" oli
Molí
 
Camí entre arbres Jardí
 
Riquer: Pintura "Paisatge de Mallorca" oli Riquer: Pintura  "Costa d'Eivissa" oli Riquer: Pintura  "Costa de Deià" oli
Paisatge de Mallorca
 

Costa d'Eivissa

Costa de Deià (Mallorca)

Pintura de temàtica mitològica:

Riquer: Pintura "Nimfes al bosc" oli Riquer: Pintura "Nimfa amb clar de lluna" oli Riquer: Pintura "Viviana al bosc encantat" oli
Nimfes al bosc
 
 Nimfa amb clar de lluna
 
Viviana al bosc encantat
 
Riquer: Pintura "Nimfa del bosc" oli Riquer: Pintura  "Panteisme"  
Nimfa del bosc
 
Panteisme
 
 

Temàtica de costums i Varis:

Riquer: Pintura "Festa de Watteau" oli Riquer: Pintura "Excursió a Vallvidrera" 1911 oli Riquer: Pintura "Le premier soin" oli, en localització desconeguda
Festa de Watteau Excursió a Vallvidrera Le premier soin ca.1917
Oli de Riquer del que només es tenen noticies a través d’una foto d’una reproducció de l’època.
Riquer: Pintura "L'appel de l'oiseau" Riquer: Pintura "Nu femení" oli
L'appel de l'oiseau Nu femení
 

 Altres pintors Modernistes Catalans:
Hermen ANGLADA i Camarassa  Joan BRULL i Vinyoles  Ricard Canals  Agapit Casas i Abarca  Ramon CASAS i Carbó  Josep CUSACHS  Manuel Cusí  Xavier Gosé i Rovira  Sebastià Junyent i Sans  Joan Llimona i Bruguera  Josep Maria Marqués  Francesc MASRIERA i Manovens  Josep MASRIERA I Manovens  Lluís MASRIERA i Rosés  Eliseu MEIFRÈN i Roig  Joaquim MIR i Trinxet  Francesc Miralles  Isidre NONELL i Monturiol  Marià PIDELASERRA i Brias  Josep Pinós i Comes  Josep Reynés  Alexandre de Riquer i Ynglada  Pau Roig i Sisa  Santiago RUSIÑOL i Prats  Antoni Serra i Fiter  Josep Maria Tamburini  Modest Urgell  Miquel UTRILLO i Morlius  Lluïsa VIDAL i Puig  Pere Ysern i Alié
 

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI