GAUDÍ I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arquitectura / Gaudí / Barcelona / Sagrada família - Façana del Naixement -

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   Música  

     Àrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme català fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Propòsit   Contacti'ns   Dades d'audiència

Gaudí: SAGRADA FAMÍLIA  
             Façana del Naixement

[English] [Français] [Castellano]
 El temple:  Dades pràctiques  Historia  Descripció general  Cronologia  Façana del Naixement  Façana de la Passió  Façana de la Gloria  Els altres Espais del temple  Els elements constructius 
 Accessibilitat per a minusvàlids
 Fonts i informació complementaria:  Links  Bibliografia  Situació actual de les obres  Altres obres de Gaudí
 
La façana del Naixement:  Les torres o campanars   El Pòrtic:  Portal de la Fe  Portal de l’Esperança  Portal de la Caritat  Escultures i autors

La façana del Naixement es l'única part del temple directament construïda per Gaudí. Quan Gaudí morí el 1926 només la torre de Sant Bernabé estava totalment acabada i les altres tres molt avançades. La façana del Naixement ha estat recentment declarada "PATRIMONI DE L'HUMANITAT" per la UNESCO.
Esta formada com les altres façanes per quatre campanars de planta quadrada en la seva base, que passa a ser cilíndrica quan arriben a la quarta part de la seva alçada. Més amunt, van adoptant un perfil parabòlic fins a convertir-se en un pinacle que corona cada una de les torres.
Els tres espais que queden entre les arestes, estan ocupats per tres portals que en conjunt constitueixen el pòrtic.

Gaudí: Sagrada Família Façana Naixement

Gaudí: Sagrada Família Xiprer simbol de puresa Gaudí: Sagrada Família Tortuga sustentant una columna

Façana del Naixement

Xiprer amb coloms
símbol de puresa
Tortuga sustentant 
una columna

Les torres o campanars:
Tenen una alçada de 107 metres les dues centrals i de 98 metres les exteriors.
Son els elements principals i més característics de la façana.
Son totalment accessibles per mitjà d’escales helicoïdals que deixen un important espai buit central i que arriben fins a gairebé a dalt de tot.
Tota la llargada dels campanars es oberta per mitja d’una espècie de persianes de pedra que permetran la difusió del so de les campanes tubulars previstes per Gaudí.
La silueta de la part superior s’assembla a un bàcul episcopal. Altres simbologies que s’hi poden veure, son el nus símbol de l’anell dels bisbes i a la culminació una creu daurada que incorpora la inicial de l’apòstol a qui la torre es dedica.
Cada una de les torres d’aquesta i de les altres dues façanes, en total dotze, quatre per a cada una, està dedicada a un apòstol. Les de la façana del Naixement, estan dedicades a Sant Bernabé, Sant Simó, Sant Judes Tadeu i Sant Maties. Cada un d’ells està representat en una gran estàtua sedent, col·locada en el punt en que les torres passen d’una estructura quadrada a una altra circular, el que permet fer, en els espais triangulars resultants, un balcons que el hi serveixen de base.
La ornamentació inclou els noms de Jesús, Maria i Josep enllaçats amb palmes i amb la paraula "Sanctus" que es repeteix nou vegades a cada campanar, en diferents colors: groc en els dedicats a Deu pare, vermells els dedicats a Deu fill i de color taronja els dedicats a l’Esperit Sant. 
Pels pinacles, Gaudí va imaginar entre 1914 i 1922 diferents solucions. En la finalment adoptada , s’acaben per estels que fan com de corona i per sota, sis rètols que diuen "Hosanna" i "Excelsis".

Gaudí: Sagrada Família Vista posterior façana Naixement Gaudí: Sagrada Família Campanars vistos frontalment Gaudí: Sagrada Família Campanars amb imatges dels apòstols Bernabé i Simó i la muntanya de Montserrat Gaudí: Sagrada Família Campanars amb les imatges dels apòstols Tadeu i Maties amb la Immaculada Concepció
Campanars vistos des de la Façana de la Passió Campanars vistos frontalment Els apòstols Bernabé i Simó amb la muntanya de Montserrat al mig Els apòstols Tadeu i Maties amb la Immaculada Concepció al mig

El Pòrtic:
Gaudí va dissenyar per a aquest  pòrtic una impressionant iconografia en la que a més de les figures religioses, hi han esculpits enormes quantitats  d’elements vegetals  que serveixen d’element d’unió entre els diferents motius religiosos en una imaginativa explosió de vida
El pòrtic està compost per tres portals: de la Fe (a la dreta), l’Esperança (a l’esquerra), i la Caritat (al centre) que presenten en els seus motius escultòrics una amplia i fantasiosa representació de la vida de Jesús.
L’arquivolta de cada portal continua amunt formant una llanterna que acaba en un pinacle.

Gaudí: Sagrada Família Pòrtic de la Façana del naixement Gaudí: Sagrada Família - Pòrtic de la façana del Naixement    
Dues vistes del pòrtic de la façana del Naixement     

El portal de la Caritat, que es el central, es dividit en dues entrades diferents per una columna que sustenta estàtues de Jesús, Maria, Josep i àngels, completades a banda i banda per grups escultòrics que representen l’adoració dels reis i els pastors. 
Al davant del finestral del timpà compost de dues ogives i una rosassa veiem l’estel de Betlem i sobre uns pedestals l’imatge de l’Arcàngel fent l’Anunciació a la Verge.
Més amunt, hi trobem figures d’àngels músics, tot rodejat per un mon vegetal amb flors de diverses especies i animals amb ocells, que cobreixen tota la superfície del pòrtic donant-li una unitat d’aspecte impressionant per a una superfície tant gran. En la part superior d’aquest conjunt, es troba una representació dels signes del Zodíac tal com es trobaven la nit del naixement de Jesús.
Més amunt i en una cova rodejada d’ocells, hi trobem les imatges de la coronació de la Verge. Encara més amunt altres imatges que culminen en una espècie de pinacle constituït per un xiprer que es el símbol de la puresa i que entre altres símbols decoratius s’aixeca entre les dues torres centrals i molt per sobre de la base del timpà.

Gaudí: Sagrada Família Façana Naixement Portal de la Caritat Gaudí: Sagrada Família Portal de la Caritat Coronació de la Verge Gaudí: Sagrada Família Façana Naixement Escena del Naixement
Vista general del Portal de la Caritat Coronació de la Verge El Naixement sobre una
 columna amb la genealogia de Jesús
Gaudí: Sagrada Família Façana Naixement Adoració dels Reis Mags Gaudí: Sagrada Família Façana Naixement Adoració dels pastors
 

Adoració dels Reis Mags

Adoració dels pastors

 

El portal de l’Esperança, el situat a l’esquerra, es molt més petit que el central i sobresurt menys de la façana, te una sola porta, conté també una vegetació exuberant en aquest cas aquàtica, ja que en aquest portal es representen  escenes de la fugida d'Egipte i també del sacrifici dels sants innocents. 
Al peu dels pedestals, hi trobem fauna aquàtica, oques.
El portal està presidit per una estàtua de San Josep amb el nen Jesús dempeus. També imatges de Sant Joaquim i Santa Anna.
La llanterna culmina amb un pinacle que representa les muntanyes de Montserrat i a sobre el grup del casament de la Verge i Sant Josep.
A l’extrem superior, una corona imperial sobre un estel polièdric.

Gaudí: Sagrada Família Façana Naixement Portal de l'Esperança Gaudí: Sagrada Família Façana Naixement Portal de l'Esperança Gaudí: Sagrada Família Portal de l'Esperança Desposoris de Maria i Josep Gaudí: Sagrada Família Portal de l'Esperança Àngels trompeters
Dues vistes generals del Portal de l'Esperança Desposoris de Maria i Josep Àngels trompeters

El portal de la Fe, situat a la dreta del central, es de dimensions similars al anterior. Amb una sola porta, hi trobem pedestals amb aus domèstiques i vegetals amb un fris d’arabesc.
A sobre i al costat dret, una imatge de Jesús treballant al banc de fuster i Josep i Maria buscant a Jesús en el temple. A l’esquerra, la Visitació de la Verge a la seva cosina Santa Isabel i més amunt Zacaries, pare de Sant Joan Baptista. Més amunt en una fornícula, una imatge d’aquest sant. A sobre de la llinda de la porta i presidint el portal, una imatge de Jesús sedent a l’edat de dotze anys.
El timpà te un finestral d’ogiva i una rosassa.
L’arquivolta està decorada amb una vegetació exuberant amb branques de pomer, a l’esquerra una àngels trompeters entre altres elements decoratius.
La llanterna semblant a la central, està rematada per un pinacle a l'interior del qual hi ha una imatge de l'Immaculada Concepció i a sobre el grup de la Presentació de Jesús al temple composat de les imatges de Josep i Maria postrats al terra i Simeó amb l’Infant Jesús.

Gaudí: Sagrada Família Façana Naixement Portal de la Fe Gaudí: Sagrada Família Façana Naixement Portal de la Fe Gaudí: Sagrada Família Portal de la Fe Àngels trompeters Gaudí: Sagrada Família Façana Naixement Portal de la Fe Presentació de Jesús al temple i Santíssima Trinitat Gaudí: Sagrada Família Façana Naixement Portal de la Fe Música, arpa i trompetes
Portal de la Fe, dues vistes generals Àngels trompeters Presentació de Jesús
al temple i S. Trinitat
Música: Arpa i àngels trompeters


Escultures i escultors:

Els artistes escultors que varen col·laborar amb Gaudí en la decoració d’aquesta façana foren Llorenç Matamala i Piñol, Carles Mani i Roig i Jaume Busquets. Posteriorment hi han intervingut altres artistes com Joaquim Ros i Bofarull.

Treballs de l’escultor Llorenç Matamala i Piñol:
- amb composició i direcció de Gaudí -:
Àngels trompeters
Jesús treballant
Jesús predicant al temple
Sant Josep i Jesús infant
Santa Anna
Sant Joaquim
Degollació dels Innocents
Fugida d'Egipte (amb retocs de Carles Maní)
Sant Zacaries
Sant Joan predicant
Figures del Portal del Rosari
-
esbossos de Gaudí, realització de Llorenç Matamala -:
La Puríssima
- models i realització de Llorenç Matamala -:
Els apòstols dels campanars
Casament de Josep i Maria
Coronació de Maria
Sant Josep governant la barca de l’Església
Presentació de Jesús al temple
 

Treballs de l’escultor Jaume Busquets:
Grup central del pessebre, Jesús i Maria
L’Anunciació de l’Àngel a Maria

Treballs de l’escultor Joaquim Ros i Bofarull:
Adoració dels pastors (any 1981)
Adoració dels Reis (any 1982)
 

Altres pagines sobre la Sagrada Família:
Història  Descripció  Cronologia  Façana del Naixement  Façana de la Passió  Façana de la Gloria  Altres espais del temple  Elements constructius  Links i Bibliografia

Pagina realitzada amb la col·laboració de la "Junta Constructora del temple de la Sagrada Família".

Altres obres de Gaudí:

A CATALUNYA:
A Barcelona: Bellesguard   Casa Eduard Calvet   Casa Batlló   Casa Vicens  
Col·legi Santa Teresa   Escoles Sagrada Família  
Fanals de la Plaça Reial i del Pla del Palau   La Pedrera   Pavellons Güell   Palau Güell  Park Güell   Sagrada Família   Tanca Finca Miralles   Viaducte del carrer Bellesguard
A La Pobla de Lillet:  Xalet del Catllaràs  Jardins Artigas
A Mataró:  Cooperativa Obrera (atribuit)
A Montserrat:  Rosari Monumental (1er misteri de Glòria)
A Santa Coloma de Cervelló: 
Colònia Güell
A Sitges (Garraf):   Cellers Garraf

A Tarragona:   Altar de la Capella de Jesús i Maria

ALS PAÏSOS CATALANS: 
A Mallorca:  Renovació de la Catedral de Palma de Mallorca

A FORA DE CATALUNYA:  El Capricho (Comillas - Cantabria - Espanya)   Casa Botines (Lleó - Espanya)    Palau Episcopal (Astorga - Lleó - Espanya)

 
OBRA DESAPAREGUDA: 
A Vic:   Fanals de la Plaça del Mercadal (Enderrocats)

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI