GAUDÍ I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arquitectura / Gaudí / Obra fora de Catalunya: Lleó (Espanya) / Casa Botines

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   Música  

     Àrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme català fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Propòsit   Contacti’ns   Dades d'audiència

Gaudí: CASA BOTINES

[English] [Français] [Castellano]

 Sobre la Casa Botines de Lleó:  Dades practiques   Historia   Descripció   Imatges
 Fonts i informació addicional:  Links   Bibliografia   Altres obres de Gaudí
 

                                                  

Dades practiques:
Adreça:   Plaça del Bisbe Marcelo, 5  Lleó  Espanya.
Interès:  xxxx(3 sobre 5)
Estat de conservació:  Façanes i interiors:
Molt bo.
Com arribar-hi: Lleó es la capital de la província del mateix nom situada al nord oest de la península Ibèrica. Per anar-hi des de Madrid situat a 367 Qm. s’ha d’agafar la carretera N-VI.
Visites:  L’edifici es actualment seu de Caja España i se’n pot visitar la planta baixa i el soterrani a on, eventualment, es realitzen exposicions.
Les hores de visita son les d’obertura de Caja España.
Per una visita de més completa, cal concertar una cita prèvia.
Informació: Telèfon: (34) 987 292 500
- email:  Line@España.es

Història:
Aquest edifici va ser encarregat a Gaudí per la societat "Fernández y Andrés" de Lleó - successora de l’empresa fundada pel senyor Joan Homs i Botinàs (d’aquí el nom de Botines) -, que estava regentada pels senyors Simón Fernández Fernández i Mariano Andrés Luna que tenien relacions comercials, degut als seus negocis tèxtils, amb el comte Eusebi Güell qui els recomanà Gaudí com a arquitecte.
Gaudí treballava aleshores en la construcció del Palau Episcopal d'Astorga i per la proximitat d’ambdós edificis es va decidir a acceptar l’encàrrec.
Gaudí va signar els plànols de l’immoble el desembre de 1891 i un cop superat el litigi que els propietaris van tenir amb l’Ajuntament, les obres començaren el 4 de gener de 1892, dirigides per Claudi Alsina, i s’acabaren el novembre del mateix any.
L’any 1931, la Caja de Ahorros y Monte de Piedad de León, va adquirir l’edifici. Aquesta entitat va realitzar algunes reformes que trencaven el disseny original eliminant set pilars del soterrani. Afortunadament un nou propietari (Caja España), en reconvertir novament l’edifici per fer-lo la seva seu social, va realitzar l’any 1994 una reforma que va restaurar l’estructura tal com l’havia previst Gaudí.
Per aquesta restauració, es van contractar els arquitectes Mariano Diaz Sáenz i Felix Compadre Díez que varen tornar a col·locar els pilars eliminats anteriorment, que es van reconstruir amb els mateixos materials previstos per Gaudí.
Durant aquestes obres, es van trobar dintre de la estàtua de Sant Jordi - obra de Antoni Cantó i Vicenç Matamala - que presideix l’entrada principal, uns rotlles de paper que s’hi van posar durant la construcció i que donaven una sèrie d’informacions sobre les persones i circumstancies de la construcció, el que ha permès un millor coneixement d’aquests aspectes. 

Descripció:
Es tracta d’un edifici de planta rectangular a quatre vents dissenyada en un estil neogòtic, però que presenta unes característiques constructives molt modernes per l’època. Efectivament, malgrat l’aspecte medieval de l’edifici, Gaudí hi aplica una concepció moderna de l’arquitectura tant en l’aspecte constructiu, com en l'artístic i d’utilització.
L’estructura de l’edifici es recolza en columnes metàl·liques lleugeres en el soterrani, permetent d’aquesta manera un espai més diàfan que s’adequava millor a les necessitats comercials a que aquesta àrea es destinava. En els pisos superiors, la funció de suport es confia a parets de càrrega. 
S’accedeix a l’edifici a través d’una porta lobulada situada al centre de la façana principal, que es l’únic lloc a on es trenca el fossat que rodeja l’edifici per davant de les façanes principal i lateral per donar pas a les escales d’accés, sobre la qual trobem una escultura de Sant Jordi lluitant amb el drac, ja mencionada en l’apartat d’història, i que es tanca amb una notable reixa de ferro forjat en que podem observar una figura de lleó envoltat de motius vegetals i que evoca el nom de la ciutat.
A cada angle de les quatre façanes totalment recobertes amb carreus de pedra grisa d’extracció local, hi trobem una torre circular. Una important quantitat de finestres neogòtiques més abundants a mida que anem baixant de la teulada a la planta baixa, en permeten assegurar una millor il·luminació, que en la planta superior també està garantida per unes lluernes, situades a la teulada, que a més també faciliten la ventilació, funció aquesta a la que també coadjuven els sis patis interiors.
Per sobre del semisoterrani i la planta baixa, es troben tres nivells més les golfes. En el primer d’aquests nivells hi han dos pisos, un per a cada propietari i en cada un dels nivells superiors quatre pisos destinats a lloguer.
La teulada està coberta amb pissarra gris.

Imatges:

Exterior

Interior

Gaudí: Casa Botines  Interior planta baixa Gaudí: Casa Botines  planta baixa  finestres amb vitralls Gaudí: Casa Botines  planta baixa  filera de columnes Gaudí: Casa Botines  Interior, finestres en un angle de façana
 

LINKS seleccionats a d’altres Webs sobre la Casa Botines

- Casa Botines - Antoni Gaudí  Informació sobre la casa Botines 
 

Bibliografia específica sobre la Casa Botines

Titol Autor Publicat per Any
 
 LLIBRES:
Soñando en piedra/ Dream in stone. León Gaudí 2002 Carriedo Tejero, M. i altres Caja España i altres entitats de Lleó i Astorga 2002
Gaudí para jóvenes: León-Astorga. 150 aniversario del nacimiento del arquitecto Huerta, Fernando Ajuntaments de Lleó i Astorga, Fundació Vela Zanetti 2002
El edificio Gaudí de León: Casa Botines    Varis autors Centro de Documentación de Caja España 1997
 
 ARTICLES:
Carriedo Tejedo, Manuel:
Gaudí en el León de final de siglo. Un perfecto desconocido: Iniciativas culturales (Caja España), nº 21 - 1998
Gaudí en León y en Astorga: Revista "León en Madrid" (Casa de León en Madrid), nº 353 - 1998
Gaudí en la provincia de León (1889-1893): Nuevas iniciativas (Caja España), nº 15 - 2001
El San Jorge de Gaudí en "Casa Botines": Nuevas iniciativas (Caja España), nº 17 - 2002
La conexión catalana de Gaudí en León: Nuevas iniciativas (Caja España), nº 17 - 2002
Casa Botines, el nombre popular de una antigua "Casa de Cambio": Nuevas iniciativas (Caja España), nº 17, 2002
Relojes, carrillones y campanas en "Casa Botines": Nuevas iniciativas (Caja España), nº 18 - 2002
Catalanes en los "Caminos de Santiago". Gaudí en Comillas, en León y en Astorga: Nuevas iniciativas (Caja España), nº 20 2002.

Galán y Galindo, Ángel:
El edificio Botines, de Gaudí en León: Revista "Ahorro" (Confederación Española de Cajas de Ahorros), nº 183 - 1985

Lucas del Ser, Carmelo de:
Catalanes en León. Las élites que arroparon a Gaudí en su aventura leonesa: Nuevas iniciativas (Caja España), 19 - 2002
Juan Homs i Botines. El comerciante que dio nombre al edificio de Gaudí en León: Nuevas iniciativas (Caja España), 20 - 2002


Altres obres de Gaudí:

A CATALUNYA:
A Barcelona: Bellesguard   Casa Eduard Calvet   Casa Batlló   Casa Vicens  
Col·legi Santa Teresa   Escoles Sagrada Família   Fanals de la Plaça Reial i del Pla del Palau   La Pedrera   Pavellons Güell   Palau Güell  Park Güell   Sagrada Família   Tanca Finca Miralles   Viaducte del carrer Bellesguard
A La Pobla de Lillet:  Xalet del Catllaràs  Jardins Artigas
A Mataró:  Cooperativa Obrera (atribuit)
A Montserrat:  Rosari Monumental (1er misteri de Glòria)
A Santa Coloma de Cervelló: 
Colònia Güell
A Sitges (Garraf):   Cellers Garraf

A Tarragona:   Altar de la Capella de Jesús i Maria

ALS PAÏSOS CATALANS: 
A Mallorca:  Renovació de la Catedral de Palma de Mallorca

A FORA DE CATALUNYA:  El Capricho (Comillas - Cantabria - Espanya)   Casa Botines (Lleó - Espanya)    Palau Episcopal (Astorga - Lleó - Espanya)

 
OBRA DESAPAREGUDA: 
A Vic:   Fanals de la Plaça del Mercadal (Enderrocats)

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI