GAUDÍ I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arquitectura / Gaudí / La Pobla de Lillet (Berguedà) / Jardins Artigas

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   Música  

     Àrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme català fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Propòsit   Contacti’ns   Dades d'audiència

Gaudí: JARDINS ARTIGAS
             
(Jardí de la Font de la Magnèsia)

[English] [Français] [Castellano]

 Sobre els Jardins Artigas:  Dades practiques   Historia   Descripció   Imatges  
 Accessibilitat per a minusvàlids
 Fonts i informació addicional:  Links   Bibliografia   Altres obres de Gaudí
 
Gaudí: Jardins Artigas  Vista general
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Gaudí: Jardins Artigas  Baranes i jardineres

Gaudí: Jardins Artigas  Cascada

Gaudí: Jardins Artigas  Banc i Jardinera

Gaudí: Jardins Artigas  Font del bou

Gaudí: Jardins Artigas  Font de la Magnèsia

Gaudí: Jardins Artigas  Pèrgola de la Font del Lleó

Gaudí: Jardins Artigas  Pont inclinat amb escala

Gaudí: Jardins Artigas  El pont coix i l'àliga

Gaudí: Jardins Artigas  Àliga

Gaudí: Jardins Artigas  Arc, jardineres i glorieta

Gaudí: Jardins Artigas  Pont dels Arcs

Gaudí: Jardins Artigas  Home amb cistell

Gaudí: Jardins Artigas  Dona amb cistell

Gaudí: Jardins Artigas  Baixada al riu

Dades practiques:
Adreça:  Afores, s/n - Camí de la Pobla a Clot del Moro   La Pobla de Lillet (Berguedà)
Interès:  xxxx(2 sobre 5)
Estat de conservació: 
Molt bo, Jardins restaurats l’any 1992.
Com arribar-hi: En cotxe: La Pobla de Lillet es troba aprox. a 130 Qm. de Barcelona i 70 Qm. de Manresa, per la C-16 en arribar a Guardiola de Bergadà, agafar la carretera B-402 en direcció a La Pobla de Lillet. Un cop a la Pobla s’ha d’agafar la via del carrilet, que s’ha de seguir fins a l’aparcament dels Jardins, després s’ha de continuar a peu per la via del carrilet durant uns 200 metres.
En cotxe de línia:
Empresa Alsina Graells trucar prèviament al tel. 93 265 65 92. Barcelona - Manresa - Berga - La Pobla de Lillet.
Empresa Manel Mir Vila trucar prèviament a tel. 972 70 30 12. Ripoll -Campdevànol - La Pobla de Lillet.
En tren:
RENFE, Barcelona-Ripoll o Campdevànol. Cotxe de línia Manel Mir Vila (Tel. 972 70 30 12). Ripoll-Campdevànol-La Pobla de Lillet.

Visites:  Del 13 de Setembre a Juny:
              Laborables: Jardins tancats, però es pot demanar la clau a l'oficina de Turisme de La Pobla de Lillet de 10 a 14 i de 16 a 18 hores.
              Dissabtes, diumenges i festius: de 10h a 17h.
              De Juliol al 12 de  Setembre:
              De dilluns a diumenge: de 10h. a 19h. - Visites comentades (amb petició anticipada)
Durant la visita s'explica el passat industrial de la Pobla de Lillet, els orígens del parc i les estades de Gaudí a la població així com els trets característics de l'obra. La visita es pot adaptar a les necessitats de les escoles, incloent-hi material didàctic.
Preus:    Visitant individual: 4 Euros.
              Nens de 4 a 13 anys: 2 Euros
              Nens de 0 a 3 anys i socis del Club Super 3 (presentant carnet): gratis.
              Jubilats: 3,60 Euros.
              Grups de més de 30 persones: 3,20 Euros /persona
              Grups escolars de més de 30 persones: 2'50 Euros/persona
              Les visites comentades amb guia van incloses en el preu de l’entrada sempre que es tracti de grups de més de 30 persones.
              Grups de menys de 30 persones: 3,20/Euros persona + 25 Euros de suplement si es desitja visita comentada.
              Grups escolars amb menys de 30 nens: 2,50/Euros nens + 25 Euros de suplement si es desitja visita comentada.

Els horaris de visita i els preus poden variar. Es aconsellable confirmar-los prèviament.
Guies escrites: A l’entrada es pot adquirir el llibre "Gaudí a la Vall de Lillet" autors: Joan Bassegoda, Ramon Espel i Roger Orriols al preu de 15 Euros.
Accessibilitat per a minusvàlids: Els importants desnivells (escales i camins) dels jardins poden impedir o dificultar greument la visita de persones amb disminucions i fan impossible la circulació de cadires de rodes.
Malgrat tot, en algun cas i prèvia petició anticipada, es pot entrar per l’antiga fàbrica reduint parcialment les dificultats citades.
Informació: Telèfon: (0034) 93 823 61 46
                   email:
  tur.lillet@diba.cat
                   web:
www.poblalillet.cat
Oficina de Turisme de La Pobla de Lillet: Parc Xesco Boix, s/n.
Ruta del Modernisme

 

Història:

Els inicis:
Aquests jardins van ser encarregats a Gaudí per Joan Artigas i Alart (foto a continuació
*) en ocasió d’una de les estades que l’arquitecte va fer a la Pobla de Lillet. Retrat de Joan Artigas Alart (Col·lecció Rosario Costa Artigas)Gaudí va fer un primer viatge l’any 1902 per seguir l’evolució de les obres de construcció del xalet del Catllaràs. Aquest xalet era un encàrrec fet a Gaudí per Eusebi Güell i Bacigalupi (Comte de Güell i mecenes de Gaudí).
Artigas, que era amic de Güell i propietari d’una fàbrica tèxtil i que coneixia el treball de Gaudí al Parc Güell que aleshores estava en construcció, volia fer un jardí al costat de la seva fàbrica a banda i banda del riu Llobregat, que travessava la seva finca.
Artigas es va assabentar de l’estada de l’arquitecte a La Pobla i li va fer arribar una petició de que el rebés. El fet es que en un posterior viatge de Gaudí a la Pobla, Artigas va enviar una tartana a recollir-lo a l’estació de Ripoll i va hostatjar l’arquitecte a casa seva.
Artigas va demanar a Gaudí uns esbossos del jardí. Després de aquesta estada a La Pobla de Lillet, Gaudí va tornar a Barcelona i ......

La construcció:
Gaudí, no només va realitzar els esbossos demanats per Artigas, sinó que li va enviar dos paletes dels que treballaven al Parc Güell perquè ajudessin en la construcció dels jardins i
Retrat de Joan Artigas Casas (Col·lecció Rosario Costa Artigas) formessin els treballadors que havien de continuar les obres una vegada ells tornessin a Barcelona, cosa que van fer durant un període de dos mesos, fins que van traspassar la responsabilitat als paletes i mà d’obra poblencs.
Les obres es van prolongar des de 1903 fins a 1910. Durant aquest període, a finals de l’any 1903, va morir en Joan Artigas i Alart, promotor inicial del projecte.
De la continuació de l’activitat de l’empresa i de la construcció del jardí se’n va encarregar el seu hereu Joan Artigas i Casas (foto a la dreta
*).
Els obrers locals van seguir la construcció seguint els esbossos de Gaudí fins a l’acabament del projecte.
Lamentablement, els mencionats esbossos originals no ens han arribat, ja que es van cremar en l'incendi de la fàbrica al final de la guerra civil (1939).

L’abandó:
Des de l’acabament de les obres, el jardí ha passat, com es lògic, per nombroses vicissituds històriques.
En morir en Joan Artigas i Casas l’any 1934 i en iniciar-se al cap de dos anys la guerra civil, el jardí va anar caient en l’abandó al que contribuí encara més l'incendi de la fàbrica abans mencionat.
Els anys 50, la família Artigas es va traslladar a Barcelona.
Durant aquests anys, l’obra de Gaudí i el modernisme en general eren fortament criticats, primer pel noucentisme i posteriorment per concepcions arquitectòniques que van arribar inclús a proposar la interrupció dels treballs de la Sagrada Família.

El renaixement:
No va ser fins a l’any 1971 en que va aparèixer al diari de Barcelona "El Correo Catalán" un reportatge que portava el títol de "Gaudí en la Pobla de Lillet". En aquest escrit, es parlava dels Jardins Artigas, del xalet del Catllaràs i del xalet del Clot del Moro i es suggeria que eren obra de Gaudí.
Aquest va ser l'inici d’un nou interès per aquestes excepcionals obres que malgrat tot, no va acabar de quallar fins a l’any 1982 en que un alumne de doctorat de la Càtedra Gaudí -Josep Lluís Dalmau i Miralles- va realitzar un estudi que incloïa un aixecament de plànols dels jardins.
L’any següent -l'11 de Juliol de 1983- l’alcalde de La Pobla de Lillet, Joan Casanova, i els germans Costa Artigas -propietaris del lloc-, varen signar un acord de cessió del jardins per un període de 25 anys per a us públic.
L’any 1989, l’alcalde de la Pobla Josep Bober, va encarregar a la Càtedra Gaudí els estudis per a la redacció d’un projecte de parc públic en el que van intervenir els arquitectes Joan Bassegoda, Witold Burkiewicz i l’arquitecte tècnic Ramon Espel.
Els treballs de restauració es van anar realitzant de mica en mica a partir de l’any 1992, respectant la idea inicial de Gaudí, refent totes les escultures i aplicant noves tècniques a on era necessari, com per exemple en les baranes substituint les malles metàl·liques de l'interior que provocaven problemes d’oxidació, per malles plàstiques.
En totes aquestes actuacions ha estat molt important la col·laboració d’un extraordinari paleta local, Valentí Rovira.

L'actualitat:
Actualment, el jardí presenta un excel·lent aspecte i es recorregut per nombrosos visitants que, si ho volen, poden gaudir a més de visites comentades.
 

Descripció:

Generalitats:
En contraposició a l’altre gran jardí de Gaudí, el Park Güell, que es un jardí sec, aquest es un jardí humit.
Efectivament, als Jardins Artigas els hi sobra l’aigua. Estan travessats pel riu Llobregat, tenen una font, la "Font de la magnèsia" (nom pel qual també es coneixen) i es troben en un indret humit i muntanyós.
Una altra diferencia entre ambdós jardins es el caràcter de parc urbà i d’estructura molt ordenada i de molts espaïs oberts encara que molt adaptat a la natura del Park Güell, al costat dels Jardins Artigas que son de tipus naturalista, amb poques flors, salvo les naturals de la seva vegetació i amb una exuberant vegetació natural.
Sembla com si aquí, Gaudí només hagués volgut facilitar el pas de l’home intervenint el mínim imprescindible per no canviar la natura.
Els jardins Artigas tornen a ser, com totes les obres de Gaudí un paradigma d’originalitat i d’imaginació que trobem expressada a tots els racons de l’obra. Però a l’inrevés del Park Güell (amb el que no podrem parar de fer comparacions), els Jardins Artigas mostren una sobrietat de color que es l’antítesi del colorisme del trencadís tant abundós al Park Güell. Aquesta sobrietat es deguda a l'utilització de materials naturals propis del lloc, sobretot la pedra natural rocallosa. Per això els colors predominants son el marron de la pedra i el verd de la vegetació.

L’entrada:
L’accés als jardins es fa actualment per una nova entrada al costat del trenet de La Pobla al Clot del Moro.
Baixant les escales que ens porten al nivell inferior dels jardins i seguint cap a l’esquerra, per un passeig que bordeja el riu amb baranes i jardineres de pedra, arribem a una cascada de pedra rústega coberta de molsa per on rellisca l’aigua.
Més endavant a la dreta es recolza el pont coix que ens porta a l’àliga i la glorieta. Però nosaltres continuem recte endavant fins a arribar a l’esquerra a la Font del Bou (obra com totes les escultures del jardí que es van fer amb motiu de la restauració, de Ramon Millet i Domènech) al fons d’un bosquet de pins.

La Font de la magnèsia:
Seguint el camí i pujant unes poques escales, arribem a una placeta amb baranes sobre la llera del riu.
Aquesta placeta es situa justament a sobre de la cova artificial de la Font de la magnèsia, que sembla ser la denominació que inicialment designava els jardins (en comptes de Jardins Artigas).
Aquesta cova està construïda amb grans pedres de riu, te dues entrades i dues obertures des de les que es veu el riu. Un banc de la mateixa pedra recorre les parets sinuoses de la cova i permet gaudir de la fresca i la remor de l’aigua, sobretot a l’estiu.
A prop de la baixada de la Font de la magnèsia i de l’antiga entrada als jardins hi trobem una petita plaça que està al costat del riu amb una jardinera i un banc.
Una mica més enllà, trobem la pèrgola de la Font del Lleó (obra també de Ramon Millet).
Les inevitables referències religioses que trobem en gairebé totes les obres de Gaudí, estarien representades en aquest jardí pels símbols dels quatre evangelistes: el lleó de Sant Marc representat a una de les fonts, el bou de l’altra font que representaria Sant Lluc, l’àliga del començament de l’escala que ens porta a la glorieta, que representaria Sant Joan. Sant Mateu hauria estat representat per un àngel actualment inexistent, que sembla ser que hauria estat dins de la gruta de la font de la cascada fins a la guerra de 1936-1939. Aquestes quatre imatges formarien a vista d’ocell una creu imaginaria.

El nivell superior (àliga, glorieta):
Tornant enrere, arribem al Pont inclinat amb escala emmarcada per dues grans jardineres de pedra, que ens permet de travessar el Llobregat i pujar fins a una successió de petites plataformes amb baranes de ciment imitant troncs, en les quals trobem un mirador, l’estàtua de pedra petita encastada en ciment que representa un àliga i una mica més amunt la glorieta.
Passada la glorieta, un camí ens permet anar pujant entre jardineres d’original disseny amb formes retorçades i construïdes amb pedra petita encastada al ciment (com l'àliga), fins a un original arc de ciment imitant la fusta.
A partir d’aquí, comença la baixada per un llarg camí en ziga-zaga que ens fa baixar agradablement fins al nivell en que hem iniciat la visita, però no sense abans haver passat per un mirador amb una taula i tres bancs, un de gran recolzat a la paret i dos de més petits a ambdós costat de la taula des de on es té una vista sobre el Pont dels Arcs.

El Pont dels Arcs:
Aquesta es potser la construcció més important del jardí, i no només ens mostra la seva curiosa estructura de cinc arcs de pedra rocallosa en sentit longitudinal i transversal, sinó que a més, a l’entrada hi trobem les figures d’un home i una dona portant un cistell al cap. 
Les cares i mans d’aquestes figures son una aportació feta durant la restauració - obra també de l’escultor Ramon Millet -, que ja existien abans, però fetes amb pedra rústega no esculpida.
Al costat de la dona del cistell del pont hi ha una escala amb barana de ciment imitant fusta, que ens porta a una placeta sota el pont.

Final de la visita:
Travessant el Pont dels Arcs arribem a l’altra banda del riu just davant de les escales de sortida a on tornem a trobar la plaça circular amb una palmera rodejada de plàtans que ens havia rebut a l’entrada.

El temps necessari per realitzar la visita, depèn naturalment de com la vulguem fer, ja que els jardins inviten a la calma, el descans i la reflexió, però un temps d’una hora es raonable.
 

*
Les fotografies de Joan Artigues Alart i Joan Artigas Casas son part de la col·lecció de Rosario Costa Artigas i es publiquen amb l’autorització de Editorial Amalgama, Edicions-Àmbit de Recerques del Bergadà, editors del llibre "Gaudí a la Vall de Lillet" del que son autors Joan Bassegoda, Ramon Espel i Roger Orriols.
Les altres fotos estan publicades amb autorització de l'Ajuntament de La Pobla de Lillet.
 

LINKS seleccionats a d’altres Webs sobre els Jardins Artigas

- Jardins Artigas  Web de l'Oficina de Turisme de La Pobla de Lillet amb abundant informació sobre els jardins Artigas 
- Jardines Artigas, La Pobla de L'Illet Web amb fotos molt boniques dels jardins
- Jardines Artigas Web amb una detallada informació i fotos dels jardins
 

Bibliografia específica sobre els Jardins Artigas

Titol Autor Publicat per Any
 
 LLIBRES:
  El gran Gaudí   Bassegoda Nonell, Joan   Ausa 1989
  Los jardines de Gaudí   Bassegoda Nonell, Joan   Edicions UPC 2001
  Gaudí a la Vall de Lillet   Bassegoda, Joan i altres   Àmbit de Recerques del Berguedà 2002
  Guia d’art del Berguedà   Bernadic, A i altres   Consell Comarcal del Berguedà 1991
  El passat de la nostra vila, La Pobla de Lillet   Rosiñol Orriols, Joan   Editorial La Llar del Llibre 1988
  Guia del Berguedà   Viladés, R i altres   Àmbit de Recerques del Berguedà 1985
 
 ARTICLES:
Bassegoda i Nonell, Joan:
"Els jardins Artigas": Temple, any 123 - Barcelona - 08-09-1989.
"Els jardins de ca l'Artigas": L'Erol, nº 29 - Àmbit de Recerques del Berguedà - Berga - abril de 1990.
"Los jardines de Gaudí": Parques y jardines, nº 11 i 12 - Barcelona - gener, febrer de 1974.


Altres obres de Gaudí:

A CATALUNYA:
A Barcelona: Bellesguard   Casa Eduard Calvet   Casa Batlló   Casa Vicens  
Col·legi Santa Teresa   Escoles Sagrada Família   Fanals de la Plaça Reial i del Pla del Palau   La Pedrera   Pavellons Güell   Palau Güell  Park Güell   Sagrada Família   Tanca Finca Miralles   Viaducte del carrer Bellesguard
A La Pobla de Lillet:  Xalet del Catllaràs  Jardins Artigas
A Mataró:  Cooperativa Obrera (atribuit)
A Montserrat:  Rosari Monumental (1er misteri de Glòria)
A Santa Coloma de Cervelló: 
Colònia Güell
A Sitges (Garraf):   Cellers Garraf

A Tarragona:   Altar de la Capella de Jesús i Maria

ALS PAÏSOS CATALANS: 
A Mallorca:  Renovació de la Catedral de Palma de Mallorca

A FORA DE CATALUNYA:  El Capricho (Comillas - Cantabria - Espanya)   Casa Botines (Lleó - Espanya)    Palau Episcopal (Astorga - Lleó - Espanya)

 
OBRA DESAPAREGUDA: 
A Vic:   Fanals de la Plaça del Mercadal (Enderrocats)

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI