GAUDÍ I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arquitectura / Gaudí / Santa Coloma de Cervelló / Cripta de la Colònia Güell

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   Música  

     Àrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme català fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Propòsit   Contacti'ns   Dades d'audiència

Gaudí: CRIPTA DE LA COLÒNIA GÜELL

[English] [Français] [Castellano]
Sobre la Cripta de la Colònia Güell:  Dades pràctiques   Historia   El projecte   La cripta   L’entorn i els materials de construcció   Imatges
Accessibilitat per a minusvàlids
Informació addicional:  Altres obres de Gaudí
 
Gaudí  Colònia Güell Campanar i finestres lateral dret

Dades pràctiques:
Adreça:     Colònia Güell    Santa Coloma de Cervelló (Baix Llobregat - Barcelona) 
Centre d’interpretació i acollida de visitants:  Carrer Claudi Güell, s/n     Colònia Güell     08690 Santa Coloma de Cervelló
Interès:  xxxxx  (5 sobre 5)
Estat de conservació:
El conjunt ha estat sotmès a un procés de restauració molt important que ha generat
una important polèmica sobre la seva idoneïtat. Al marge d'aquesta qüestió l'estat de conservació es Bo.
Com arribar-hi:
Amb tren: FGC. Tel.: (34) 932 051 515.
Línies: S4, S8 i S33. De 8.30 a 21 h. Trens cada 15 minuts. Barcelona-Colònia Güell. Durada del trajecte: 22 minuts.
Per carretera: accés des de la BV-2002 entre Sant Boi de Llobregat i Santa Coloma de Cervelló.
En arribar cal seguir la senyalització fins al Centre d’Acollida de Visitants.
Visites: 
De l'1 de maig a l'1 d’octubre, les hores d’obertura son de 10 a 14 h. i de 15 a 19 h. de dilluns a divendres. Dissabtes, diumenges i festius de 10 a 15 h.
Hi han misses a les 11 i 13 h. els diumenges i festius. Puntualment dissabtes matí
Del 2 de novembre a l'1d'abril, les hores d’obertura son de 10 a 15 h. de dilluns a diumenge, inclosos festius.
Hi han misses a les 11 i 13 h. els diumenges i festius. Puntualment dissabtes matí
Els horaris de visita s’interrompran durant els actes litúrgics (diumenges a les 11 i 13h, i puntualment dissabtes matí).

Tancat: Diumenge de Rams, Divendres Sant, 25 i 26 de desembre, 1 i 6 de gener.
Per concertar visites, preus i altres informacions, contactar a través de les adreces d'Informació
Els horaris, preus i altres dades poden variar, aconsellem que ho comproveu prèviament. Confirmeu horaris normals i de cap de setmana al telèfon d’informació.
Accessibilitat per a minusvàlids:
La cripta es accessible per a cadires de rodes.
Informació:  Telèfon (34) 93 630 58 07

                    Fax:
(34) 93 640 74 46

                    Email: info@coloniaguell.net
                    Web: www.elbaixllobregat.net/coloniaguell

Preus:
Consultar a través de les adreces d'Informació
Descompte de la Ruta del Modernisme: -1,20 € en totes les modalitats d’entrada.
Ruta del Modernisme 

Historia:
Projecte d'Antoni Gaudí i Cornet de 1898, cripta construïda per encàrrec d'Eugeni Güell i Bacigalupi - Comte de Güell - des de 1908  en que es van començar les obres  fins el 1914 en que es van interrompre definitivament. La cripta forma part d'una Colònia tèxtil que s'havia començat a construir l'any 1890 a l'antiga finca de Can Soler de la Torre, per agrupar-hi les industries que l'aristòcrata tenia anteriorment al barri de Sants de Barcelona.
El projecte inicial sembla que va ser realitzat per
Ferran Alsina, director de la fàbrica, considerat l'ideòleg de la Colònia Güell i responsable del disseny del recinte. Tècnic tèxtil, economista i polític de renom ja va treballar amb Eusebi Güell al Vapor Vell de Sants. En morir l'any 1907, es van fer càrrec de la direcció de la fàbrica i de la Colònia els fills d'Eusebi Güell, Claudi i Santiago.
Aquesta Colònia agrupa a més de la Cripta, altres edificis modernistes entre els que trobem els habitatges dels treballadors, altres cases particulars (Ca l'Ordal i Ca l'Espinal - ambdues de Joan Rubió -), un hospital, una fonda, una Escola (construïda el 1916 per Francesc Berenguer  i el seu fill), la casa del mestre, diversos comerços, una cooperativa (construïda l'any 1900 per Francesc Berenguer i Joan Rubió) el Centre cultural Sant Lluís, el teatre Fontova i altres edificis.
Gaudí va comptar per realitzar el projecte de la Colònia que se li havia encarregat, amb l'ajuda dels seus col·laboradors Joan Rubió i Bellver, Francesc Berenguer i Mestres, Francesc Berenguer i Bellvehí (fill de l'anterior) i Josep Canaleta i Cuadras. Es va encarregar però personalment de la construcció de la Cripta que es només una petita part del projecte, que va quedar aturat l'any 1915, per causes no ben conegudes. Finalment l'any 1918, en morir el Comte Güell, els seus hereus van desistir de la continuació dels treballs.
La Colònia va continuar essent propietat de la família Güell, fins que l'any 1945 la van vendre a la família Bertrand i Serra que va tancar la industria l'any 1973 a causa de la crisis del sector tèxtil.
La colònia està situada a la població de Santa Coloma de Cervelló i a 15 quilometres de Barcelona.
Anualment i durant el més d'Octubre, s'hi celebren unes Festes Modernistes - que enguany es celebraran els dies 17,18 i 19 d'Octubre de 2008 - ambientades a principis del segle XX, que acullen una gran quantitat de públic.

El projecte:
Per a aquesta Colònia Güell, Gaudí va projectar una església en dos nivells, un de més baix que es la cripta i una altra, la principal, que s'havia de construir a sobre i de la que només es va arribar a realitzar el campanar, la porta d'entrada , l'escalinata d'accés i algunes parets.
La cripta te un disseny ovoide amb cinc naus, una de central i dues més a cada banda.
El comitè del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO reunit a la ciutat sud-africana de Durban va acordar el dia 15 de juliol de 2005 incloure cinc obres de l’arquitecte Antoni Gaudí, entre elles la Cripta de la Colònia Güell en la llista del Patrimoni de la Humanitat.

La cripta:
Aquí, Gaudí
va experimentar i va aconseguir expressar el seu llenguatge arquitectònic més personal. Va optar per l’ús de columnes inclinades com a sistema per sustentar el pes de l’edifici, sense necessitat de construir arcbotants o contraforts. La distribució de pesos va ser calculada mitjançant el mètode de la maqueta polifunicular - que es pot veure al Museu Gaudí de la Sagrada Família -, que va inventar per a la projecció arquitectònica i que a petita escala permetia preveure les càrregues i els arcs que les havien de suportar. L’església va ser declarada monument historicoartístic el 1969 i avui dia es considera una de les peces fonamentals de l’arquitectura mundial del segle XX, a causa de la gran innovació que va suposar en l’ús de columnes inclinades i de voltes en forma de paraboloide hiperbòlic i per l’admirable combinació dels materials.
Les finestres decorades amb vitralls que sobresurten de les parets inclinades i tenen forma de llucanes presenten un viu contrast amb la sobrietat dels materials de construcció.
La porta d’entrada mostra a la llinda una composició ceràmica que representa les quatre virtuts cardinals.
Dins la cripta, impacten sobretot la solució del sostre, basada en nervis de maó; els murs de paraboloide hiperbòlic, i les quatre columnes basàltiques d’aire prehistòric. Tot aquest ambient  contrasta vivament amb els cromatismes dels vitralls.
Els bancs van ser dissenyats per Gaudí, així com les piques d’aigua beneïda fetes amb petxines
enormes sustentades amb ferro forjat. El sagrari, l’altar de la Sagrada Família i els àngels del presbiteri són obra de Josep M. Jujol.

L'entorn i els materials de construcció:
Gaudí va situar l’església al turonet més alt de la zona residencial de la Colònia, en una pineda.
Gràcies als materials constructius, l’església i les columnes inclinades del pòrtic es barregen visualment amb el paisatge exterior en un mimetisme perfecte.
Als murs i les columnes exteriors es combinen gens capriciosament els diferents materials utilitzats: escòria de fosa, maons recuits deformats, pedra de calcita i basalt. Als murs exteriors es troben en gran profusió mosaics amb simbologia religiosa. Al pòrtic destaca una impressionant palmera de basalt que sosté les voltes.
A l’atri del porxo, Gaudí va experimentar per primera vegada en la història de l’arquitectura les voltes de paraboloide hiperbòlic, que després va utilitzar profusament a la seva gran obra
"La Sagrada Família".

Imatges:
Gaudí  Colònia Güell Vista frontal Gaudí Colònia Güell Detall exterior finestres Gaudí Colònia Güell Finestres
Vista frontal
 
Detall de finestres
 
Altres finestres
 
Gaudí Colònia Güell Portic vista lateral Gaudí Colònia Güell  Vista general lateral dret Gaudí Colònia Güell Vista general lateral posterior
Vista lateral del porxo Dues vistes generals de l’església de la Colònia Güell
 
Altres obres de Gaudí: 

A CATALUNYA:
A Barcelona: Bellesguard   Casa Eduard Calvet   Casa Batlló   Casa Vicens  
Col·legi Santa Teresa   Escoles Sagrada Família   Fanals de la Plaça Reial i del Pla del Palau   La Pedrera   Pavellons Güell   Palau Güell  Park Güell   Sagrada Família   Tanca Finca Miralles   Viaducte del carrer Bellesguard
A La Pobla de Lillet:  Xalet del Catllaràs  Jardins Artigas
A Mataró:  Cooperativa Obrera (atribuit)
A Montserrat:  Rosari Monumental (1er misteri de Glòria)
A Santa Coloma de Cervelló: 
Colònia Güell
A Sitges (Garraf):   Cellers Garraf

A Tarragona:   Altar de la Capella de Jesús i Maria

ALS PAÏSOS CATALANS: 
A Mallorca:  Renovació de la Catedral de Palma de Mallorca

A FORA DE CATALUNYA:  El Capricho (Comillas - Cantabria - Espanya)   Casa Botines (Lleó - Espanya)    Palau Episcopal (Astorga - Lleó - Espanya)

 
OBRA DESAPAREGUDA: 
A Vic:   Fanals de la Plaça del Mercadal (Enderrocats)

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI