GAUDÍ I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arquitectura / Gaudí / Barcelona / Sagrada família - Façana de la Gloria -

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   Música  

     Àrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme català fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Propòsit   Contacti'ns   Dades d'audiència

Gaudí: SAGRADA FAMÍLIA 
              Façana de la Gloria

[English] [Français] [Castellano]
 El temple:  Dades pràctiques  Historia  Descripció general  Cronologia  Façana del Naixement  Façana de la Passió  Façana de la Gloria  Els altres Espais del temple  Els elements constructius 
 Accessibilitat per a minusvàlids
 Fonts i informació complementaria:  Links  Bibliografia  Situació actual de les obres  Altres obres de Gaudí
 
La façana de la Gloria:  Les torres o campanars   El Pòrtic  Plataforma de l’escalinata, Baptisteri i Capella del Sagrament  

La Façana de la Gloria, situada al carrer Mallorca, està en aquest moments just començada, només hi ha l’esquelet despullat de les columnes que arriben a una alçada de 10 metres a més d’altres elements com la denominada Jube.
Aquesta façana està orientada a migjorn i estarà dedicada a la Gloria de Jesucrist.
D’aquesta façana, Gaudí en va deixar només un estudi estructural i el plànol gràfic i simbòlic.
Arriba fins al mateix carrer Mallorca a on el desnivell de la planta de l’edifici amb respecte al carrer es la més important. Per poder donar una entrada adequada al temple, en Gaudí va dissenyar unes escalinates que sobrevolaran el carrer de Mallorca, de tal manera que tot el tràfec haurà de passar per sota, les escales haurien d’arribar fins a l’illa del davant (entre Mallorca i Valencia i entre Sardenya i Marina ( però això planteja un problema molt important, ja que aquesta illa està totalment edificada i per acabar el projecte i donar-li la dignitat que es mereix, s’haurien d’enderrocar una part o tots els edificis d’aquesta illa i ens podem imaginar els problemes que això podria ocasionar).
La façana de la Gloria s’estructura com les altres dues ja construïdes, amb quatre campanars agrupats de dos en dos.

Gaudí: Sagrada Família  Façana de la Gloria  - maqueta -

Gaudí: Sagrada Família  Façana de la Gloria  Estat de construcció a Març de 2005 Gaudí: Sagrada Família  Façana de la Gloria  Estat de construcció a Febrer de 2005 Gaudí: Sagrada Família  Façana de la Gloria  Estat de construcció a Febrer de 2005
Maqueta de la Façana de la Gloria Estat actual (febrer-març 2005) de construcció de la façana de la Gloria

Les torres o campanars:
Seran, com en les façanes del Naixement i de la Passió, els elements principals i més característics de la façana. Aquí però, la importància del volums que Gaudí reserva al pòrtic, farà que aquest elements "tapin" les torres molt més que en les altres façanes.
Seran, com les altres, totalment accessibles per mitjà d’escales helicoïdals que deixaran un important espai buit central que es a on es situaran les campanes tubulars.
Cada una de les torres d’aquesta i de les altres dues façanes, en total dotze, quatre per a cada una, està dedicada a un apòstol. Les de la façana de la Gloria, ho estaran a Sant Andreu, Sant Pere, Sant Pau i Sant Jaume el Major. Cada un d’ells estarà representat en una gran estàtua, col·locada aproximadament a una alçada d’un terç de la longitud total de les torres.
Els pinacles seran semblants als de les altres façanes però amb una ordenació vertical diferent.

El Pòrtic:
Estarà cobert per les quatre voltes hiperboloides inferiors dels campanars i per un conjunt de quinze llanternes desiguals, amb un total de vint voltes. Descansarà sobre vint i una columnes.
Les portes seran cinc, una per cada nau lateral i una central triple per a la nau principal que, com els altres pòrtics estaran dedicats a les virtuts teologals, fe, esperança i caritat.
L’element més espectacular del conjunt, seran unes construccions en forma de núvols que pujaran pels quatre campanars seguint les llanternes i que portaran escrit en caràcters d’enorme dimensió el Credo "Credo in unum Deum Patrem Omnipotentem, creatorem coeli et terrae". Aquest núvols rodejaran una imatge de Deu. 
Gaudí volia que la massa d’aquesta façana es veies des del mar.
El pòrtic presentarà a poca alçada un fris amb imatges del Purgatori i a diferents alçades imatges de la vida del homes i els seus oficis. La vida sobrenatural s’expressaria per mitjà de sants rodejant la figura del Redemptor. A l’espai superior hi hauria una representació del Judici Final.
Sortint dels pòrtics es veurà el signe de la creu i la Sagrada Família gloriosa amb Jesús al mig i a sobre d'ell, l’Esperit Sant i Deu Pare.
Cada una de les portes, estarà dedicada a un sagrament i també a una de les peticions del Parenostre.

Plataforma de l’escalinata, el Baptisteri i la Capella del Sagrament:
La plataforma de l’escalinata amb la mateixa amplada de la façana, tindrà un monument característic a cada banda. A l’esquerra i davant del baptisteri hi haurà un enorme brollador que llençarà a vint metres d’alçada quatre raigs d’aigua, que tornaran a baixar per un sistema de tasses i canalons. A l’altra banda, i davant de la Capella del Sagrament, un enorme pebeter projectarà flames al cel.
El Baptisteri i la Capella del Sagrament seran dos edificis germans un a cada banda de la façana de la Gloria, semblants a les Sagristies, però d’una alçada més gran. També tenen tres obeliscs i les llanternes que cobreixen les capelletes angulars del claustre.
Tant l’un com l’altre, tindran una porta oberta directament al pòrtic, una altra a l'interior del temple i una tercera d’accés als claustres, que també es comunicaran directament amb el pòrtic.

Altres pagines sobre la Sagrada Família:
Història  Descripció  Cronologia  Façana del Naixement  Façana de la Passió  Façana de la Gloria  Altres espais del temple  Elements constructius  Links i Bibliografia

Pagina realitzada amb la col·laboració de la "Junta Constructora del temple de la Sagrada Família".

Altres obres de Gaudí:

A CATALUNYA:
A Barcelona: Bellesguard   Casa Eduard Calvet   Casa Batlló   Casa Vicens  
Col·legi Santa Teresa   Escoles Sagrada Família  
Fanals de la Plaça Reial i del Pla del Palau   La Pedrera   Pavellons Güell   Palau Güell  Park Güell   Sagrada Família   Tanca Finca Miralles   Viaducte del carrer Bellesguard
A La Pobla de Lillet:  Xalet del Catllaràs  Jardins Artigas
A Mataró:  Cooperativa Obrera (atribuit)
A Montserrat:  Rosari Monumental (1er misteri de Glòria)
A Santa Coloma de Cervelló: 
Colònia Güell
A Sitges (Garraf):   Cellers Garraf

A Tarragona:   Altar de la Capella de Jesús i Maria

ALS PAÏSOS CATALANS: 
A Mallorca:  Renovació de la Catedral de Palma de Mallorca

A FORA DE CATALUNYA:  El Capricho (Comillas - Cantabria - Espanya)   Casa Botines (Lleó - Espanya)    Palau Episcopal (Astorga - Lleó - Espanya)

 
OBRA DESAPAREGUDA: 
A Vic:   Fanals de la Plaça del Mercadal (Enderrocats)

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI