GAUDÍ I EL MODERNISME A CATALUNYA  / Arquitectura / Domènech i Montaner / Barcelona / Hospital de Sant Pau

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   Música  

     Àrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme català fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Propòsit   Contacti'ns   Dades d'audiència

Domènech i Montaner: HOSPITAL DE SANT PAU

[English] [Français] [Castellano]   
Sobre l'Hospital de Sant Pau:  Dades pràctiques   Història   Descripció   Imatges
 Accessibilitat per a minusvàlids
 Fonts i informació complementaria:  Links  Bibliografia  Altres obres de Domènech i Montaner
 
Domènech i Montaner: Hospital de Sant Pau

Dades pràctiques:
Adreça:   Carrer Sant Antoni Maria Claret, 167 / Carrer Cartagena    Barcelona
Interès:
xxxxx  (5 sobre 5)
Estat de conservació: Exteriors:
Acceptable - Bo depenent dels edificis. Interiors: Acceptable - Bo pels edificis institucionals / representatius, altres pavellons adaptats a les necessitats mèdiques actuals. 
Transports:  Autobusos: 15,19, 20, 45, 47, 50, 51, 117, B-22, N-0, N-1, N4
                    Metro:  L5 (Hospital de Sant Pau)
Visites: Centre del Modernisme de l'Hospital: de dilluns a diumenge de 10 a 14h. Tancat l'1 i 6 de gener i el 25 i 26 de desembre.
10.00h English
10.30h Français
11.00h English
11.30h Castellano
12.00h English
12.30h Català
13.00h English
Visites concertades per a grups a qualsevol hora, matí i tarda, prèvia reserva al telèfon 93 256 25 04,
o al email cultura-impuqv@mail.bcn.es
Preus: Adults: 5 Euros
           Jubilats, aturats i menors d'edat: 2,50 Euros
           Visites guiades concertades per a grups, prèvia reserva al telèfon
93 256 25 04, o al email cultura-impuqv@mail.bcn.es:
           Preu per grup: 125 Euros / Preu per grups escolars: 110 Euros.
Els horaris, preus i altres dades poden variar, aconsellem que ho comproveu prèviament.
Accessibilitat per a minusvàlids: Donat que l'Hospital es troba en un terreny amb una pendent relativament important, poden haver-hi punts de difícil accés. Malgrat tot, sempre hi han rampes que permeten una accessibilitat relativament confortable, reforçada pel fet que tot el recinte es dotat de carrers accessibles a vianants i vehicles. Normalment els edificis estan dotats d'ascensors. Tot plegat fa que les dificultats per persones amb minusvàlues siguin mínimes.
Informació: Telèfon: 93 317 76 52.
                   Web:
www.rutadelmodernisme.com
Ruta del Modernisme

Història:
L’Hospital de la Santa Creu es va fundar l'any 1401, després de les plagues de fam i pesta que van produir-se a la ciutat a finals del segle XIV. La primera seu de l’Hospital va ser un edifici d’arquitectura gòtica catalana al cor del barri del Raval que amb els anys es va anar ampliant amb altres edificis (Carme, 47 i Hospital, 56) que actualment son seu de la Biblioteca de Catalunya.
En els seus orígens, l'administració (Molt Il·lustre Administració) era responsabilitat de dos canonges de la Catedral de Barcelona i dos membres del Consell de Cent. La gestió era responsabilitat d'un Prior. Aquesta estructura administrativa es va perllongar fins al 1714.
Les conseqüències de la guerra de Successió i la pèrdua de les llibertats nacionals dels Països Catalans, varen originar conflictes reiterats entre els administradors religiosos i el civils. La preeminència dels primers va causar que els metges tinguessin més aviat un paper subaltern, fet que a la llarga va tenir com a conseqüència la creació de l'Hospital Clínic de Barcelona.
L'Hospital de Sant Pau va aleshores assolir un estatus d'institució de beneficència privada que va perllongar-se fins que l'any 1978 i per mitjà d'un acord entre la Generalitat provisional de Catalunya i l'Administració de l'Hospital, aquest va passar a actuar com a proveïdor de serveis del Servei Català de la Salut.
Fins a l'any 1904, va ser juntament amb l'Hospital General de València, una de les institucions sanitàries bàsiques dels Països Catalans.
El projecte de l'hospital - de l'any 1901 - es de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner que aplicà les experiències d'un altre gran projecte hospitalari previ l'Institut Pere Matas de Reus i coincidint amb la industrialització de la ciutat i amb les noves idees sobre higiene i salut pública aplicades a l’urbanisme, promogudes pel metge Pere Felip de Monlau i per urbanistes i enginyers com Ildefons Cerdà, que va projectar l'eixample de Barcelona i Pere García Faria, responsable del disseny de la xarxa de clavegueram de la Barcelona del segle XIX. El projecte li va ser encomanat a Domènech i Montaner, gracies a la seva amistat amb el Dr. Bartomeu Robert.
L’Hospital s’alça en un dels extrems de l’Eixample, un indret conegut com “la muntanya pelada”, en terrenys adquirits per l’antic Hospital de la Santa Creu i ampliats gràcies a la donació del banquer Pau Gil (quatre milions de pessetes de l'època), que en el seu testament va disposar que a la seva mort es construís un centre sanitari que dugués el seu nom, afegint-lo al de la de la Santa Creu, que havia dut fins aquest moment, malgrat que popularment es conegut com a Hospital de Sant Pau. Aquest hospital havia de cobrir tots els requeriments mèdics al màxim nivell. En homenatge al seu mecenes,es va aixecar una estàtua a l'entrada principal de l'hospital.
La construcció es va iniciar l'any 1902 i es va perllongar fins al 1930, en que el rei Alfons XIII va fer la inauguració oficial.
Va ser Premi de l'Ajuntament de Barcelona l'any 1913.
Es tracta d'un conjunt monumental, el projecte inicial del qual comprenia nou illes de l'Eixample.
El projecte inicial comprenia 48 pavellons dels quals només se'n van construir finalment 27.
En un espai apart, es troba l'impressionant església.
Citarem només alguns dels artistes que van col·laborar amb Domènech i Montaner, en especial Eusebi Arnau i Pau Gargallo que varen realitzar les nombroses escultures del conjunt. Els dissenys de pintura i mosaics els realitzà Francesc Labarta. La forja es deguda a Josep Perpinyà.

Descripció:
L’obra de Lluís Domènech i Montaner és considerada un dels millors conjunts modernistes del món i. L’Hospital és una autèntica ciutat, amb carrers, jardins i edificis. El pavelló d’accés, coronat per una esvelta torre i un rellotge, té la façana de totxo de cara vista que domina tot el conjunt, enriquida amb mosaics de temes històrics i capitells i mènsules de pedra en forma d’àngels, obres juvenils i sintètiques de l’escultor Pau Gargallo. També destaquen els mosaics de Mario Maragliano, la gran escala i els sostres, de reminiscències islàmiques. Dues xifres (1905 amb la lletra grega alfa i 1910 amb l’omega) indiquen les dates d’inici i acabament de les obres d’aquest edifici principal.
Entre tots els pavellons destaca el de l'entrada al qual s'accedeix per una escalinata i que inclou l'Administració . A dreta i esquerra hi han els cossos de la Biblioteca-Museu i el de la Secretaría-Arxiu. Aquest pavelló d’entrada i els deu pavellons situats al seu voltant van ser construïts directament sota la batuta de Domènech i Montaner i mostren l’ús intel·ligent, característic de l’arquitecte, de la pedra, del ferro i de la ceràmica. La resta de pavellons del conjunt, com la Casa de Convalescència, són obra del seu fill, Pere Domènech i Roura.
Tots els edificis, envoltats de jardins per fer més agradable la estada dels malalts, aplegant els pavellons quirúrgics al voltant dels quiròfans, precedits pels d'ingressos i observació. A més, tots els edificis estaven connectats entre ells per galeries subterrànies, per tal de facilitar les tasques mèdiques.
Uns pavellons reben nom de sants i santes, mentre que d’altres estan batejats amb noms de verges. Tots ells, rodejats de jardins, estan connectats per una xarxa de dos quilòmetres de passadissos subterranis. Domènech va concebre un hospital totalment innovador: va disgregar l’edifici en una sèrie de cèl·lules, amb molta llum solar i aire fresc, on els malalts i els metges gaudien d’un entorn natural, més saludable que el del vell hospital medieval.
Un dels pavellons, destinat actualment a cafeteria, presenta una façana barroca insòlita, la de l’antiga església de Santa Marta (1733), obra de Carles Grau. La façana va ser desmuntada quan es va enderrocar l’església el 1909 per fer lloc per a la Via Laietana, i es va traslladar i col·locar a la porta de la cuina de l’Hospital el 1928.
L’Hospital, que ocupa una superfície equivalent a nou illes de l’Eixample, ha estat objecte de diferents restauracions. Els pavellons modernistes de Sant Pau van ser declarats Monument Històric Artístic el 1978 i Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1997.
L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau inaugura la seva tercera seu al segle XXI: un edifici situat a l’extrem nord-est dels terrenys, separat del recinte modernista. Pel que fa als pavellons modernistes, es destinaran a nous usos relacionats amb activitats de docència, recerca i divulgació a mesura que l’hospital es traslladi als nous edificis.

Imatges:
 
Domènech i Montaner: Hospital de Sant Pau Escultura Domènech i Montaner: Hospital de Sant Pau Façana principal Domènech i Montaner: Hospital de Sant Pau Pavelló N S Mercé
Estàtua de Sant Pau
(Entrada principal)
Façana principal de l'Hospital Pavelló de Nostra Senyora de la Mercè
Domènech i Montaner: Hospital de Sant Pau Pavelló Sta. Francesca Domènech i Montaner: Hospital de Sant Pau Pavelló Central Domènech i Montaner: Hospital de Sant Pau Pavelló N S Mercé
Pavelló de Santa Francesca Pavelló Central Pavelló de Nostra Senyora de la Mercè
 
Domènech i Montaner: Hospital de Sant Pau Pavelló Sant Manuel Domènech i Montaner: Hospital de Sant Pau Pavelló N S Montserrat Domènech i Montaner: Hospital de Sant Pau Casa de convalescència
Pavelló de Sant Manel Pavelló de Nostra Senyora de Montserrat Casa de Convalescència
 

 

 

Domènech i Montaner: Hospital de Sant Pau Pavelló Sant Manuel

 

Domènech i Montaner: Hospital de Sant Pau Pavelló Sant Manuel

  Dues vistes del pavelló de Sant Manel, orientació nord est
 

 


Domènech i Montaner: Hospital de Sant Pau Pavelló Sant Rafael

Domènech i Montaner: Hospital de Sant Pau Pavelló N S del Carme
  Pavelló de Sant Rafael Pavelló de Nostra Senyora del Carme (dreta)
i edifici Central façana posterior

Links a d'altres Webs sobre l'Hospital de Sant Pau

  Web de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau  Web oficial de l'Hospital de Sant Pau   
  Hospital de Sant Pau - Viquipèdia  Pagina de Viquipèdia sobre l'Hospital     
  A Wikipedia també hi trobareu pagines sobre l'Hospital de Sant Pau en
Alemany, Anglès, Castellà, Català, Finès, Francès, Hongarès, Italià, Holandès, Noruec (bokmål)‬, Polonès, Suec, עברית (Hebreu) i 日本語 .
 
Category:Hospital de la Santa Creu i Sant Pau - Wikimedia Commons  Fotografies de l'Hospital a Wikimedia Commons   

Bibliografia específica sobre l'Hospital de Sant Pau

Títol Autor Publicat per Any
  Domènech i Montaner   Bassegoda i Nonell, Joan   Nou Art Thor 1980
  Reseña y catálogo de la Arquitectura Modernista   Bohigas, Oriol   Editorial Lumen 1968
  Lluís Domènech i Montaner   Domènech i Girbau, Lluís   Editorial Polígrafa 1994
  Lluís Domènech i Montaner (1849-1923) El llegat arquitectònic, polític i cultural a Canet de Mar   Sàiz i Xiquès, Carles   Edicions Els 2 Pins 2008
 

Altres obres de Domènech i Montaner: 
A Barcelona: Casa Fuster  Casa Lamadrid  Casa Lleó Morera  Casa Thomas  Museu de Zoologia  Editorial  Montaner i Simón  Hospital de Sant Pau  Palau de la Música Catalana  Palau Ramon Montaner
A Canet de Mar:  Ateneu Canetenc  Casa Museu Domènech i Montaner  Castell de Santa Florentina  Casa Roure (Ca la Bianga)
A Olot:  Casa Solà-Morales
A Reus:  Casa Gasull  Casa Navàs  Casa Rull  Institut Pere Mata 
Fora de Catalunya:  Cementiri (Comillas)  "Fuente de los Tres caños" (Comillas)  Universitat Pontifícia (Comillas)
 

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI