GAUDÍ I EL MODERNISME A CATALUNYA / Passeig / Poblacions / Canet de Mar / Castell de Santa Florentina

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   Música  

     Àrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme català fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Propòsit   Contacti’ns   Dades d'audiència

Modernisme a CANET DE MAR
CASTELL DE SANTA FLORENTINA

                                                          

 Dades pràctiques   Història   La Casa Forta de Canet   El Castell de Santa Florentina   L'interior, elements modernistes   El pati d'armes i el parc

 Fonts i altre informació: Links   Bibliografia   Altres obres Modernistes a Canet de Mar

 

Canet de Mar: Castell de Santa Florentina als voltants de l'any 1900
Vista del castell cap a l'any 1900

Canet de Mar: Castell de Santa Florentina l'any 1909
Vista del Castell cap al 1909

 

 

 

Dades pràctiques:
 
Adreça:  Rial de l'Aubó,      Canet de Mar (Maresme)
Interès:  xxxxx  (Qualificació 4 sobre 5)
Estat de conservació: 
Exteriorment: Bo. Interiorment: Bo.
Visites:
El castell és propietat privada i en trobar-se dintre d'un parc cobert d'alzines i pins és molt difícil veure'l des de fora del recinte tancat i només es poden veure algunes torres que sobresurten entre els arbres.
Es pot visitar en ruta turística trucant al Telèfon (+34) 609 813 339 o en ocasió dels concerts que s'hi celebren a l'estiu al pati d'armes. 
Informació:
Telèfons +34 93 795 46 15 i +34 609 813 339
 

Història:

La Casa Forta de Canet:
Segons estudis arqueològics, el castell té un origen romà - probablement una vil·la romana de l'estil de la que es va trobar al Turó del Bigues.
Posteriorment, sobre la base d'una fortificació d'origen medieval - segle XI - que corresponia a la segona fase de construcció de la fortificació, més aviat una petita masia fortificada per fer front a les nombroses incursions i ràtzies d'aquells temps amb poques i petites obertures i murs coberts a dues aigües.
Al segle XVI, Felip Dimàs Montaner va ampliar la casa forta afegint-hi dues torres de considerable importància, les quals se situaven a cada costat de la porta d'entrada. Aquesta millora de les instal·lacions de defensa eren una resposta al desenvolupament de freqüents ràtzies de pirates i corsaris que assolaven la costa.

El Castell de Santa Florentina:
A finals del segle XIX, Ramon de Montaner que n'era el propietari a l'època, va fer restaurar i ampliar el castell introduint-hi importantíssimes millores: restauració de les dues grans torres d'entrada, obrint noves finestres per donar més il·luminació a l'interior i decorant-les amb finestres gòtiques procedents del monestir cistercenc de Tallat - prop del Monestir de Vallbona de les Monges -, que havia estat enderrocat com a conseqüència de la desamortització de Mendizabal. Molts dels elements recuperats d'aquest enderroc van traslladar-se a Reus per utilitzar-los en la construcció d'un altre edifici que, en no arribar-se finalment a portar a terme, van ser adquirits per Ramon de Montaner l'any 1
898 per utilitzar-los en la construcció de Santa Florentina.
Lluís Domènech i Montaner va projectar totes les reformes mencionades que es van iniciar cap a l'any 1900, acabant-se l'any 1909, que es el que figura a l'entrada de la part modificada de l'edifici.
Les finestres gòtiques mencionades es troben al pati d'armes de planta irregular, però de brillant realització. La galeria que recorre pel costat de l'entrada també es originària del claustre de Tallat, però amb modificacions per poder posar-li tota. Cal dir que es va realitzar una escala exterior, ja que l'espai interior no permetia enquibir-ne una.
Els arcs dels salons interiors son nous, així com el conjunt de les torres, els vitralls amb escenes religioses ideades per Ricard de Capmany i també una bona part de les escultures, merlets i matacans.
El canvi de nom es produeix al voltant d'aquest període per incorporació del nom de la propietària Florentina Malató.
El castell té aportacions de molts artistes com Samarra, Flotats, Soler, Blay i Arnau.

L'interior, elements modernistes:

La incorporació d'elements modernistes es continua des dels inicis de l'última restauració. Així, ja l'any 1896, és a dir abans de la intervenció de Domènech i Montaner, el ferrer canetenc Miquel Soler va realitzar la reixa de la capella. La cripta projectada per Domènech i Montaner i acabada pel seu fill Pere Domènech Roura i el seu gendre Francesc Guàrdia va ser realitzada per Massana. En aquest àmbit, hi trobem, l'estàtua jacent de Florentina Malató dibuixada per Miquel Blay i modelada l'any 1906 per Bequini.
Josep Triadó va realitzar els mosaics que representen escenes simbòliques del lliurament de les relíquies de Santa Florentina a Ferrer de Canet i la processó de les verges. Tots aquests mosaics són suggeridors d'una rica i a vegades fantàstica història medieval a Canet de Mar. Aquesta que entronca amb el Romanticisme medievalista que es un dels orígens del Modernisme.
Tot l'interior del Castell està ornamentat amb riquíssimes col·leccions artístiques de diferents períodes.

     

El pati d'armes i el parc:
El castell està rodejat per un magnífic parc de tipus anglès que el rodeja completament, les arbredes de plàtans donen a l'estiu una agradable ombra que invita a la contemplació i al recolliment.
El pati d'armes, d'unes dimensions considerables, té l'encant de les construccions romàntiques i es un marc incomparable per l'audició de concerts a l'aire lliure que se celebren tots els anys durant el període d'estiu (mesos de juliol i agost).

     
 

Agraïm la seva col·laboració a l'Ajuntament de Canet de Mar.
Fotos publicades amb l'autorització del Centre d'Estudis Canetencs.

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI