GAUDÍ I EL MODERNISME A CATALUNYA / Pintura / J. Llimona

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   Música  

     Àrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme català fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Propòsit   Contacti'ns   Dades d'audiència

JOAN LLIMONA I BRUGUERA   (1860-1926)

[English] [Français] [Castellano]
 Sobre Joan Llimona:  Biografia   Obra   Imatges
 Fonts i informació addicional:  Bibliografia   Altres pintors Modernistes catalans 
Obres bàsiques:

Pintura:
C
rist venç 
Dalt del terrat
(1891)
Tornant del tros
(1896)  
L’ultima Pasqua
(1895)

Pintura monumental:
Volta del Cambril de Montserrat
Fris de l'Església de Las hermanitas dels pobres
(Vic)
Baldaquí de Ripoll (destruit el 1936)
Cúpula de l'Església dels Carmelites
(Vic)
Menjador de la Casa Recolons
(Barcelona)

Retrat de Joan Llimona  *

Biografia:

Nascut a Barcelona l'any 1860 en una família d'artístes, el seu germà Josep fou un famosíssim escultor també modernista.
Va abandonar els seus estudis d’arquitectura i enginyeria per la pintura que va perfeccionar a l’escola de Llotja de Barcelona i més tard a Roma on va acompanyar al seu germà que havia guanyat una beca per a estudis d’escultura en aquesta ciutat.
Ja des de 1882 va participar en algunes exposicions col·lectives a Barcelona, que van culminar el 1890 en una exposició a la Sala Parés que va tenir una extraordinària acceptació. 
Profundament influenciat pel seu catolicisme militant - que el va dur a un enfrontament amb l’escriptor modernista Raimon Casellas - , va pintar nombroses obres de contingut religiós - "Crist Venç", pintures en el "Cercle Artístic de Sant Lluc", decoració d'una volta al Monestir de Montserrat, fris de l’església de "Les hermanitas dels pobres", la cúpula de l’església dels "Carmelites" ambdues a Vic, el baldaquí de Ripoll (destruït el 1936) i altres a Barcelona, Bràfim, etc.
Cap a 1905 la seva pintura es veu influïda pel simbolisme, sempre d'arrel religiosa, que es reflecteix per exemple en la pintura del menjador de la Casa Recolons de Barcelona.
Va Publicar articles en diverses publicacions de Barcelona com "La veu de Catalunya", "La Barretina", "Catalunya social" i altres, gairebé sempre sobre temes estètics, relacionats amb el seu rígid concepte de la moral sexual i contra la blasfèmia
Va ser membre de la "Lliga del bon mot"  i del "Foment de la pietat catalana", associacions defensores d'un rígid i conservador concepte de la moral. També va ser cofundador amb el seu germà i altres destacats artistes del moment del "Cercle Artístic de Sant Lluc" (ja esmentat més amunt), un important centre de difusió de la moral catòlica tradicional en l'art, que segueix actualment actiu.
Joan Llimona i Bruguera va morir l'any 1926 a Barcelona.

Imatges:  *

Pintures:

J Llimona  Dalt del terrat 1891 Joan Llimona  L'última Pasqua 1895 J. Llimona  Tornant del tros  1896  

Dibuixos i cartells :

  J Llimona  Invitació a una exposició J Llimona  Cartell

                       

Pintura monumental: 

             J. Llimona  Bóveda  Cambril a Montserrat

Imatges publicades amb autorització de "Cercle Artístic de SANT LLUC"

Bibliografia sobre Joan Llimona i Bruguera

Titol Autor Publicat per Any
 Cercle Artístic de Sant Lluc cent anys  Varis autors  Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

1993

 Gran Enciclopèdia Catalana  Varis autors  Enciclopèdia Catalana
 Enciclopèdia Salvat Català  Varis autors  Edicions Salvat
 1893 Cent Sant Deu Lluc Anys 2003  Varis autors  Cercle Artístic de Sant Lluc 2003
 Josep Llimona y Joan Llimona, Vida y Obra  Infiesta Monterde, Josep M  Edicions de Nou Art Thor 1977
 

Altres pintors Modernistes catalans: 
Hermen ANGLADA i Camarassa   Joan BRULL i Vinyoles   Ricard Canals   Agapit Casas i Abarca   Ramón CASAS i Carbó   Josep CUSACHS   Manuel Cusí   Xavier Gosé i Rovira   Sebastiá Junyent i Sans   Joan Llimona i Bruguera   Josep Maria Marqués   Francesc MASRIERA i Manovens   Josep MASRIERA I Manovens   Lluis MASRIERA i Rosés   Eliseu MEIFRÈN i Roig   Joaquim MIR i Trinxet   Francesc Miralles   Isidre NONELL i Monturiol   Marià PIDELASERRA i Brias   Josep Pinós i Comes   Josep Reynés   Alexandre de Riquer i Ynglada   Pau Roig i Sisa   Santiago RUSIÑOL i Prats   Antoni Serra i Fiter   Josep Maria Tamburini   Modest Urgell   Miquel UTRILLO i Morlius   Lluïsa VIDAL i Puig   Pere Ysern i Alié

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI