GAUDÍ I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arquitectura / Puig i Cadafalch / Barcelona / Fàbrica Casaramona (Caixa Forum)

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   Música  

     Àrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme català fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Propòsit   Contacti'ns   Dades d'audiència

Puig i Cadafalch: FÀBRICA CASARAMONA   (Caixa Fòrum)

[English] [Français] [Castellano]
 Sobre Caixa Fòrum (Fàbrica Casaramona):  Dades pràctiques   Història i descripció   Imatges 
 Accessibilitat per a minusvàlids
 Informació addicional:  Altres obres de Puig i Cadafalch
 

Puig i Cadafalch: Fàbrica Casarramona Façana principal

Puig i Cadafalch: Fàbrica Casarramona Façana carrer Lleida

Puig i Cadafalch: Fàbrica Casarramona Façana principal

Dades pràctiques:
Adreça:    Avinguda Marquès de Comillas,6-8   Barcelona
Interès:
  xxxx(3 sobre 5)
Estat de conservació: Exterior i Interior
Excel·lent, edifici adaptat a les necessitats actuals del centre cultural "Caixa Fòrum" que acull.
Transport:  Autobusos:  9, 13, 37, 50, 65, 79, 91, 105, 106, 109, 165, L94, L95, N1, N15 
                  Metro:  L1, L3 (Espanya)

Visites:  Dimarts a diumenges de 10 a 20 hores. Dilluns tancat.
Els horaris, preus i altre informació poden variar, es aconsellable comprovar-ho prèviament.
Accessibilitat per a minusvàlids: Els espaïs comuns no tenen problemes. Encara que l’entrada es a sota del nivell del carrer, s’hi pot accedir amb ascensors, un cop aquí, els accessos als espaïs comuns a diferents nivells es fa per mitjà d’ascensors o escales mecàniques, però els accessos a varies sales d’exposició requereixen salvar desnivells amb tres quatre graons.
Guies disponibles: A la botiga de Caixa Fòrum - Llibreria LAIE - es pot adquirir una guia sobre l’edifici i altres llibres i objectes relacionats amb la casa, Gaudí, el Modernisme i Barcelona.
Informació:  Tel. (34) 93 476 86 00.
Ruta del Modernisme

Història i descripció:
La Fàbrica Casaramona es un projecte del arquitecte Puig i Cadafalch encarregat per Casimir Casaramona i Puigcercós, propietari de negocis tèxtils, d’edificar una nova fàbrica al peu de Montjuïc, per substituir-ne una d’anterior destruïda per un incendi.
La fàbrica es va acabar l’any 1911 essent construïda en estil Modernista.  L’ajuntament de Barcelona la va premiar com una de les millors construccions l’any 1912.
El edifici es va construir, tal com es normal en plantes de tipus industrial, per simplificar els moviments horitzontals, i aquesta horitzontalitat només es trencada per dues torres. 
Aquestes dues torres, eren grans dipòsits d’aigua per protecció contra el foc de la fàbrica. Tenint en compte que l'anterior fàbrica del propietari havia cremat, aquesta precaució per dotar-se dels mes moderns - a l’època - sistemes contra incendis, no pot semblar estranya. 
La fàbrica està totalment construïda en maó vist seguint el tradicional sistema català de construcció. 
La ornamentació es molt limitada, només algunes ceràmiques a les torres, un mosaic amb les inicials del propietari i dos adorns de pedra sobre la porta del carrer Lleida, però les formes aconseguides amb la construcció de maó, especialment el remat de les façanes i els succints elements de ferro forjat obtenen, com a resultat, un original embelliment de la fàbrica. 
Inaugurada l’any 1913, el mateix any de la mort del seu propietari Casimir Casaramona, la fàbrica es va tancar l’any 1920. Posteriorment, va servir de quarters de la Policia i l’any 1976 es va declarar Monument Històric Nacional. Es un dels més extraordinaris conjunts del Modernisme industrial a Catalunya.
L’any 1963 "La Caixa" va comprar la fàbrica per instal·lar-hi un gran complex cultural amb amplies Sales d’exposicions, Laboratori de l’Art i Seu de les seves Col·leccions d’art contemporani. 
Actualment l’edifici està completament reformat i adaptat, però es respecta la seva aparença inicial. Davant de l’entrada principal, s’ha construït una gran estructura de vidre i acer dissenyada per l’arquitecte japonès Arata Isozaki.

Imatges:

Puig i Cadafalch: Fàbrica Casarramona Façana carrer Lleida i torre         Puig i Cadafalch: Fàbrica Casarramona         Puig i Cadafalch: Fàbrica Casarramona         Puig i Cadafalch: Fàbrica Casarramona Torre

Puig i Cadafalch: Fàbrica Casarramona, Porta torre carrer Lleida   Puig i Cadafalch: Fàbrica Casarramona, entrada per carrer Lleida   Puig i Cadafalch: Fàbrica Casarramona, Detall porta torre carrer Lleida  Puig i Cadafalch: Fàbrica Casarramona

Puig i Cadafalch: Fàbrica Casarramona   Puig i Cadafalch: Fàbrica Casarramona  Diferents vistes de la Fàbrica Casaramona
 

Altres obres de Puig i Cadafalch:
A Barcelona: Casa Amatller  Casa Company  Casa Macaya  Casa Martí (Els 4 gats)  Casa Muley-Afid  Casa Muntades  Casa de les Punxes  Casa Sastre Marquès  Fàbrica Casaramona  Casa Serra  Palau Baró de Quadras  Casa Pastor de Cruïlle
A Argentona:
  Casa Garí  Casa Puig i Cadafalch
A La Garriga:  Casa Furriols
A Canet de Mar: Restaurant del Santuari de la Misericòrdia
A Lloret: Creu de terme  Ermita Verge de Gracia  Pant Costa (Cementiri) 
A Mataró:  Ajuntament  Casa Coll i Regàs  Casa Parera  Casa Sisternes  El Rengle  La Beneficiència  
A Sant Sadurní d'Anoia:  Caves Codorniu

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI