GAUDÍ I EL MODERNISME A CATALUNYA / Passeig / Poblacions / Canet de Mar / Vil·la Flora

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   Música  

     Àrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme català fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Propòsit   Contacti’ns   Dades d'audiència

Modernisme a CANET DE MAR
VIL·LA FLORA

                                                          

 Dades pràctiques   Història   La casa   L'interior   El jardí i el Pla de les fonts

 Fonts i altre informació: Links   Bibliografia   Altres obres Modernistes a Canet de Mar

 

Vistes generals de la casa i la masoveria

Canet de Mar: Vil·la Flora Vista des del camí d'entrada

Canet de Mar: Vil·la Flora Vista lateral

Canet de Mar: Vil·la Flora porta d'entrada als jardins.

Canet de Mar: Vil·la Flora, casa dels masovers

 

 

Dades pràctiques:

Adreça:  Carrer Sant Esteve, 7 (Riera Gavarra)   Canet de Mar (Maresme) 
Interès:  xxxxx  (Qualificació 2 sobre 5)
Estat de conservació:  Exteriorment:
Correcte. Interiorment: Adaptat a les seves actuals funcions com a dependències municipals
Visites:
La casa és avui propietat municipal, l'exterior - que es la part més interessant - es pot visitar lliurament. L'interior, amb algunes restes de la decoració modernista original, es pot visitar amb prèvia autorització. 
Informació: Telèfon +34  93 795 46 25

 

Història:
El primer propietari i promotor de la construcció de la casa va ser Josep Busquets i Llinàs un ric "indiano", financer i primer propietari rural de Canet que havia tornat al seu poble natal després d'haver fet una important fortuna a Cuba. No va arribar a poder acabar el seu projecte, cosa que va fer el seu fill Ramir Busquets i Codina que també era fabricant de gèneres de punt.
La finca, que també rebia el nom de La Xuma, en els seus temps d'esplendor servia de residencia de la família propietària i a la vegada centre de gestió de terres d'explotació de conreus com el raïm, la garrofa, l'ametlla, a més de disposar d'un celler molt interessant.
La casa  i en especial la zona del jardí denominada el Pla de les Fonts - a causa de les diverses fonts ornamentals que el seu propietari hi havia fet construir - eren el marc de grans festes a les que assistia la millor societat de l'època. La cadena de televisió TV-3 - Televisió de Catalunya - ens en ha ofert, no fa massa temps, un notable reportatge que permetia imaginar-ho.

La casa:
Magnífic edifici construït l’any 1910, posteriorment reformat l'any 1925, tot en el més pur estil modernista català. La masoveria es va fer el 1920, ja dins un estil més proper al Noucentisme. El projecte va ser encarregat a l’arquitecte Eduard Ferrés i Puig, en aquella època arquitecte municipal de Canet de Mar. El mateix arquitecte es va encarregar també de la reforma realitzada el 1925 i que va incloure una nova entrada principal amb l'escala a la planta superior, la redistribució de les estances, una renovació de la decoració amb esgrafiats i estucats, les instal·lacions elèctriques i el mobiliari que va realitzar Casas i Bardés de Barcelona. La reforma va incloure l'edificació d'un magatzem, celler i cavallerisses.
L'edifici amb una planta baixa i dos pisos pel davant i d'un sol pis pel darrera - per adaptar-se al terreny -, és un dels més característics de la població. Presenta una façana molt decorada, amb típiques obertures modernistes decorades parcialment amb ceràmica. Malgrat tot, les parets exteriors son normalment llises, trobant-se, doncs molt atenuat el característic horror vacui del Modernisme.
A més de les finestres amb diverses formes modernistes, són molt originals els diferents ràfecs que les variades disposicions de les teulades van permetre construir. El dibuix és diferent en les línies rectes que en els frontons, donant un aspecte molt àgil al coronament de la casa.
El balcó que recorre quasi tot el primer pis de la façana anterior, amb barana de ferro forjat, està recolzat sobre nombrosos suports metàl·lics de forma molt peculiar dintre del Modernisme

Canet de Mar: Façana de la Vil·la Flora Canet de Mar: Façana de la Vil·la Flora Canet de Mar - Vil·la Flora: Façana posterior
     
Canet de Mar: Façana de la Vil·la Flora. Una finestra de la planta baixa Canet de Mar: Façana de la Vil·la Flora. Rotonda Canet de Mar: Façana posterior de la Vil·la Flora. Picaporta
     
Canet de Mar - Vil·la Flora: Barana balcó principal Canet de Mar - Vil·la Flora: Barana al segon pis Canet de Mar: Vil·la Flora, balcó de la segona planta.

 

L'interior:
L'interior està ocupat per diverses dependències municipals i adaptat a les seves necessitats. Hi queden, malgrat tot, bastants detalls decoratius de la seva primera i segona època.
Entrant per la porta principal, trobem un vestíbul de generoses dimensions amb un terra ceràmic decorat. A dreta i esquerra, les entrades a varies dependències i al front una magnífica escala de planta quadrada que ens porta al pis superior. En aquest nivell cal destacar el gran aplic d'il·luminació de l'escala, novament el terra ceràmic d'un dibuix diferent al de la planta baixa i la senzilla decoració de les parets. Aquí com ja hem dit de l'exterior, es perd el típic "horror vacui" del Modernisme.
Els trets decoratius espectaculars del Modernisme només es recuperen en la decoració vertical de la torre principal amb utilització abundant del coup de fouet i altres recursos de l'Art Nouveau. En la resta de l'interior de la casa no s'hi han conservat elements decoratius modernistes a part de les greques. Aquestes adornen l'entrega de les parets als sostres de les dependències que presenten un dibuix diferent a cada habitació. Cal també observar altres detalls decoratius, particularment alguns mobles com un interessant armari modernista i un mirall del mateix estil.

 
Canet de Mar - Vil·la Flora: Terra hall Canet de Mar - Vil·la Flora: Terra decorat a la planta superior Canet de Mar - Vil·la Flora: decoració interior de la torre

Canet de Mar - Vil·la Flora - Làmpada-aplic a l'escala principal
 

Canet de Mar - Vil·la Flora: Armari i arrambador
  

El jardí i el Pla de les Fonts:
La casa tenia un magnífic jardí de tipus vienès que la rodejava completament. Pel davant era pla i tenia una gran extensió que s'anomenava el Pla de les Fonts, perquè agrupava diversos sortidors d'aigua. Aquest espai, que actualment ocupa un barri residencial, era freqüentment utilitzat en festes que els propietaris oferien a les seves amistats. D'això en queden diversos documents gràfics.
Malauradament cap als anys 90 del segle passat, la construcció d'una urbanització va fer més gran la separació - inicialment constituïda només per una riera - de la part del jardí més proper a la casa del Pla de les Fonts.
La part del jardí que dóna al darrera de la casa s'esglaona seguint el pendent de la muntanya fins a acabar en una tanca, no gaire lluny de l'enorme dipòsit elevat d'aigua que cobria les necessitats de la casa. El dipòsit queda actualment amagat per un grup d'arbres que impedeix contemplar la seva magnífica decoració modernista, si no es acostant-s'hi  per zones de difícil accés.

     
Canet de Mar - Vil·la Flora: jardí posterior Canet de Mar - Vil·la Flora: una de les fonts del Pla de les Fonts Canet de Mar - Vil·la Flora: una font al Pla de les Fonts
     
Canet - Vil·la Flora: Una font al Pla de les Fonts, actualment al mig d'una rotonda Canet de Mar - Vil·la Flora: una espectacular font al Pla de les Fonts Canet de Mar - Vil·la Flora: La font del Drac al Pla de les Fonts.
     
Canet de Mar - Vil·la Flora: glorieta al Pla de les Fonts    
     

Agraïm la seva col·laboració a l'Ajuntament de Canet de Mar amb l'autorització del qual es publiquen les fotos de l'interior de la casa i al Centre d'Estudis Canetencs.

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI