GAUDÍ I EL MODERNISME A CATALUNYA / Escultura / Alentorn

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   Música  

     Àrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme català fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Propòsit   Contacti'ns   Dades d'audiència

EDUARD B. ALENTORN   (1855-1920)

[Français]  [Castellano]
 Sobre Eduard B. Alentorn:  Biografía:  Naixement, conflictes amb el pare i primers estudis   Exposicions i encàrrecs   Estils   Escultures monumentals i últims treballs   Escultura funerària
 Obres:  Escultures i Monuments  Escultura funerària 
 Fonts i informació addicional:  Links a d'altres webs sobre Eduard B. Alentorn   Bibliografía   Altres Escultors Modernistes Catalans 
 
Obres:

Escultures i Monuments:
- Venus de la Cascada de la Ciutadella, 1882
- Tetramorf de la Façana del Sagrat Cor del Carrer Casp a Barcelona, 1883-85
- Font de la Guineu i la Cigonya, Parc de la Ciutadella a Barcelona, 1884
- Felix de Azara i Perera, Museu Martorell, Ciutadella - Barcelona, 1884
- Jaume Salvador i Pedrol, Museu Martorell, Ciutadella - Barcelona, 1886
- El Capità Margarit, Monument a Colom - Barcelona, 1888
- Efígie de Juan Pérez, Monument a Colom - Barcelona, 1888
- Dues Al·legories de la Fama del Palau de Belles Arts, 1888 (perdudes)
- La Marina, Monument a Güell i Ferrer, 1888 (perdut)
- Escultures de Santa Maria dels Socors, Sant Ramon de Penyafort i Sant Josep Oriol, Façana de la Catedral de Barcelona, 1890
- 3 relleus i 4 escultures del Palau de Justícia - Barcelona, 1894-96
- Santa Eulàlia, Pla de la Boqueria - Barcelona, 1900
- Coronació de la Verge, Basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès, 1903-05
- Monument a Vara de Rey, Eivissa, 1904
- 8 àngels que circumden el Cimbori de la Catedral de Barcelona, 1906-08
- Santa Elena que corona el Cimbori de la Catedral de Barcelona, 1910
- Font de la Tortuga, Plaça Sepulveda - Barcelona, 1915
- Font del Negrito, Diagonal amb Bruc - Barcelona, 1915
- Font de la Pagesa, Plaça Letamendi - Barcelona, 1915
- Bust de Ferran Alsina, MNACTEC, Terrassa, 1917

Escultura funerària:
- Al·legoria de la Religió, Mausoleu Malagrida, Cementiri de Montjuich - Barcelona, 1910
- Crucifix, Cripta de la Capella de Manel Girona a la Catedral de Barcelona, 1910

- Mausoleu Sedó, Cementiri de Reus

Retrat d'Eduard B. Alentorn

Biografia:

Naixement, conflictes amb el pare i primers estudis:
Eduard Batiste Alentorn nasqué a Falset el 5 de desembre de 1855, dintre d'una família amb un pare extremadament conflictiu que havia arribat a l'extrem de fer varis intents de matar els seus dos fills. Aquesta es la raó per la que l'Eduard es va treure el cognom patern i va signar a partir d'un moment donat com Eduard B. Alentorn.
Des de ben petit s’interessà per l’escultura, ja als catorze anys figura escrit a Llotja com a estudiant de Dibuix de l’Antic, Escultura i Anatomia pictòrica fins a l’any 1874 que finalitzà els estudis. A Llotja tingué a Roig i Soler com a mestre principal, amb qui ja havia començat a estudiar la escultura als tretze anys al seu taller del Carrer Aragó.
Entre 1870 i el 1877 treballa amb Rafael Atché en un primer moment, però sobretot amb Andreu Aleu, un  dels seus principals mestres.  Després serà deixeble dels germans Vallmitjana (Venanci i Agapit), que foren els qui l'introduïren plenament en el moviment artístic de l’època, cedint-li l’any 1882 la realització de l’escultura de la Venus de la Cascada del Parc de la Ciutadella. Fins recentment, s'havia atribuït aquest conjunt escultòric a Venanci Vallmitjana, però recents estudis n'hi atribueixen l'autoria a Alentorn de manera ben documentada. Encara que el projecte inicial fou dels Vallmitjana, la realització i considerables incorporacions posteriors son obra indubtablement d'Alentorn.
Estigué estudiant uns anys a Roma fins el 1881, encara que no queda clar per quina entitat fou becat.

Exposicions i encàrrecs:
El 1881 participa a la Exposición Nacional de Bellas Artes de Madrid amb l’escultura del Fill Pròdig, el mateix any que guanyà el Concurs per al Monument a Ramon Llull que s’organitzava a Mallorca. Però, com s’ha dit, la seva fama arriba el 1882 quan els Vallmitjana abandonen l'encàrrec de la Venus del Parc i el traspassen a ell. El bon resultat aconseguit per Alentorn en la realització de la escultura propicià una allau d’encàrrecs per part de la Comissió de la Ciutadella. En els anys següents li foren encarregades les escultures sedents de Felix de Azara i Jaume Salvador per a la Façana del Museu Martorell –escultures premiades amb la medalla de bronze a la Exposició Universal del 1888-, la Font de la Guineu i la Cigonya, l’Astròleg (escultura desapareguda) i  les Al·legories de la Fama que coronaven el Palau de Belles Arts.
El 1888 col·labora amb una escultura, La Marina, en el Monument a Güell i Ferrer. Seguidament, realitzà el mateix any les escultures del Capità Margarit i la Efígie de Juan Pérez per al Monument a Colon.  
Els anys següents estan marcats per la realització de les 3 escultures de la Façana de la Catedral (1890) i pels 3 relleus i 4 escultures del Palau de Justícia (1894-96).
El 1900 realitza la Santa Eulàlia per al Pla de la Boqueria i seguidament també realitzà el Relleu del Timpà de la Basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès.

Estils:
L'obra d'Alentorn es des dels seus inicis realista i aquesta es la forma que predomina en tota la seva obra, que mostra ben aviat una gran qualitat tècnica que es va consolidant amb els anys. Potser una de les obres més acabades en aquest sentit es el Crucifix de la Cripta de la Capella Manel Girona de la Catedral de Barcelona.
Malgrat tot, als voltants de 1915 i coincidint amb el triomf del Noucentisme, algunes de les seves obres d'adorn urbà (Fonts de la Tortuga, de la Pagesa, etc), mostren una certa evolució cap aquest estil, que potser no es va acabar de consolidar.

Escultures monumentals i últims treballs:
El 1904 realitzà un dels seus monuments més destacables, el Monument al General Vara de Rey per a la Ciutat d'Eivissa, alhora que es presentava en nombrosos concursos com el Concurs per al Monument al General General San Martín  al Perú, que no guanyà.
A partir de 1906 començà a treballar en l’obra del Cimbori de la Catedral que nodrí amb 8 àngels que el rodegen i la colossal escultura de Santa Elena de set metres d'alçada que el corona, acabada el 1910, el mateix any que acabava l’escultura de l’Al·legoria de la Religió per al Mausoleu Malagrida del Cementiri de Montjuich i que esculpia el Crucifix per a la Cripta de la Capella de Manel Girona a la Catedral de Barcelona. El 1915 treballà en 3 fonts publiques per a l’Ajuntament de Barcelona: la Font de la Tortuga, la Font de la Pagesa i la Font del Negrito.
Una de les últimes obres que coneixem és el bust de Ferran Alsina del MNACTEC, que originalment es trobava al Museu de la Mentora Alsina del Tibidabo a Barcelona.
Alentorn moria el 7 de setembre de 1920 als 65 anys a Manresa, on treballava en la elaboració del Monument als iniciadors de la Sèquia que no pogué acabar.
Alentorn fou un escultor que treballà de forma molt abundant i constant, encara que el seu valor ha estat oblidat, degut al fet que ha estat poc estudiat i al poc coneixement que hem tingut de la seva obra; fou un escultor prolífic i molt ajustat al gust de l’època, un fet que li proporcionà encàrrecs de part dels més alts clients: Rius i Taulet, Manel Girona, Peris i Mencheta, Malagrida….

 

IMATGES
 
Eduard B. Alentorn: Venus Parc de la Ciutadella - Barcelona Eduard B. Alentorn: Estatua de Felix de Azara - Museu Martorell Eduard B. Alenton: Jaume Salvador  Museu Martorell Eduard B. Alentorn: Capità Margarit Monument Colom - Barcelona
Venus - Font del Parc de la Ciutadella
Barcelona
Fèlix de Azara - Museu Martorell
Barcelona
Jaume Salvador - Museu Martorell
Barcelona
Capità Margarit - Monument a Colom
Barcelona
       
Eduard B. Alentorn: Santa Eulàlia Pla de la Boqueria - Barcelona Eduard B. Alentorn: Font del Negrito Av. Diagonal/C. Bruch - Barcelona Eduard B. Alentorn: Font de la Tortuga Plaça Goya / C. Sepulveda - Barcelona Eduard B. Alentorn: Font de la Pagesa Plaça Letamendi - Barcelona
Santa Eulàlia - Pla de la Boqueria
Barcelona
Font del Negrito - Diagonal/Bruch
Barcelona
Font de la Tortuga - C. Sepulveda
Barcelona
Font de la Pagesa - P. Letamendi
Barcelona
       
Eduard B. Alentorn: Monument al General Vara de Rey - Eivissa      
Monument a Vara de Rey
Eivissa
     
       

ESCULTURA FUNERÀRIA

     
       
Eduard B. Alentorn: Mausoleu Malagrida al Cementiri de Montjuich - Barcelona Eduard B. Alentorn: Crist de la Cripta Manel Girona de la Catedral de Barcelona    
Mausoleu Malagrida - Cementiri
de Montjuich - Barcelona
Crucifix - Cripta de la
Catedral de Barcelona
   
 

Agraïm l'extraordinària ajuda de Eloi de Tera per la realització d'aquesta pagina. El material i text han estat expressament cedits per ell i formen part de la seva tesi doctoral sobre Alentorn en curs de realització. També es autor de la pagina sobre Alentorn a   Viquipèdia.

 

LINKS seleccionats a d’altres webs sobre Eduard B. Alentorn

-Eduard Alentorn - Viquipèdia 
 

Bibliografia específica sobre Eduard B. Alentorn

Títol Autor Publicat per Any
L’Escultura Catalana del segle XIX: Del Neoclassicisme al Realisme Alcolea, Santiago Catàleg de l’exposició de Llotja, Barcelona 1989
L’Escultura Catalana Moderna, II vol. Elies, Feliu Barcelona 1926-1928
Estatuària pública de Barcelona, 3 volums García-Martín, Manuel Catalana de Gas y Electricidad S.A., Barcelona 1984
El Palau de Justícia de Barcelona Mas i Solench, Josep Maria Generalitat de Cultura, Departament de Justícia, Barcelona 1990
Pintura y Escultura en España. 1800-1910 Reyero, Carlos i Freixa, Mireia Manuales de Arte Cátedra, Cátedra, Madrid 1995
L’escultura del segle XIX a Catalunya Subirachs, Judith Biblioteca Abat Oliba, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Barcelona

1994

Altres Escultors Modernistes Catalans:
Eduard B. Alentorn   Eusebi ARNAU i Mascort   Miquel BLAY i Fabregues   Josep Cardona i Furró   Joan Carreres   Enric Clarasó i Daudí   Lambert Escaler i Milà   Manel FUXÀ i Leal   Pau GARGALLO i Catalán   Alfons Juyol i Bach   Josep LLIMONA i Bruguera   Agustí Querol   Josep Reynés i Gurguí   Agapit VALLMITJANA i Barbany   VenancI VALLMITJANA i Barbany
 

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI