GAUDÍ I EL MODERNISME A CATALUNYA / Passeig / Poblacions / Camprodon

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   Música  

     Àrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme català fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Propòsit   Contacti’ns   Dades d'audiència

Modernisme a CAMPRODON

[English] [Français] [Castellano]                                                           

  Edificis:  Hotel Rigat  Cinema Rigat  Can Surís (Casa de les Monges)  Can Brandia  Can Blanch  La Palanca o Can Vila (Antic edifici de Telèfons)  Can Roig  Can Cabot  Pastisseries Antiga Casa Sala i Can Travessa

  Passejant a través del Modernisme a Camprodon  
  Informació general sobre Camprodon 
  Links a altres webs sobre Modernisme a Camprodon
  Bibliografía sobre Camprodon
  Altres poblacions amb interessants obres Modernistes 
 
HOTEL RIGAT - Plaça Doctor Robert, 2  - CAMPRODON (Ripollès)

 

Hotel Rigat (Actualment Hotel Camprodon)
Adreça:   Plaça Doctor Robert, 2    Camprodon  (Ripollès) 

Construït l’any 1914, l'Hotel Rigat segueix actiu amb les mateixes funcions que quan va ser construït, contribuint al coneixement de la bellesa natural de la zona i al desenvolupament del turisme com a important activitat de la població.
El va dissenyar l’arquitecte Juli Mari Fossas i Martinez.
L’edifici correspon a un estil Modernista tardà amb aspectes historicistes que contrasta, a la vegada que s’integra amb gracia al seu entorn. Ajuda a aquest equilibri l’edifici del Cinema Rigat situat al seu costat i del que parlem a continuació.
Consta d’una planta baixa i tres pisos, el tercer dels quals es en forma de mansarda amb un cos central que trenca les vessants de la teulada i que li confereix una fesomia especial. La teulada amb importants ràfecs amb suports de fusta es típica de zones de muntanya.
Les obertures dels dos pisos centrals tenen balconades amb baranes de ferro forjat amb típics dibuixos Modernistes, amb certa inspiració en la Sezession austríaca.

Al tractar-se d’un establiment hoteler, es pot visitar l’exterior i l'interior, malgrat que aquest ha estat sensiblement modificat.
 

CINEMA RIGAT (Can Rigordosa) - Plaça Doctor Robert, 3 - CAMPRODON (Ripollès)

 

Cinema Rigat o Can Rigordosa
Adreça: Plaça Doctor Robert, 3  
Camprodon (Ripollès)

Edifici de planta baixa i dos pisos construït al voltant de 1914.
Com l’edifici anterior, el disseny es de l’arquitecte Juli Mari Fossas i Martinez.
L’edifici correspon a un estil Modernista tardà, amb un estil que recorda les primeres construccions de Puig i Cadafalch, per la seva imaginativa façana.
Sorprèn la diferent conformació de les obertures que son arcs adovellats a la planta baixa, obertures quadrades al primer pis i arcs romànics en forma de galeria al segon i últim. Les finestres del primer pis estan, a més a més, cobertes per unes marquesines protegides per teulades, essent la del balcó la més gran. La barana es de fusta.

Només es pot veure l’exterior.
 

CAN SURÍS O CASA DE LES MONGES (Façana principal) - Carrer València, 44 - CAMPRODON (Ripollès)

CAN SURÍS O CASA DE LES MONGES (Façana posterior) - Carrer València, 44 - CAMPRODON (Ripollès)
 

Can Surís o Casa de les Monges
Adreça:   Carrer València, 44    Camprodon (Ripollès) 

Interessant construcció de tres façanes en mal estat de conservació (actualment en fase de restauració). La façana davantera dona al carrer principal de la població i la posterior al riu, essent la façana lateral que dona a un carrer estret la menys interessant.
Edifici de dues plantes construït a principis del segle XX per l’arquitecte Josep Renom i Costa.
Correspon a una estètica Modernista - historicista - neo-barroca. Esta bàsicament construïda amb pedra i la façana mostra alguna decoració ceràmica que trenca la uniformitat de la pedra i que es prolonga longitudinalment al llarg de la façana principal. La planta baixa de estructura simètrica té un gran finestral amb una arcada sostinguda també per quatre columnes de pedra dividides per la mencionada decoració ceràmica de color verd. El pis té cinc obertures amb tres balcons amb baranes decorades de ferro forjat, dels quals el central, més important, engloba les tres obertures centrals.
La façana posterior mostra al revés que la principal una variació de volums amb una part central lleugerament bombada i dos cossos laterals asimètrics. La part més baixa mostra tres obertures per il·luminació i ventilació del soterrani protegides amb reixes de ferro lleugerament decorades.

Casa particular, només es pot veure la part exterior.

 

 

Can Brandia
Adreça:  Carrer Ferrer Barberà, 26     Camprodon (Ripollès)

Casa de principis del segle XX, reformada els anys 1914-1915
No tenim informació sobre l’arquitecte que la va construir ni del que la va modificar.
Es tracta d’un interessant edifici de planta baixa i tres pisos, actualment en procés de restauració.
La planta baixa no té cap interès particular, però el primer pis té una tribuna central coberta en part per teulada i en part per un balcó amb barana de pedra que dona sortida a l’obertura central del segon pis. El tercer pis mostra una galeria a cada costat d’un peculiar cos central amb un gran finestral i dos finestres laterals de formes que contrasten amb les citades galeries, aquest conjunt està coronat per un frontó neo-barroc amb esgrafiats. Les galeries estan cobertes per teulades amb ràfecs típics de l’arquitectura de muntanya. 

Només es pot veure l’exterior.
 

CAN BLANCH - Carrer València, 46 - CAMPRODON (Ripollès)
 
Can  Blanch
Adreça: Carrer València, 46    Camprodon (Ripollès)

Edifici en un xamfrà del carrer més comercial de la població.
Arquitecte desconegut.
Es un edifici d’estil eclèctic anterior per tant al Modernisme, que ha anat perdent algunes de les seves característiques més interessants - recentment, per exemple, la porta d’accés -, però conserva a l’angle de la cantonada un original balcó de fusta coronat per un emblema ceràmic, en el que s’hi pot trobar algun tret pre-modernista

 

CASA LA PALANCA O CAN VILA (Antic edifici de Telèfons) - Carrer València, 28 - CAMPRODON (Ripollès)

 

La Palanca o Can Vila
Adreça:   Carrer València, 28    
Camprodon (Ripollès)

Construït a principis del segle XX, aquest edifici va ser durant anys la seu de la Telefònica a la població. Per aquesta raó se’l coneix popularment com Telèfons.
El va dissenyar l’arquitecte Antoni Coll i Fort.
L’edifici correspon a un estil Modernista.
Consta d’una planta baixa i tres pisos, el primer dels quals te a l’angle una vistosa tribuna coronada per un balcó, conjunt que contrasta notablement amb la resta de l’edifici i que es potser la part més característicament modernista. Les obertures del primer i segon pis tenen balcons amb baranes de ferro forjat, no així el tercer pis que només té finestres. La coronació de l’angle de l’edifici que uneix les dues façanes, es un pinacle esglaonat molt peculiar.
Com es típic a les construccions de muntanya, l’edifici està cobert amb teulada que acaba en ràfecs de considerable amplada.

Únicament l’exterior té un interès arquitectònic.
 

CAN ROIG (Edifici en ruïnes) - Carrer Freixenet, 21 - CAMPRODON (Ripollès)
Can Roig
Adreça:  Carrer Freixenet, 21 (Cantonada a C/. Mossèn Cinto)     Camprodon (Ripollès)

Impressionant casa de dimensions i característiques que més aviat permeten parlar d’un palau, construïda entre els anys 1900 - 1901, lamentablement en estat totalment ruïnós.
L’arquitecte Simó Cordomí i Carrera va dibuixar un edifici d’un aspecte grandiós en que va combinar el Modernisme en la seva variant neogòtica com a estil bàsic amb una torre quadrada principal que ens recorda algunes construccions de la primera època de Puig i Cadafalch.
La porta principal de l’edifici avui desapareguda, d’un gòtic molt ornamentat, estava coberta per una espècie de lògia d’arcades romàniques coronades per merlets. Encara ara es pot veure algun element de la riquíssima decoració exterior amb peces escultòriques en pedra que ens permeten imaginar la magnificència del conjunt. L'interior es totalment ruïnós, ja que la majoria de les teulades s’han ensorrat.
 

 
Can Cabot
Adreça:  Carrer Freixenet, 15     Camprodon (Ripollès)

Casa construïda entre els anys 1900 i 1905 pel prestigiós arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia.
Es tracta d’un xalet unifamiliar tradicional d’estil Modernista composat de planta baixa, pis i golfes. La façana, sense balcons i d’estructura molt senzilla i d’obertures amb arcs, trenca lleugerament la seva línea a les golfes en que tres estretes obertures permeten assegurar-ne la il·luminació i ventilació.
La teulada es elegant i es prolonga en un ràfec sostingut per bigues i suports de fusta

Casa particular, només visible exteriorment.
 

 
Pastisseria Antiga Casa Sala
Adreça:  Carrer València, 13   Camprodon (Ripollès)

Comerç dedicat a pastisseria que presenta una decoració modernista. Arquitecte o decorador Permanyer.

 
Pastisseria Can Travessa
Adreça:  Carrer València, 67   Camprodon (Ripollès)

Comerç dedicat a pastisseria que presenta una decoració modernista
 

Agraïm la seva col·laboració a l'Ajuntament de Camprodon.

Altres poblacions amb interessants obres Modernistes:
Barcelona
   Aiguamúrcia   Alió   Argentona   Cabra del Camp   Caldes de Malavella   Camprodon   Canet de Mar   Celrà   L'Ametlla del Vallès   La Garriga   L'Espluga de Francolí   Lleida   Mataró   Montblanc   Nulles   Pinell de Brai   Pira   Reus   Rocafort de Queralt  Sant Joan Despí   Santa Coloma de Cervelló   Sitges   Vila-rodona   Vistabella (La Secuita)
 

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI