GAUD═ I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arquitectura / Bosch i Bataller / CelrÓ / FÓbrica Brillas i Pagans

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   M˙sica  

     └rea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme catalÓ fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Prop˛sit   Contacti'ns   Dades d'audiŔncia

F└BRICA BRILLAS I PAGANS

[English] [Franšais] [Castellano]
Dades practiques   Historia i descripciˇ   Imatges   Links   Bibliografia
CelrÓ FÓbrica Brillas i Pagan

CelrÓ FÓbrica Brillas i Pagan Ajuntament

CelrÓ FÓbrica Brillas i Pagan Naus

Dades practiques:

Adreša:       CelrÓ  (GironŔs)
InterŔs:  xxxx(1 sobre 5)  un exemple de Modernisme industrial.
Estat de conservaciˇ: La part restaurada estÓ en
Bones condicions.           
Visites: NomÚs es interessant l'exterior, l'interior estÓ totalment modificat.        

Historia i descripciˇ:

L'empresa "Brillas, Pagans & Cia." va ser fundada l'any 1902 per els senyors Pere Pagans nat a CelrÓ i Brillas procedent d'Esplugues.
La primera fÓbrica que comenša les seves activitats el mateix any 1902, va crÚixer molt rÓpidament i el 1915 es va encarregar un projecte global al arquitecte Isidre Bosch i Bataller.
El projecte es va elaborar segons el model modernista i es va estructurar al voltant d'un concepte que es basava en l'edificaciˇ de varies naus i edificis, per˛ mantenint una unitat d'aspecte. 
El projecte inicial d'Isidre Bosch es va anar modificant successivament i no es va acabar fins al cap de gairebÚ deu anys, ja que la fabrica no podia parar les seves activitats productives lo que retardava les tasques de construcciˇ. 
DesprÚs de la fallida de l'empresa l'any 1971, els edificis s'han transformat en  espais per al lleure dels habitants de la poblaciˇ, piscines, polisportiu, espais per a la gent gran de CelrÓ en general, el conjunt inclou tambÚ l'edifici de l'Ajuntament. 
Una part important dels edificis que composen la fÓbrica, ha estat restaurada i tenen una aparenša com tenien en els seus millors temps, presentant un magnÝfic exemple d'arquitectura industrial del Modernisme
Es pot visitar tant l'exterior com l'interior de la fÓbrica, el fet de que l'interior hagi estat molt reformat, no afecta el magnÝfic aspecte arquitect˛nic de l'exterior. 

 
  PlÓnol d'una fašana de la Fca. Brillas i Pagans  
  1915: PlÓnol original de la fašana
Per cortesia de l'Ajuntament de CelrÓ
 

 

LINKS a altres webs sobre la FÓbrica Brillas i Pagans de CelrÓ

- http://perso.wanadoo.es/toni_mauricio/paginas/Pagans.htm  Maqueta en paper de la FÓbrica Brillas i Pagans que es pot descarregar des de la web i muntar.
 

Bibliografia especÝfica sobre la FÓbrica Brillas i Pagans de CelrÓ

TÝtol Autor Publicat per Any
La fÓbrica Pagans (1902-1971). Aproximaciˇ a la seva hist˛ria Tapia, TÓnia  

2001

 

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI