GAUDÍ I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arquitectura / Rogent i Pedrosa / Sitges / Cau Ferrat

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   Música  

     Àrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme català fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Propòsit   Contacti'ns   Dades d'audiència

CAU FERRAT

[English] [Français] [Castellano]
Dades pràctiques   Història i descripció   Imatges   Altres obres Modernistes a Sitges 

Sitges: Cau Ferrat

Dades pràctiques:

Adreça:  Carrer Fonollar, 8  Sitges  (El Garraf)
Interès:  xxxx(3 sobre 5)
Estat de conservació:  Interior / Exterior:
Bo
Visites:
Gràcies a ser seu del Museu del Cau Ferrat, la casa es pot visitar dintre de les hores d'obertura (veure: Consorci del Patrimoni de Sitges).

Història i descripció:

Santiago Rusiñol es va entusiasmar amb Sitges l'any 1884 quan va conèixer la vila probablement en ocasió d'un viatge a Vilanova.
Rusiñol captivat, va decidir traslladar-hi les col·leccions artístiques que fins aleshores havia guardat a Barcelona.
Per allotjar la col·lecció, Rusiñol va comprar dues cases de pescadors - can Sense i can Falua - i construir-hi el Cau Ferrat unint les dues cases i unificant l'estil de la façana en un estil neo-gòtic. L'arquitecte Francesc Rogent i Pedrosa va portar a terme entre 1893 i 1894 canvis substancials en aquestes cases utilitzant les finestres de l'antic castell gòtic de Sitges que havien estat eliminades quan es va construir l'actual Ajuntament de la vila en el lloc del castell citat. 
La planta baixa de la nova casa va ser utilitzada per Rusiñol com a la seva vivenda. Aquest espai compta amb quatre dependències principals decorades amb pintures del mateix Rusiñol, Ramon Casas, Ignacio Zuloaga, Pichot i altres, escultures de Manolo Hugué i G. Violet. Sobre la taula de treball de Rusiñol, s'hi troben obres d'art d'artistes com E. Clarasó, R. Casas, I Zuloaga i Picasso. En una de les dues habitacions que  donen al mar es pot veure un brollador de ceràmica que dona un caràcter especial a aquesta dependència. La planta baixa també està decorada amb interessants plats i objectes ceràmics.
La planta superior es un magnífic saló que ocupa tota la superfície del solar amb una alçada important i el sostre enteixinat i amb soports de fusta decorada. En aquest espai, el Museu del Cau Ferrat mostra una gran varietat d'obres d'art com la col·lecció d'objectes de ferro forjat de Rusiñol, dues pintures de El Greco, Sant Pere i Santa Maria Magdalena, altres pintures de Rusiñol, Zuloaga, Casas, Clarasó, etc., una esplèndida col·lecció d'objectes de vidre, ampolles, copes, gerros i altres objectes comprats per Rusiñol a Alexandre de Riquer; claus, canelobres i altres objectes artístics.
El Cau Ferrat va ser la seu de sessions literàries durant les Festes Modernistes de Sitges entre els anys 1894 i 1897.

Imatges:

El Museu

Planta baixa

Sitges: Cau Ferrat Vestibul

Sitges: Cau Ferrat Menjador i Cuina

Sitges: Cau Ferrat Estudi de S. Rusiñol

 Vestíbul*
 

Menjador i cuina*

 Estudi de Santiago Rusiñol*

Sitges: Cau Ferrat Sala del brollador

Sitges: Cau Ferrat Dormitori de S Rusiñol

El brollador*
 

 Dormitori

Planta superior (Sala Gòtica)

Sitges: Cau Ferrat Saló gòtic

Sitges: Cau Ferrat Saló Gótic

Sitges: Cau Ferrat Sala Gótica enteixinat

Vista cap al costat del carrer* 
 

Vista cap al costat mar*

El sostre*

Les pintures de El Greco de la col·lecció del Cau Ferrat

Sitges: Cau Ferrat El Greco "Les llàgrimes de Sant Pere"  Sitges: Cau Ferrat El Greco "Santa Maria Magdalena"

Aquests dos esplèndids quadres pintats per El Greco (Domenikos Theotocopulos) son "Les llàgrimes de Sant Pere" i "Maria Magdalena penitent".
Santiago Rusiñol va comprar-les a Pau Bosch a Paris per assegurar-ne una major difusió.
La Tercera festa Modernista realitzada el mes de novembre de 1894 va ser la oportunitat per mostrar-les al públic de Sitges. Rusiñol va organitzar l'arribada dels dos quadres en processo a Sitges.
Actualment ambdues pintures es troben a la Sala Gòtica del Museu del Cau Ferrat.


**

Algunes peces de ferro forjat de Santiago Rusiñol (Col·lecció del Cau Ferrat)

Sitges: Cau Ferrat Panoplia ferro forjat  Sitges: Cau Ferrat Coronament de llit segles XVII- XVIII*

El Cau Ferrat era en el seu origen (i continua essent) una col·lecció de peces de ferro forjat -incloent-hi una gran quantitat de diferents objectes com canelobres, panys, claus, ornaments, i molts altres elements de les edats mitjana i moderna- comprats per Santiago Rusiñol.

La col·lecció inclou també un important fons de peces de vidre com ampolles, copes, gerres, flascons i altres objectes comprats per Rusiñol a Alexandre de Riquer. El enorme treball d'acumulació fet per Rusiñol ens permet actualment la possibilitat de tenir un bon coneixement dels objectes d'us comú d'aquests períodes històrics. 

Les fotografies senyalades amb un * estan cedides per el Consorci del Patrimoni de Sitges 

 

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI