GAUDÍ I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arquitectura / Bernardí Martorell / Barcelona / Monestir de Valldonzella

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   Música  

     Àrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme català fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Propòsit   Contacti'ns   Dades d'audiència

Bernardí Martorell: MONESTIR DE SANTA MARIA DE VALLDONZELLA

[English] [Français] [Castellano]

 Dades pràctiques   Historia:   Descripció de l'edifici:  L'Església   El claustre   La resta del monestir   Imatges   (Pagina en construcció)
 Accessibilitat per a minusvàlids
 Fonts i altre informació:  Links   Bibliografia   Altres obres de Bernardí Martorell
 
Monestir de Valldonzella  Barcelona  Façana principal  Arquitecte Bernardí Martorell

Dades pràctiques:
Adreça:   Carrer del Císter, 41          08022, Barcelona
Interès: xxxxx  (3 sobre 5)
Estat de conservació: 
Algunes humitats a les voltes de l’església i alguna decoració mural mostren el pas del temps i les vicissituds sofertes per l’edifici. però en conjunt l’estat de conservació es Bo.
Transport:  Autobús 123
Visites:  El monestir té una hostatgeria. Prèvia petició es pot visitar l’església i el claustre. Els hostes també poden assistir als actes litúrgics de la comunitat. Els horaris son els següents:
Dies feiners:
Matines a les 6.30 h. / Oració a les 7 h. / Laudes, Tèrcia a les 8 h. / Sexta a les 13 h. / Nona a les 15,25 h. / Vespres a les 19 h. / Completes a les 20,20 h. / Missa diària consultar a la comunitat.
Diumenges i Festius:
Matines a les 6.30 h. / Laudes, Tèrcia a les 8 h. / Eucaristia a les 11 h. / Sexta a les 13 h.  / Nona, Rosari a les 15,15 h. / Vespres a les 19 h. / Completes a les 20,20 h.
Accessibilitat per a minusvàlids: L’entrada pel carrer Cister presenta una pendent considerable, des d’aquí hi ha una pendent no tant pronunciada que porta fins al porxo de l’església. Tota l’església es a peu pla i no presenta grans inconvenients. Per visitar el claustre, cal salvar un desnivell de baixada de cinc esglaons d’alçada mitja amb baranes, abans d’arribar a un modern ascensor de considerables dimensions que ens deixa a l’alçada del claustre.

Historia:
L’orde del Císter
Els cistercencs es crearen l’any 1098, com una branca dels benedictins, al monestir de Cîteaux o Cister (Borgonya, França), amb el propòsit de viure segons la Regla de sant Benet en tota la seva puresa.
Aviat, especialment per la forta personalitat espiritual de sant Bernat (1090-1153), abat de Claravall, gran místic, predicador de gran prestigi i autor de moltes obres d’espiritualitat i teologia monàstiques, els cistercencs (anomenats monjos blancs) proliferaren arreu d'Europa.

Santa Maria de Valldonzella és un monestir de monges de l’Orde del Cister, actualment situat a la part alta de Barcelona molt a prop de la gaudiniana Casa Bellesguard, area que acull també les restes d’un antic palau reial a on hi va morir l’últim rei de la dinastia catalana, Martí l'Humà.

Als Països Catalans i a Catalunya en particular hi han altres Monestirs Cistercencs entre els que citem:
-
Monestir de Vallbona de les Monges (Urgell): Magnífic monestir d’estil gòtic d’una singular sobrietat i bellesa en què destaquen l’església, els dos cimboris i el claustre gòtic.
-
Monestir de Poblet (Conca de Barberà): És el conjunt cistercenc habitat més gran d'Europa i fou declarat patrimoni de la Humanitat el 1991. Desamortitzat el 1835, la comunitat monàstica no hi pogué retornar fins al 1940.
-
Monestir de Santes Creus (Alt Camp): És, el monestir cistercenc que reprodueix millor el pla de construcció de Sant Bernard. Actualment no té vida monàstica, el que permet una visita molt detallada.
-
Monestir de Santa Maria de la Valldigna, a Simat de la Valldigna (Valldigna).
- Monestir de la Real a l’illa de Mallorca

El monestir de Valldonzella
Els inicis: El monestir fou fundat inicialment a la torre de Santa Margarida de Santa Creu d'Olorda (Barcelonès), en un lloc aïllat i boscós. Amb anterioritat al monestir cistercenc, sembla que hi havia hagut una petita comunitat femenina de donades, amb una església dedicada a Santa Maria de Valldonzella, coneguda des del 1147.

El 1226 el bisbe Berenguer de Palou cedí el lloc al monestir de Santes Creus de l'Orde del Císter perquè hi patrocinés l’erecció canònica d’un monestir de monges cistercenques.
La constitució formal de la comunitat es va fer el 4 de novembre de l’any1237. La primera comunitat la constituïen un total d'11 monges presidides per la priora Berenguera de Cervera.

El monestir durant la Baixa Edat Mitjana, Jaume I el Conqueridor:  Un anys més tard de la constitució de la comunitat cistercenca, l’any1259, els conflictes armats del rei En Jaume I amb els nobles catalans forcen les monges a refugiar-se a Barcelona - l’any 1263 la comunitat cistercenca va obtenir del rei Jaume I el permís per traslladar-se a la ciutat -. Sembla ser que una part de la comunitat monàstica, s’havia oposat a aquesta iniciativa que finalment es va portar a terme.
Es va construir un nou monestir a ponent de la ciutat de Barcelona, extramurs, al lloc dit la Creu Coberta, gràcies a l’auxili dels fidels als quals el bisbe concedí indulgències si ajudaven a la comunitat. El nou monestir va ser inaugurat l'any 1269.
En acabar la situació conflictiva no pogueren tornar al seu monestir, ja que el bisbe Arnau de Gurb,  no volgué que residissin més en un despoblat, per assegura’ls-hi la millor protecció d’un entorn menys conflictiu.
En els anys següents, la importància del monestir va créixer considerablement i la comunitat nodrida principalment per filles de la noblesa catalana va rebre molts favors del rei En Jaume el Conqueridor, els seus successors i els bisbes de Barcelona, arribant a l’extrem d’incorporar-hi la parròquia de Sant Esteva de Parets l’any de 1291. L’any 1308, la comunitat es componia d’unes 35 monges.
Com a prova del seu prestigi en aquells temps, el 1395 hi residirà el rei Joan el Caçador i el 1410 hi emmalaltí i hi va morir el seu germà, successor i últim rei del Casal de Barcelona (dinastia catalana) Martí l'Humà. Pocs anys després, la seva vídua Margarida de Prades s’hi retirà.
La situació del monestir i l’observança monàstica de la comunitat van fer que, al s.XIV, els reis i la cort, en entrar o sortir de Barcelona, s’hostatgessin sovint a Valldonzella. No es estrany, doncs que el monestir gaudis de la protecció i del patronatge dels reis i la noblesa.

El Concili de Trento i les vicissituds posteriors:  Les reformes originades en el Concili de Trento van afectar molt la vida del monestir, ja que va insistir en la clausura i va prohibir d’entrar-hi més novícies, fins que la prohibició fou atenuada per Roma el 1599 gràcies a l’intervenció de Felip II d'Aragó (Felip III de Castella).
En 1640-43, durant la guerra dels Segadors, les monges abandonaren el monestir i es traslladaren dins la ciutat, essent el monestir  destruït el 1652 amb motiu del setge de Barcelona.
El 1674 la comunitat passà a viure a l’antic priorat de Natzaret, a l'interior de la ciutat, situat al carrer que més tard rebé el nom de Valldonzella, prop del portal de Sant Antoni de la muralla, on residí pràcticament fins el 1909, bé que durant el segle XIX les monges hagueren d’abandonar el monestir el 1814 i refugiar-se a Mataró (una bona part de l’edifici fou destruït, i reedificat el 1826).
El 1835 van haver d’abandonar novament el monestir a causa de la Llei de Desamortització que obligava els ordes religiosos a abandonar les seves pertinències (dites en mans mortes per estar en poder d’institucions de les que mai sortia la propietat) en favor de l'Estat. L’any 1847, les poques monges supervivents de l’exclaustració tornaren a reunir-se residint-hi fins el 1909.

El segle XX, la Setmana Tràgica , l’actualitat:  Aquest any 1909 es van produir els fets de la Setmana Tràgica que obligà les monges a refugiar-se a la Torre dels Pardals a La Sagrera, propietat de la família Valls i Martí.
Com molts d’altres edificis religiosos, el convent fou destruït pel foc.

Després d’aquest fet, l’abadessa Esperança Roca i Roca, aconsellada pel director espiritual de la comunitat, el futur bisbe Torras i Bages, emprengué la construcció del nou monestir que és l’actua’l.
L’any 1913 es traslladaren a l’indret actual de Bellesguard al nou monestir projectat per Bernadí Martorell i Puig, encara que l’església no pogué ser acabada i consagrada fins al 1922. Aquesta església, dedicada a l’Assumpció, és un notable edifici modernista neogòtic.
Aquest estil amb reminiscències de l’art medieval, apareix a Europa en l’època del romanticisme, a finals del segle XIX, i té el seu període de major esplendor fins al final de la primera dècada del segle XX.
L’església segueix dintre dintre del Modernisme una clara orientació neogòtica, amb elements molt originals que es manifesten especialment a l'interior de l’església (per exemple: en els finestrals amb vitralls fets cada un d’ells en honor dels sants de l’orde del Císter, en els interessants reforços ornamentals dels arcs dels creuer i també en l’original disposició de les columnes arcs i voltes del creuer i el transepte). El conjunt mostra una gran força arquitectònica i decorativa.

Descripció de l’edifici:

 
 
 
 

Fonts, notes i referències

  [1] Retrat de Bernardí Martorell i Puig Llibre: Hotel Sant Roc de Solsona 75e aniversari (1929-2004) Primera edició 2004 Pag 32. Fotografia publicada amb autorització de l’Hotel Sant Roc de Solsona.
  [2] Fotografia de
  [3] Revista

  [4] i [5]
  [6] Fotografia de

 

Selecció de LINKS a altres Webs sobre el Monestir de Santa Maria de Valldonzella

Bernardí Martorell i Puig - Viquipèdia Pagina de Vikipèdia sobre Bernardí Martorell i Puig  
http://www.cervantesvirtual.com/servlet/SirveObras/13594929878826721754491/021179_19.pdf  Pagina sobre la Casa de la Campana a Sant Feliu de Guixols   
Monastic Matrix  Web sobre monestirs Cistercencs amb abundant informació bibliogràfica 

 

Bibliografia sobre el Monestir de Santa Maria de Valldonzella

Titol Autor Publicat per Any
 Gran Enciclopèdia Catalana  Diferents autors  Enciclopèdia Catalana
 Enciclopèdia Salvat Català  Diferents autors  Edicions Salvat
 L’heràldica del monestir de Valldonzella  Bassa i Armengol, Manuel  Germandad de Valldonzella, Barcelona

1969

 L’arquitecte Bernardí Martorell i Puig (1877-1937)  Bassegoda i Nonell, Joan  Revista: Butlletí de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts Sant Jordi ISSN: 1133-0341 Datos Fuente: 2003, 17: 31-55, 27 Ref 2003
 Notes històriques del Monestir de Santa Maria de Valldonzella de Barcelona (p. 303-308)  Mas Domènech, J.  Boletín de la Real Academia de Buenas Letras de Barcelona 1901/1902
 Santa Maria de Valldonzella  Paulí Meléndez, Antonio  Tip. Emporium - Barcelona, 1972
 Restauració de la vida comunitària íntegra al cenobi de Valldonzella  Piquer i Jover, Josep J.  Barcelona 1967
 Els Monestirs Catalans  Pladevall, Antoni / Catalá Roca, Francesc  Edicions Destino 1968
 Cataleg dels Monestirs Catalans  Zaragoza Pascual, Ernest  Abadía de Montserrat, Barcelona 1997
 Federación de monjas cistercienses de España. Breve noticia de sus monasterios    Barcelona, veure: http://monasticmatrix.usc.edu/=1199 1974
 Santa Maria de Valldoncella. Cincuentenario del nuevo monasterio, 1913-1963    Barcelona, veure: http://monasticmatrix.usc.edu/=1199 1963
 VII Centenario del Real Monasterio de Santa Maria de Valldoncella: Barcelona 1237-1937    Barcelona, veure: http://monasticmatrix.usc.edu/=1199 1944

Altres obres de Bernardí Martorell i Puig:
A Barcelona:  Monestir de Valldonzella (1910-1913   Església i Convent de les Oblates de Bellesguard (1929)   Església del Santíssim Redemptor (1926)
A Arenys de Mar:  Can Ferran   Can Montal
A Cambrils:  Celler de la Cooperativa
A Camprodon:  Passeig Maristany (1924)
A Capellades:  Escoles (1913)   Església de Sant Agustí (Escoles Pies) (1924-1932 inacabada)
A Figols de les Mines:  Església (1919)
A Mollerussa:  Església (1928)
A Navàs:  Església parroquial de la Sagrada Família (1928-1931)
A Olius:  Cementiri (1916)
A Puigreig:  Església (1917)
A Sabadell:  Església dels Escolapis (1922)
A Sant Feliu de Guixols:  Casa de la Campana (1911)
A Solsona:  Hotel Sant Roc (1920)
A Sitges:  Casa de Joaquim Duran i Barraquer (1929)
A Tarragona:  Convent de les Teresianes (1926)
A Vinebre:  Col·legi de les Teresianes (1904)
 

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI