GAUDÍ I EL MODERNISME A CATALUNYA / Arquitectura / Bernardí Martorell

     Inici   Modernisme   Passeig   Museu Virtual   Arquitectura   Escultura   Pintura   Arts Decoratives   Literatura   Música  

     Àrea especialCatedrals del vi   Edificis desapareguts   Modernisme funerari   Projectes no realitzats   Modernisme català fora de Catalunya  
     Bibliografia   Novetats   Propòsit   Contacti'ns   Dades d'audiència

BERNARDÍ MARTORELL I PUIG    (1877-1937)

   
 Sobre Bernardí Martorell i Puig:  Biografia: Naixement i estudis   Activitats professionals   Esperit viatger i aficions   Matrimoni i fills   Influències   La mort  Obra   Imatges Cliqueu sobre les imatges per veure-les en format gran
 Fonts i informació addicional:  Fonts, notes i referències   Links   Bibliografia   Altres Arquitectes Modernistes Catalans   Traductor Google
 
Obra:

A Barcelona:
Casa Josep Maria Busquets i Juncosa
(1924)
Casa Enric Laplana o Casa Mundó
(1907-1909)
Casa Bernardí Martorell (1917-1924)
Casa Josep Poch i Viñas (1917)
Casa Salvador Puig (1924)
Casa Montserrat Serra (1913)
Casa Pilar Serrahima (1911)
Casa Maria Sicars, vidua Heras (1920)

Convent de Santa Maria de Valldonzella
(1910-1913)
Església i Convent del Santíssim Redemptor de les Oblates de Bellesguard
(1926)

Reforma façana i Saló d’actes del Seminari Conciliar (1903-1907)
Xalet Carrer Jesús i Maria, 14 (1912-1914)

A Arenys de Mar: 
Can Ferran
Can Montal

A Cambrils (Baix Camp):
Celler de la Cooperativa
(1914-1921)

A Camprodon:
Passeig Maristany
(1924)
Torre García Nieto
Torre Maristany

A Capellades:
Escoles
(1913) 
Església de Sant Agustí (Escoles Pies) (1924-1932 inacabada)

A Figols de les Mines:
Església (1919)

A L'Hospitalet de Llobregat:
Casa Patrici Fargas (1935)

A Mollerussa:
Església (1928)

A Navàs:
Església parroquial de la Sagrada Família (1928-1931)

A Olius: 
Cementiri
(1916)

A Puigreig:
Església (1917)

A Sabadell:
Església de Sant Agustí -Escolapis- (1924-1932)

A Sant Feliu de Guixols:
Casa de la Campana (1911)

A Solsona: 
Glorieta de la Casa Riu
Hotel Sant Roc
(1920)
Torre Guitart

A Sitges:
Casa de Joaquim Duran i Barraquer

A Tarragona: 
Convent de les Teresianes
(1922)

A Terrassa:
Sanatori de Torrebonica (1923)

A Vinebre:
Col·legi de les Teresianes (1904)
 

Obra funerària:
Cementiri (1916) a Olius (Solsonès)
Panteó Joaquim Carol i Artigas (1910) a Sabadell
Panteó M. Felícia Casa i Amorós (1903) a Barcelona
Panteó Manau
a Barcelona
Panteó Tormo a Barcelona


Obra desapareguda:
Casa Joan Piera
(1913) a Barcelona
Casa Frederic Barris Clascar
(1918) a Barcelona

Retrat de Bernardí Martorell i Puig [1]

Biografia:
Naixement i estudis: Neix a Barcelona l’any 1877 en un carrer - Passatge Bernadí Martorell, 1 - 2n - que duia el nom d’un il·lustre  avantpassat seu.
El seu pare, Bernardí Martorell i Falp (1843-1906), era enginyer industrial i químic. La seva mare Josepa Puig i Benítez (1850-1884) era natural de Matanzas (Cuba). El naixement del petit Bernardí, es va produir el 20 de gener de l’any citat a dos quarts de dotze del vespre en un edifici construït pel seu avi l’any 1850 sobre el solar de la fabrica tèxtil de la família. El seu nom complet era Bernardí Lluís Gonzaga, Francesc de Paula Martorell i Puig1.
A sis anys perdé la mare, víctima de la tuberculosi.
Essent membre d’una família benestant i de reconegut prestigi a Barcelona, la seva educació va ser molt cuidada. Així doncs, va estudiar el batxillerat a un col·legi privat i els estius de la seva infància els va passar a la finca La Ferrussa, prop de Santa Perpètua de Mogoda, a la comarca del Vallès Occidental.
Als catorze anys, Bernardí viatja amb els seu pare a París, ciutat que l’impressionarà fortament. Abans de començar la seva carrera universitària, patí un episodi de tuberculosi que el portà als sanatoris de Pau (Pyrenées Atlantiques) a Occitània al sud de França i posteriorment a la població suïssa de Davos al cantó dels Grissons.
Cursà la carrera a l'Escola Superior d'Arquitectura de Barcelona, obtenint el títol a l’edat de 25 anys, el dia 24 d’octubre de 19022. Amb els seus companys, va fer el viatge de fi de carrera a Istanbul. Aquesta es una de les raons del seu extraordinari interès per l’arquitectura i l’art oriental i bizantí. Aquesta influència es ben palesa en algunes de les seves obres, com la Sala d'Actes del Seminari Conciliar de Barcelona.

Activitats professionals: D’estudiant va treballar a la Sagrada Família. El seu oncle Joan Martorell i Montells, il·lustre arquitecte que formava part de la Junta Constructora de la Sagrada Família, va presentar-lo a Gaudí amb qui va tenir una bona relació3. Degut a aquesta relació, va treballar a aquest temple i més endavant va actuar també com a Secretari de la Junta.
El seu primer despatx professional. el va instal·lar a la casa familiar del passatge Bernardí, 1, però més tard es traslladà al carrer Ausiàs March, 16 i a partir de l’any 1924 al seu propi domicili de la Gran Via de les Corts Catalanes, 669 bis.
Des de 1903, es membre de l'Associació d’Arquitectes de Catalunya per la que participà en nombrosos actes. Al seu despatx professional, hi van treballar diversos arquitectes il·lustres com: Lluís Riudor i Carol que va arribar a ser arquitecte cap del Servei de Parcs i Jardins de Barcelona; Ignasi Maria Adroer i Calafell, catedràtic de l'Escola d'Arquitectura; Marià Romaní i Rius arquitecte; i el restaurador d'obres d'art Joan Sutrà i Viñas de Figueras.
Es un dels representants més interessants del Modernisme tardà, encara que algunes de les seves obres, també presenten característiques pròpies de l’historicisme.
Molt aviat, un cop acabada la carrera  remata les seves primeres obres l’any 1904, es tracta del Col·legi de les Teresianes, a Vinebre i Can Ferran a Arenys de Mar.
Molt aviat també comença la seva actuació com a arquitecte diocesà no només a Solsona, sinó també a Barcelona i Tarragona.
Per la diòcesi de Solsona signa l’any 1917 el projecte de l’església de Puigreig, l’any 1919 la de Figols de les Mines, el 1928 la de Mollerussa.
Prèviament  certifica diverses obres en esglésies del bisbat de Solsona, a més de les obres del seminari conciliar de Solsona l’any 1918 i a l’església de Lladurs, l’any 1921. Potser però, la seva obra més coneguda al bisbat mencionat es el cementiri d'Olius.
Es autor d’altres edificis religiosos com el Convent de Valldonzella de Barcelona (1910-1916), l’Església de Sant Agustí de Sabadell (1932), Església dels Escolapis de Sabadell (1924), Col·legi de les Teresianes de Tarragona (1926), Església i Convent del Santíssim Redemptor de les Oblates de Bellesguard a Barcelona (1926), l’església parroquial de Navàs (1931).
Edificis civils a senyalar son: les Escoles de Capellades i el celler de la Cooperativa de Cambrils (1921), Can Montal a Arenys de Mar (1921), la casa de Joaquim Duran i Barraquer a Sitges (1929). Una obra molt important a Solsona es l'Hotel Sant Roc, que encara que començat per l’arquitecte Ignasi Oms i Ponsà, va ser continuat i acabat a la mort d’aquest per Bernardí Martorell.

Esperit viatger i aficions: Bernardí Martorell va poder conèixer algunes de les més importants ciutats d'Europa. Al marge del seu primer viatge citat a París, va viatjar amb freqüència a Àustria i en particular a Viena. Naturalment, dels seus viatges en va extreure uns coneixements, que després va poder aplicar en la seva vida professional. Aquests viatges van ser en part la causa del seu gran coneixement de l’arquitectura europea dels començaments del segle XX i en particular del moviment anglicà Eclesiologist que defensava el neogoticisme4.
El seu viatge de noces el va aprofitar per visitar durant dos mesos Alemanya i Itàlia, país aquest últim que va visitar novament en altres ocasions. També va visitar repetidament París, que tant l’havia impressionat en la seva joventut.
Per altre banda, era un gran aficionat a la lectura. Es va interessar en especial pels texts de Dante, Blaise Pascal, William Shakespeare, autors místics castellans, etc.
Martorell també va tenir també una altra afició molt intensa amb la pintura, arribant a ser un bon aquarel·lista. Queda constància de la presentació d’una aquarel·la que portava el títol "Font de Santa Maria del Mar" a l’Exposició de Belles Arts de Barcelona l’any 1896. A l’arxiu diocesà de Solsona, diòcesi de la qual va ser durant molts anys arquitecte, es conserven diverses aquarel·les que fan referència a projectes seus per a aquesta institució5.

Matrimoni i fills:  Bernardí Martorell es va casar l’any 1910, ja a l’edat de 40 anys, amb Mercè Jordà i Pagès, amb qui tingué cinc fills: Bernardí, Mercè, Josepa, Rafel i Montserrat.

Influències: Com molts arquitectes modernistes catalans, Gaudí inclòs, Bernardí Martorell va rebre l’empremta d'Emmanuel Violet-le-Duc, però en Martorell, encara es més patent la influència del neogòtics anglesos, seguint els estrictes postulats del High Church Ritualism que presta una atenció extrema als detalls i la diferenciació entre els diferents espais dels temples, naus, presbiteri, baptisteri o pica baptismal, torres o campanars, etc, aplicant-hi una gran varietat de tècniques i materials.
Aquesta influència, es manifesta també en l’obre d’altres arquitectes modernistes d’aquell període i ens referim com a exemples a Antoni Maria Gallissà i Soquè, Josep Font i Gumà, Jeroni Martorell i Terrats i altres. Gallissà, com Domènech i Montaner, foren professors de Bernardí Martorell a l'Escola d’Arquitectes de Barcelona i es segur que la forta personalitat dels mestres el va influir fortament. En especial, l’obra vista, els falsos arcs en angle recte i les files de totxos alternant colors diferents tant típica de Gallissà i que els arquitectes de la generació de Bernardí Martorell van utilitzar abastament, en una visió del modernista sòbria i molt lluny del "coup de fouet"6.

La mort: La guerra civil (1936-1939) va ser fatídica per Martorell, ja que va ser empresonat, probablement a causa de les seves conviccions religioses i el seu treball per l'Església Catòlica. Potser el fet que intervingués activament en la defensa de les obres arquitectòniques durant la guerra i la seva vigorosa activitat en aquest sentit, van debilitar la seva salut.
El fet es que durant el segon any de la guerra, va morir a l’Hospital General de Catalunya (nom amb que en aquest període es coneixia l’actual Hospital de la Santa Creu i Sant Pau) a les tres de la tarda del dia 8 d’agost de 1937 a l’edat de seixanta anys i com a conseqüència d’una miocarditis aguda.
 

 
Imatges:

Casa Enric Laplana o Casa Mundó a Barcelona
 

Barcelona: Casa Enric Laplana o Casa Mundó (1907-1909)  Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig (Fotografia: Valentí Pons i Toujouse) [2f]

 

Barcelona: Casa Enric Laplana o Casa Mundó (1907-1909)  Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig (Fotografia: Valentí Pons i Toujouse) [2g]

Barcelona: Casa Enric Laplana o Casa Mundó (1907-1909)  Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig (Fotografia: Valentí Pons i Toujouse) [2h]

 

Casa Bernardí Martorell a Barcelona
 
Barcelona: Casa Bernardí Martorell al Carrer Gran Via de les Corts Catalanes, 669 i Roger de Flor, 130  Arquitecte Bernardí Martorell i Puig (Fotografia: Valentí Pons i Toujouse) [2i]      
       

Convent de Santa Maria de Valldonzella
 a Barcelona (Veure també pagina específica amb amplia informació i fotografies)  Ubicació a Google Maps

 

 

Monestir de Valldonzella: Façana principal -  Arquitecte Bernardí Martorell i Puig  [2]

Monestir de Valldonzella: Església, El Presbiteri   Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig  [2a] Monestir de Valldonzella: Església, El Transepte -  Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig  [2b] Monestir de Valldonzella: El Claustre -  Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig  [2c]

Convent del Santíssim Redemptor a Barcelona

Monestir del Santíssim Redemptor: Vista general -  Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig  [3]

   


Xalet al Carrer de Jesús-Maria, 14 a Barcelona
(Ubicació a Google Maps)

 

   

Barcelona: Xalet al Carrer Jesús-Maria, 14 - Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig (Fotografia de Valentí Pons i Toujouse)  [3c]

Barcelona: Xalet al Carrer Jesús-Maria, 14 - Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig (Fotografia de Valentí Pons i Toujouse) [3d] Barcelona: Xalet al Carrer Jesús-Maria, 14 - Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig (Fotografia de Valentí Pons i Toujouse) [3f] Barcelona: Xalet al Carrer Jesús-Maria, 14 - Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig (Fotografia de Valentí Pons i Toujouse) [3g]


Celler de la Cooperativa a Cambrils (Baix Camp)
 

Cambrils (Solsonès): Celler de la Cooperativa -   Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig (Fotografia de Valenti Pons i Toujouse) [3l] Cambrils (Solsonès): Celler de la Cooperativa -   Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig (Fotografia de Valenti Pons i Toujouse) [3m] Cambrils (Solsonès): Celler de la Cooperativa -   Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig (Fotografia de Valenti Pons i Toujouse) [3n]  


Torre Maristany a Camprodon
 

Camprodon: Torre Maristany   Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig  [3e]

     


Casa de la Campana a Sant Feliu de Guixols
 

Sant Feliu de Guixols: Casa de la Campana   Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig (Fotografia de Valentí Pons i Toujouse) [3h]      


Església de Sant Agustí -Escolapis- a Sabadell
 

Sabadell: Església de Sant Agustí - Escolapis -   Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig (Fotografia de Valenti Pons i Toujouse) [3i] Sabadell: Església de Sant Agustí - Escolapis -   Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig (Fotografia de Valenti Pons i Toujouse) [3j] Sabadell: Església de Sant Agustí - Escolapis -   Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig (Fotografia de Valenti Pons i Toujouse) [3k]  


Glorieta de la Casa Riu a Solsona
 

Solsona: Glorieta de la Casa Riu - Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig  [3p]

Solsona: Glorieta de la Casa Riu Vista lateral   Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig [3q]

Solsona: Glorieta de la Casa Riu  Vista de la estructura del sostre   Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig  [3r]  


Hotel Sant Roc
a Solsona
 

Solsona: Hotel Sant Roc. Vista general - Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig  [4]

Solsona: Hotel Sant Roc, Vista lateral . Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig  [4a] Solsona: Hotel Sant Roc, Menjador - Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig  [4b] Solsona: Hotel Sant Roc, un plafó - Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig  [4c]


Convent de les Teresianes a Tarragona
 

Tarragona: Escola de les Teresianes, entrada principal. Arquitecte Bernardí Martorell i Puig  [5]

Tarragona: Escola de les Teresianes, torre lateral. Arquitecte Bernardí Martorell i Puig  [5a] Tarragona: Escola de les Teresianes, Cos lateral de l'edifici. Arquitecte Bernardí Martorell i Puig  [5b]  


Sanatori de Torrebonica a Terrassa
 

Terrassa: Sanatori de Torrebonica  Arquitecte: Bernardí Martorell i Puig (Fotografia de Valentí Pons i Toujouse) [5m]

     
 

Fonts, notes i referències

Imatges: 
 [1] Retrat de Bernardí Martorell i Puig, Solsona, Hotel Sant Roc de Solsona 75e aniversari (1929-2004), Primera edició 2004 Pag 32. Fotografia publicada amb autorització de l’Hotel Sant Roc de Solsona.
 [2] Fotografia de www.gaudiallgaudi.com
 [2a] [2b] i [2c] Fotografies de Josep Badia i Graells per a www.gaudiallgaudi.com i publicades amb l’autorització de la Comunitat Cistercenca de Valldonzella.
 [3] {3e] [3p] [3q] [3r] [4] i [4a] Fotografies de www.gaudiallgaudi.com
 [2f] [2g] [2h] [2i] [3c] [3d] [3f] [3g] [3h] [3i] [3j] [3k] [3l] [3m] [3n] [5m] Fotografies de Valentí Pons i Toujouse
 [4b] i [4c] Fotografies de www.gaudiallgaudi.com fetes i publicades amb l’autorització de l’Hotel Sant Roc de Solsona.
 [5] [5a] [5b] Fotografies de www.gaudiallgaudi.com

Total: 33 fotografies de 13 edificis.
Text:
 
1 Jesús Mestre i Campí . Diccionari d’Història de Catalunya, Barcelona, Edicions 62, 1992, pàg. 663
 2 Expedient Acadèmic de Bernardí Martorell i Puig. Escola Tècnica superior d'Arquitectura de Barcelona, Barcelona
 
3 Joan Bassegoda i Nonell. El senyor Gaudí, Barcelona, Editorial Claret, 2001, pag. 348
 
4 S. Sabater Olivé. "Benedicció del nou temple de l'Escola Pia", La Ciutat, any 1, num.51, Sabadell, 1-V-1932.
 5 Joan Bassegoda i Nonell. L’arquitecte Bernardí Martorell i Puig (1877-1937), Barcelona, Butlletí de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, 2003, pàgina 49.
 6 Joan Bassegoda i Nonell. L’arquitecte Bernardí Martorell i Puig (1877-1937), Barcelona, Butlletí de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, 2003, pàgina 52.
Drets d’autor: Els texts, les fotografies i les imatges "de www.gaudiallgaudi.com" o "per a www.gaudiallgaudi.com", poden ser reproduïts segons el protocol GNU. Altres imatges i texts en que es mencioni l’autor, requereixen del seu consentiment exprés per a ser reproduïdes.
 

Selecció de LINKS a altres Webs sobre Bernardí Martorell i Puig

Bernardí Martorell i Puig - Viquipèdia Pagina de Vikipèdia sobre Bernardí Martorell i Puig  
Bernardí Martorell - Wikipedia, la enciclopedia libre Pagina de Vikipèdia sobre Bernardí Martorell i Puig  

Casa Bernardí Martorell - Barcelona - Hospital - Pobles de Catalunya  Pagina sobre la Casa Bernardí Martorell a Barcelona, C/ L'Hospital 99  
Casa Laplana (1907) Bernardí Martorell  Pagina sobre la Casa Laplana a Barcelona, C/ Passeig de Sant Joan, 6  
http://www.cervantesvirtual.com/servlet/SirveObras/13594929878826721754491/021179_19.pdf  Pagina sobre la Casa de la Campana a Sant Feliu de Guixols  
http://www.fadweb.org/raconspublics/bmartorell.swf  Pagina sobre el Passatge Bernardí Martorell de Barcelona que va fer construir l’avi i hi va néixer l’arquitecte  
Escola Pia i Església de Sant Agustí - Sabadell - Pobles de Catalunya  Pagina sobre l’església dels Escolapis de Sabadell 
 

Bibliografia sobre Bernardí Martorell i Puig

Titol Autor Publicat per Any
 L’arquitecte Joan Martorell i Montells  Aymar i Ragolta, Jaume -prevere-  Tesi doctoral - Universitat de Barcelona, XI, 1993

1993

 75è Aniversari del monestir de Valldonzella  Altisent, Agustí - O.S.C.  Barcelona - Comunitat de Valldonzella

1988

 L’arquitecte Joan Martorell i Montells  Bassegoda i Nonell, Joan  Barcelona - Espais, 18, VII-VIII- 1939 1989
 L’arquitecte Bernardí Martorell i Puig (1877-1937)  Bassegoda i Nonell, Joan  Revista: Butlletí de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts Sant Jordi ISSN: 1133-0341 Dades Font: 2003, 17: 31-55, 27 Ref 2003
 El gran Gaudí  Bassegoda Nonell, Joan  Editorial Ausa, Sabadell 1989
 El modernisme a Valldonzella  Bassegoda Nonell, Joan  Barcelona - Estudis Cistercencs - Germandat de Valldonzella 1975
 El senyor Gaudí  Bassegoda Nonell, Joan  Editorial Claret, Barcelona 2001
 El temple de l'Escola Pia    Sabadell, Cultura Cristiana, Any IX, núm 17, 28-4-1932 1932
 Bellesguard i Valldonzella  Martorell i Puig, Bernardí  L’Abella d’Or. Arts i Construcció 1932
 Monasterios barceloneses. Santa Maria de Valldonzella  Paulí i Meléndez, Antoni  La Hormiga de Oro, Any LIII, núm 4, Barcelona 30-1-1936 1936
 Santa María de Valldonzella  Paulí i Meléndez, Antoni  Tip. Emporium, Barcelona 1972
 Inventari General del Modernisme  Pons Toujouse, Valentí / Bassegoda Nonell, Joan  Publicacions de la Reial Càtedra Gaudí, Barcelona 2001
 Inventario general el Modernismo  Pons Toujouse, Valentí / Bassegoda Nonell, Joan  Ediciones del Serbal, Barcelona, ISBN 84-7628-491-8 2006
 

Altres Arquitectes Modernistes Catalans

Antoni Gaudí i Cornet   Lluís Domènech i Montaner   Josep Puig i Cadafalch   Juli Batllevell i Arús   Antoni Maria Gallissà i Soqué   Josep Maria Jujol i Gibert   Cèsar Martinell i Brunet   Bernardí Martorell i Puig   Francesc de Paula Morera i Gatell   Manel Joaquim Raspall i Mallol   Joan Rubió i Bellver   Enric Sagnier i Villavecchia   Salvador Valeri i Pupurull   i altres.

 

PUJAR

ANTERIOR

POSTERIOR

INICI